Spring naar inhoud

Huidgehongerd

“Ge moogt binnenkomen, hoor. Allee, ja, in de tuin.” Ik prevel iets van bubbel en dat we niet willen storen. Het is eventjes stil en ze bekijkt me. “Gij wilt mij vastpakken, hé.” Ze lacht. Luidop. En ik grijns onbeholpen. En denk: “Ewel, ja.”

fabrizio-verrecchia-15hFCOwSFOA-unsplash.jpg

Ewel, ja. Ik wil je vastpakken. Je knuffelen. Je voelen. De kracht van iemands hand, de warmte ervan. Schouders die elkaar raken, een wazige geur van een shampoo of een parfum dat je niet kan thuiswijzen. Je hand heel even op die schouders of mijn favoriet: de heupen. Heupen die kinderen hebben gedragen en haast symbool staan voor onzekerheden. Alsof ik met dat hand wil zeggen dat het ok is. Dat je je er niet voor hoeft te schamen, dat het onnozel is, dat ge schoon zijt zoals ge zijt. Dat ik je vastpak, je knuffel, je voél. We zien en doen al zoveel online, alles wat we doen is al zo haastig en zo vluchtig, dat dat ene moment steeds waardevoller is, dat je de tijd neemt om elkaar te begroeten en vast te pakken. Even letterlijk stil te staan. Niet alleen. Samen.

En ik had nooit gedacht dat het mij ongemakkelijk zou doen voelen, laat staan dat ik een half jaar lang niemand meer zou vastpakken, met uitzondering van mijn vrouw en kinderen. Hoe is het zover kunnen komen, vraag ik mij anderhalve maand later af, als ik op zondagavond langs kleine wegeltjes in de Westhoek rij, terwijl de nacht is gevallen. Want mijn gezelschap van die avond zegt bij mijn vertrek out of the blue dat ‘ze iets gaat doen wat niet coronaproof is’ en ze pakt mij vast. Ik durf haar niet vastnemen en sta daar verstijfd als een kind dat door een wildvreemde geknuffeld wordt. Ze vraagt of ze me een zoen mag geven en plant er haast meteen een op mijn kaak. En ik sta daar nog steeds als een onnozelaar, niet wetende wat te doen. Ik kan me achteraf wel voor het hoofd slaan.

bos

Ik ben een fysieke mens. Op elk familiefeest sist mijn vrouw bij het binnen- en buitenkomen ‘dat we toch niet iedereen gaan kussen, hé’. Maar van zodra ze het uitgesproken heeft, is het al om zeep en ben ik al weg. Ik wil kussen en knuffelen, doe het graag, maar nu blok ik het zelf af.

Van alle zotte dingen die ze op 1 januari hadden durven voorspellen, was dat wel het allerlaatste. Dat ik er zelf afkerig zou tegenover staan. Mijn laatste knuffel en kus dateert van 8 maart. Ik nam me voor om die persoon weer als eerste vast te pakken van zodra het mag. Maar zij is bang omdat ze heel hoog in die risicogroep zit, en ik ook, dat het te lang duurt vooral. Dat de stap ergens te groot wordt. Onnozel, voor iets dat zo dichtbij aanvoelt.

Huidhonger, klinkt het met een onnozel woord. Het is eerder huidgehongerd vandaag. Ik weet dat er geen exact moment komt waarop ze zeggen: het mag weer. Want er is nog een lange weg te gaan. En dan nog is het de vraag of anderen daar ook weer voor open staan. Ik wil mij niet moeten afvragen of het wel helemaal terugkomt. Ik geloof heel sterk dat we daar nood aan hebben, aan dat fysieke, dat we het voor deze hele crisis al onderschat hebben, en straks misschien ook. En ik kan alleen hopen dat het er snel weer is. Dat die deur opengaat, dat ze vraagt: ‘ge wilt mij vastpakken, hé’ en we allebei tegelijk antwoorden: ‘how, kom ne keer ier’.

Categorieën

Persoonlijk

2 gedachten over “Huidgehongerd Plaats een reactie

  1. ’t Zal daarom zijn zeker dat er mij elke dag mensen bellen, sms-en, mailen en rooksignalen sturen om een massage te boeken? Blijkbaar is het nodig.
    Ik heb het helemaal gehad met het niet-knuffelen. Je mag nog duizend wandelingskes doen met beste vrienden, als je ze ter afscheid of ter begroeting geen knuffel mag geven, is er precies iets niet helemaal juist. Te weten dat ik in 2008 een hoop Free Hugs-evenementen heb georganiseerd. Ik zit te janken als ik de filmpjes van die tijd bekijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: