Spring naar inhoud

Thuis bij Huis Italië

Met een drukke job en twee kleine kinderen wilden mijn vrouw en ik vorig jaar graag een vakantie die de naam waardig was, zeker omdat het onze eerste ‘echte’ vakantie met ons vieren was. ’s Morgens aanschuiven aan een druk hotelbuffet, waar alles al eens gegeten lijkt, om daarna aan een pokkedruk zwembad te liggen tussen joelende kinders en onbeleefde toeristen; om uiteindelijk ’s avonds roodverbrand richting dat zogezegde ‘lokaal marktje in die charmante vissershaven’ te hossen en goedkope cocktails te zuipen terwijl animators krampachtig een toneeltje opvoeren in de bar van het hotel? Neen, bedankt. Been there, done that, seen the tourist traps.

bagno6We wilden rust, authenticiteit, natuur, vrijheid en lekker eten. Niets meer, niets minder. Gewoon eventjes weg van de wereld. Dus moest ik absoluut niet ver zoeken en klopte ik aan bij Huis Italië. Wie, zegt u?

Huis Italië is het geesteskindje van Ludwine, een vriendin van mijn moeder, die ik al bijna heel mijn leven ken als een warme, ingetogen, slimme en gepassioneerde vrouw. Sinds een aantal jaar link ik haar ook aan Italië. Ze spreekt immers vloeiend Italiaans en vertoeft er met de regelmaat van de klok. Bepaalde streken kent ze als haar broekzak.

Ludwine raakte ginds in het hart van la bella Italia vertrouwd met de regio rond Toscane en Umbrië, maar ook met de lokale gewoonten én eigenaars. In de buurt van Viterbo bijvoorbeeld, gelegen tussen Toscane en Rome, vind je nog het klassieke Italië, van prachtige verzichten, verlaten ogende dorpjes en uitgestrekte velden. Van heerlijk ouderwetse huizen, waar de tijd is blijven stilstaan, waar aftandse Fiatjes en klassieke Piaggio’s rondtuffen, waar elk huishouden hun eigen olijfolie produceert en waar zelfs de jonge generatie amper Engels spreekt.

bagno7Veel locals hebben er in de streek een soort buitenverblijf, maar die dreigen leeg te staan, omdat de vergrijzing op het platteland heel snel gaat. Met haar ondernemingszin en passie kon Ludwine enkele lokale mensen overtuigen om hun huizen op te knappen en om te bouwen tot een soort vakantiewoningen. Die huizen, samen met andere huizen die te huur stonden, verzamelde ze op een website. Zo bouwde ze ginder én hier een uitgebreid netwerk uit. Het unieke aan haar zaak is dat ze de streek kent en verkent. Het is een neverending story, want haar zaak groeit als het ware mee met de streek.

Ludwine werkte voor de verschillende regio’s een soort toeristische brochure uit met allerlei tips en adresjes, maar die neemt ze zelf regelmatig opnieuw onder de loep. Rekening houdende met haar objectiviteit en het vaak ontbreken van een toeristische dienst in de streek, kan je er dus van op aan dat die tips de moeite zijn. Want wie Ludwine ook maar een beetje kent, weet dat ze niets aanraadt dat maar half de moeite is. Haar kennis van lekker eten en goeie wijn is daarbij een extra troef.

bagno3

Eerlijk, dat is soms op het absurde af. We ontdekten er tijdens onze vakantie fantastische restaurantjes, heerlijke gelateria’s of andere plekken waar een toerist slechts komt als hij verdwaald is. Ludwine kan bovendien nog eens van veel restaurants zeggen welk gerecht of wijn de moeite is. In de streek waar wij verbleven, kon ze voor vier kaassoorten een verschillend topadresje oplijsten, go figure. Ze weet niet alles en maar goed ook, want het mooiste aan een vakantie is zelf op ontdekking gaan. Maar het is wel handig, want deze kant van Italië is allesbehalve commercieel.

bagno4Zo zijn sommige bakkerijen zo local dat ze niet eens een bord aan de gevel hangen. In een goedbezocht ijssalon in een kuststadje werden we zelfs bediend door een jonge twintiger die amper een woord Engels kon. Authentieker dan dit wordt het niet. In veel streken heb je met wat geluk een lokaal supermarktje, maar de verse groenten haal je op de markt, de olijfolie bij boertjes die het zelf produceren en pasta uit een pakje is er heiligschennis. Het is het Italië waarvan je dacht dat het al lang verdwenen was. Het actiefste dat je in haar lijstje vindt, is het huren van een zeilbootje op een meer. Vakantie dus zoals het hoort te zijn: heerlijke rust.

De website van Huis Italië is heel duidelijk, maar ik belde Ludwine toch even kort op om te polsen wat ze het meest kon aanraden met twee kleine kleutertjes. Amper een paar uur later zaten er al enkele voorstellen in mijn mailbox. De prijs zat goed, dus was het gewoon een kwestie van kiezen. Geen gedoe, geen poespas, verborgen kosten of andere onnozelheden… Een correcte opvolging, duidelijke uitleg, dit is zoals service hoort te zijn.

Bagno1.JPG

Huis Italië is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van vakmanschap en ondernemingszin. Ludwine liet ons de streek van Bagnoregio ontdekken, wat ik eigenlijk het best bewaarde geheim van Italië durf te noemen. Ze werkt op maat van haar gasten en steunt ook rechtstreeks de lokale economie, voorkomt technisch gezien leegstand en geeft ook wat meer financiële ademruimte aan de mensen ginder. Op termijn komt dat dus ook de gasten ten goede. Ze heeft bovendien een brede waaier van verblijven in haar gamma en werkt vooral vanuit een passie, niet uit geldgewin.

Wij verbleven in Casa Il Paradiso, een vakantiehuis in het hart van Bagnoregio. Enkel de Civita, een middeleeuws ogende stad op een rots midden een indrukwekkende vallei, is in trek bij toeristen. In de buurt vind je afgelegen dorpen als Viterbo, Orvieto en het prachtige meer van Bolsena. We vonden er de rust, natuur en het lekker eten dat van Italië zo’n fijne bestemming maakt.

bagno2

In het gamma van Huis Italië vind je overigens ook vakantieverblijven in Toscane en Umbrië. Ze hebben tenslotte ook een eigen webshop, met exclusieve, lekkere, bekroonde én betaalbare olijfolie. Je kan via Ludwine ook een verblijf tussen de olijfgaarden boeken en zelfs meehelpen met de pluk.

Alle info vind je op de website: www.huisitalie.com. Je vindt hen ook op Facebook.

 

Disclaimer: Deze blogpost is op geen enkele manier gesponsord, in de vorm van een korting of wat dan ook. Het is op eigen initiatief geschreven en louter gebaseerd op eigen kennis en ervaring.

Categorieën

Persoonlijk

3 gedachten over “Thuis bij Huis Italië Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: