Spring naar inhoud

Het is ok

Het is ok.

Het is iets wat ik de afgelopen maanden veel heb gezegd. Heel veel. Schrikwekkend veel soms.

53333582_2325028204439007_3241749477937920741_nHet is ok. Ik moet het vaak zeggen tegen mijn zoon. Voor de pijn na die amandelen, voor de onverklaarbare huilbuien soms, voor dat boos zijn omdat wij het beter weten, voor de woorden en gevoelens die er niet altijd even makkelijk uitgeraken.
Het is ok. Ik moet het vaak zeggen tegen mijn vrouw. Die ambitieus is, maar bij wie de twijfel of het gebrek aan zelfvertrouwen zo vaak en zo subtiel komt binnengeslopen. Die het echt gaat doen, maar soms alleen maar zichzelf in de weg staat. Die worstelt met een absoluut gebrek aan energie, en twee kinderen die er veel vragen.
Het is ok. Ik moet het vaak zeggen tegen mensen die het lastig hebben. Die twijfelen aan zichzelf. Als moeder, als vriendin, als ondernemer, als wat dan ook.
Het is ok. Ik moet het ook vaak zeggen tegen mezelf. Als alles aanvoelt als chaos, als die tuin nog altijd niet op orde is, als die plannen in mijn hoofd nog steeds niet verder raken dan op papier, als ik mij afvraag wat anderen zullen denken.

Het is een proces, van loslaten, van vloeken, van af en toe realiseren dat iedereen rond je ook maar wat doet. Dat iedereen rond je zichzelf die druk oplegt, om aan dat beeld te voldoen waarvan niemand uiteindelijk weet wat het inhoudt en wie dat in ons hoofd heeft gestopt.

“We raken er wel”, zei ik toen we naar de zee reden. Zonder doel, met ons vieren. “Dat zeiden we tien jaar geleden ook al”, antwoordde ze smalend. “We hebben twee gezonde kinderen en we doen alle twee wat we graag doen”, pareerde ik meteen. Op de radio weerklonk Creedence Clearwater Revival, met een nummer dat hun gevoel naar eigen zeggen perfect beschreef: hoe goed ze het hadden, dat ze alle roem en rijkdom hadden die ze wilden, maar diep vanbinnen ongelukkig waren. Zoals zoveel mensen vandaag, denk ik.

Yesterday and days before, sun is cold and rain is hard
I know… Been that way for all my time
‘til forever, on it goes
Through the circle, fast and slow
I know… It can’t stop, I wonder
I want to know
Have you ever seen the rain?
I want to know
Have you ever seen the rain
coming down on a sunny day…

Het is een zonnige dag, en het regent niet bij ons. En alleen al daarvoor ben ik dankbaar. Morgen misschien wel, maar dat zien we dan wel. Op de achterbank sliepen de kinderen, mijn vrouw keek in gedachten verzonken naar buiten. “Ik denk dat ik niet één ken die er al is”, zei ik. “Op de plek waar ze willen zijn. En het doet er niet toe waar wij nu zijn, maar waar we naartoe gaan, of willen gaan. En ik weet dat het ok is.”

Het is ok.

Categorieën

Persoonlijk

4 gedachten over “Het is ok Plaats een reactie

  1. Het is zeker dik ok. Jullie zijn allebei mooie, lieve, aandachtige, leergierige mensen, met het hart op de perfecte plaats. Allebei aan het zoeken, aan het ontdekken, en van alles aan het combineren. Je gezin en je kinderen zijn je trots, je alles, maar jullie zijn er allebei je erg van bewust dat je ook met zelfontwikkeling moet bezig zijn, om je gelukkig te voelen. Dat is jullie sterkte, vind ik. Samen op weg. En daar die weg naar toe loopt, weet je nog niet. En ook dat is ok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: