Spring naar inhoud

Herfst in zicht

“Let er eens op. Je kan het al ruiken.” Ik keek vreemd op, vier jaar geleden, toen we tijdens een prachtige zomerdag in een moestuin zaten voor een interview en hij daarmee begon. We waren nog maar halfweg augustus en hij voelde naar eigen zeggen al de herfst in de lucht hangen. “Echt. Er hangt ’s morgens een soort frisheid in de lucht, die je niet voelt in volle zomer. Die geur van bos en bladeren. Het zicht van de mistige dauwdruppels op de velden als de zon opkomt. Het is er. Onmiskenbaar.”

jennifer-burk-S9JLwFjFXEY-unsplash

Hij groeide al jaren mee met de seizoenen, ik was het wat kwijtgeraakt op dat moment. Ik begon er het jaar nadien op te letten, en sindsdien kan ik het ook voelen, hoe gek het ook klinkt. En misschien nog vreemder: het heeft er voor gezorgd dat ik het een geweldige periode vind, en niet alleen omdat het ergens onderhuids verborgen ligt en je er niet echt je vinger kan op leggen.

Halfweg augustus heeft iedereen doorgaans de jaarlijkse bedrijfsvakantie achter de rug en voel je het ook: het is goed geweest. We zaten veel buiten, genoten van de zon, van uitstapjes, van de zee, van elkaar, van afspreken met vrienden, van avonden die eindeloos lijken te duren. Van… véél.

En dan zie je die datum van 1 september naderen op je kalender. Hoewel ik er altijd tegenop zag, was dat toch altijd een dag waar je met een compleet nieuwe lei kon beginnen. Leraars die je nog niet kenden en die je met een open geest bekeken, het voornemen om dit jaar eindelijk eens die structuur vol te houden en niet te verzanden in chaos. Een heel lang schooljaar van nieuwe kansen, nieuwe avonturen. En alhoewel ik al lang niet meer op de schoolbanken zit, voelt het nog steeds zo.

En wat meer is, na de zomer van ‘véél’ kijk ik dan weer uit naar de stilte, naar deugddoende boswandelingen, comfortfood, naar zondagen waar niet moet omdat het zo hard regent buiten naar binnen zitten en genieten van de warmte, naar alle clichés die er ook maar mee gepaard gaan. Want vaak is het nog maar eind oktober en lijkt het alsof die herfst eeuwig duurt, heb je het gehad met die regen, met al dat grijs, met dat somber gevoel.

Maar dan is er ook een moment dat je weer uitkijkt naar Kerstmis, naar gezelligheid, naar feesten, naar zoveel lekker eten. En ook daar trap je weer in die val en zorgen de feestdagen voor zoveel chaos dat het van voor de start ‘niet erg gaat zijn als het ook weer gepasseerd is’.

alisa-anton-SiKMqywFKWA-unsplash.jpg

En toch laat ik me er graag aan vangen, aan die naïviteit. Van een romantisch najaar met nieuwe kansen. Kijk ik er naar uit, geloof ik elk jaar weer dat het dit jaar zo’n herfst wordt zoals je ziet in reclamebeelden: van dikke warme truien, pompoensoep op de stoof, stormachtig weer terwijl je binnen zit, handen die een warme chocomelk omklemmen en tijd voor de natuur, elkaar en boeken te lezen. Ik kan het ruiken. Die geur van bos en bladeren. Ik zie de mistige dauwdruppels op de velden als de zon opkomt. Het is er. Onmiskenbaar.

Categorieën

Persoonlijk

8 gedachten over “Herfst in zicht Plaats een reactie

  1. Getverderrie. Ik blijf met Vief ook nog wat hangen in een soort nazomer. En mag ik dan ergens in een groene zone gaan overwinteren? Je mag al mijn filmnamiddagen, warme truien en kerstdiners overnemen. De kadootjes krijg je er zelfs bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: