Spring naar inhoud

Tien om te zien in 2018 (of 2019)

Ik zie heel wat televisieseries, naast de klassieke zaken op tv die ik werkgewijs moet volgen. Veel reeksen lieten het echter wat hangen vorig jaar.

2018-08-30_1634The Big Bang Theory zit ondertussen ver voorbij hun houdbaarheidsdatum, de verhaallijnen van Grey’s Anatomy zijn steeds vergezochter en het laatste seizoen van House of Cards moest ik oprecht doorworstelen. Net zoals de laatste Luke Cage trouwens. Reeksen als Casa del Papel en Orange is the New Black heb ik niet eens uitgekeken, om maar te zwijgen over het zwakste dat ik zag: enkele afleveringen van Disenchantment, de nieuwste van The Simpsons-bedenker Matt Groening. En The End of the F*cking World vond ik ook de hype niet waard. Ik zag wel een fijn seizoen van The Crown, keek best graag met een half oog mee met de volledige reeks van Suits en met een nieuw seizoen van Ballers en Modern Family doe je mij altijd plezier.

763

Er waren reeksen waar ik verwacht had dat ik zou uitkijken naar het nieuwe seizoen, maar waar ik uiteindelijk niet warm genoeg werd om er überhaupt aan te beginnen, van de nieuwe Ozark, tot Jessica Jones, Sherlock, Atypical en zelfs Black Mirror. Aan het tweede seizoen van 13 Reasons Why heb ik me wél gewaagd, gezien de maatschappelijke relevantie en dat bleek niet zo slecht zoals verwacht, maar ook niet goed genoeg om in mijn top tien van dit jaar te staan.

Moet ik ook na vorig jaar nog steeds zien en zijn naar verluidt echte aanraders: Dark, Narcos, Better Call Saul, Peaky Blinders, Luther en The Americans. The Handmaid’s Tale staat niet in deze top tien, maar wel nog steeds onbekeken op mijn digicorder. Dat wordt vast een van de volgende.

Ga ik me dit jaar ook weer niet aan wagen: Rick & Morty en Bojack Horseman. Die eerste ziet er nog steeds vuil en niet grappig uit, bij de tweede begrijp ik nog steeds niet waarom zelfdestructie, wanhoop en depressie zo’n fijne hook is voor een animatiereeks.

Dit zijn de tien series waarvan ik het meest heb genoten in 2018:

10. The Sinner / Bodyguard

Deze twee heb ik op dezelfde stek ingedeeld. Niet zozeer omdat de verhalen gelijklopend zijn, maar wel omdat het alletwee reeksen zijn die heel sterk begonnen, om tegen het einde toe als een pudding ineen te zakken.

16121305-low_res-bodyguard-d89e-e1539169282573

The Sinner draait rond een jonge moeder (Jessia Biel) die op een strand opeens een man neersteekt en niet eens weet waarom. Een detective bijt zich in de zaak vast. Bodyguard draait rond een veiligheidsagent die zich opklimt tot de hoogste regionen op het moment dat Groot-Brittannië met een terreurdreiging te maken krijgt. Paar heel sterke momenten, maar de laatste twee afleveringen waren er telkens te veel aan. Bodyguard was wel nog altijd een stuk beter in zijn geheel dan The Sinner.

9. Maniac

Eerlijk gezegd ken ik niet meteen veel mensen aan wie ik de reeks zou aanraden, maar als Netflix een reeks bestelt met Jonah Hill en Emma Stone, dat geproduceerd en geregisseerd wordt door de man die True Detective, Beasts of No Nation en straks de nieuwe Bond-film in goede banen leidt, dan is je interesse op zijn minst gewekt.

f546a129daaa044658ee5993c8f4424cbaea9d41

Het verhaal draait rond twee onbekenden die meedoen aan een medisch experiment, dat bij momenten verhaalgewijs alle kanten opschiet. Zo’n reeks waarvan je achteraf nog altijd niet echt weet wat je er moet van denken. Maar je weet wel dat geen enkele Amerikaanse zender dit had besteld. Daarom blijf ik wel fan van Netflix.

8. Atlanta

Nog zo’n reeks die in heel wat eindejaarslijstjes opdook de afgelopen maanden. Ik had van Atlanta verwacht dat er een zekere verhaallijn in zou zitten, maar in het tweede seizoen lieten ze die grotendeels varen.

atlanta-teddy-perkins-2018-billboard-1548.jpg

De reeks draait rond een gast uit Atlanta, wiens relatie al even bedroevend is als zijn carrière en zijn inkomsten. Hij wil de rapcarrière van zijn neef Darius een boost geven, maar dat is met wisselend succes. Awkwardness en realiteit staat centraal in de reeks. Als je één aflevering bekijkt, laat het ‘Teddy Perkins’ zijn. Daarin gaat één van zijn kompanen een gratis piano oppikken bij een excentriekeling, die verdacht veel weg lijkt te hebben van Michael Jackson. Een aflevering die zo geflipt en geniaal is, dat zelfs het team van Black Mirror hier van gaat watertanden.

7. Brooklyn Nine Nine

Nog zo’n reeks die vast ook een paar tegenstanders kent. De eerste seizoenen waren fijne tussendoorkost: je kon ze makkelijk een tijdje laten liggen. Maar de laatste twee seizoenen heb ik haast in één ruk uitgekeken.

dims.jpg

De verhaallijnen zijn iets vergezochter, de personages nog karikaturaler maar de uitvoering ervan is zonder meer top. De kracht van een trouw publiek werd nog eens bewezen in mei. Toen liet Fox weten dat ze de reeks zouden opdoeken. Daar kwam zoveel reactie op dat NBC de dag nadien al liet weten dat zij de reeks zouden overnemen. Een move én een tempo dat zelden gezien is in televisieland.

6. Daredevil

Nu Disney straks hun eigen streamingkanaal opstart, verdwijnen hun titels langzamerhand van Netflix. Hollywood was er niet in geslaagd, maar de streamingsdienst kon wél een succesvolle verfilming van Daredevil op poten zetten, alleen lijkt het vet van de soep na een paar seizoenen.

daredevil-season-3-e1539888008263.jpg

Jessica Jones was sterk, net als Luke Cage, maar bij Iron Fist en The Defenders lieten ze het afweten. Niet verwonderlijk dat er geen vervolg meer komt. De stereotypen dreigden steeds groter te worden, maar de derde reeks van Daredevil was één van de sterkste in de hele reeks. Heel blij dat de regisseur er voor koos om het comicbookgenre niet te laten verzanden in het niveau van Arrow, dat elk seizoen ridiculer lijkt te worden.

5. Westworld

Het werd geprofileerd als dé opvolger van Game of Thrones en qua omvang, special effects en verhaallijn streeft het dat in elk geval na. Alleen lijkt de puzzel hier nog moeilijker te worden met elke aflevering. Het verhaal speelt zich af in een soort virtual realitypark waar bezoekers een geheel nieuwe eigen identiteit kunnen aanmeten om gebieden en (soms gewelddadige) verhaallijnen te ontdekken. Tot blijkt dat de parkbewoners zo geëvolueerd zijn en een eigen wil krijgen…

329260f55a1461fdfd22b716876604f14584def12fac3fd13746806772717415.0.jpg

In dit tweede seizoen gaat de opstand verder, blijkt dat er nieuwe werelden en ‘deuren’ zijn en is het nu helemaal niet meer duidelijk wie echt is en wie niet. Een reeks dat je moet bingen om mee te kunnen, maar waar je regelmatig verrast wordt door de grootsheid van de wereld en diens verhaallijnen. Knap in beeld gebracht ook.

4. Sharp Objects

Amy Adams heeft al aardig haar strepen verdiend in Hollywood en slaagt er in haar eentje in om een HBO-reeks als dit te dragen. Het verhaal is aanvankelijk eerder cliché. Een journaliste met een drankprobleem wordt naar haar geboortedorp gestuurd nadat er daar jonge meisjes vermoord worden.

hbo-sharp-objects-netflix-streaming.jpeg

Waarom ze er weg is gegaan, wie de moordenaar is en wat de impact van haar terugkeer is, wordt pas gaandeweg duidelijk, maar de manier waarop ze dit destructief personage vertolkt, is bijzonder straf. Het is bij momenten wat doorbijten, maar de finale maakt het allemaal waard. Patricia Clarkson (de moeder van het hoofdpersonage) is hier helemaal on fire

3. Big Little Lies

Canvas zond begin 2018 de minireeks van HBO uit, die draait rond een groepje welstellende vrouwen in een Californisch kuststadje. Ze hebben het ogenschijnlijk goed voor elkaar, maar gaandeweg wordt duidelijk dat ze heel wat te verbergen hebben.

big-little-lies-01-1517516266.jpg

Je hebt Jane, een single mama, die de eindjes amper aan elkaar kan knopen en er alles aan doet zodat haar zoon geen paria wordt in de school waar veel competitie heerst tussen de ouders. Celeste is dan weer een moeder die alles op een rijtje heeft, maar wiens man steeds vaker losse handjes heeft. Madeline is dan weer gescheiden, probeert Jane te helpen maar botst regelmatig met Renata, een typische alfabitch. Gaandeweg zien we hoe de schone schijn van hun leven steeds vaker doorbroken wordt, tot het niet langer vol te houden is. Een topreeks met alleen maar topvrouwen: Nicole Kidman, Laura Dern, Reese Witherspoon en Shailene Woodley. Geweldige ontknoping ook!

2. The Haunting of Hill House

Het laatste jaar werd er al te vaak getoeterd dat die film of die serie ‘het meest angstaanjagende’ was momenteel. Dan is meteen ook mijn goesting meteen zoek. Het was ook met een zeker wantrouwen dat ik deze reeks wilde zien, maar ik was wel nieuwsgierig genoeg om er mij toch aan te wagen.

the-haunting-of-hill-house-cast-image.jpg

Ik had mezelf voorgenomen om niet meegesleept te worden in het verhaal, ‘want de marketingboys zouden me niet hebben, dedju!’, maar na één aflevering moest ik al mijn mening herzien. We volgen het relaas van een familie die een zomer lang verbleef in een huis met duistere geheimen, eentje dat hen achtervolgt tot in hun volwassen leven. Geen reeks waar ik schrik van kreeg, maar er zaten in elke aflevering één of meerdere momenten die me zonder meer echt kippenvel gaven. En dat hielden ze vol tot de zinderende finale. Lang geleden dat ik nog zo aan mijn tv gekluisterd zat. Straf!

1. De Dag

Eerlijk, nummer twee had hier ook kunnen staan, maar we mogen gerust wat chauvinisme aan de dag leggen. Met het budget dat elke bovenstaande reeks gebruikt voor één aflevering, draaiden ze in Vlaanderen een volledige reeks die minstens even beklijvend, spannend én goedgemaakt is.

a83de1b4-1714-11e8-9273-bcb97301ffd1_web.jpg

Ik hoorde onlangs de niet onterechte opmerking dat ze misschien een aflevering of twee te lang is, maar qua verhaallijn, details en chronologie zit het ongelooflijk goed. De reeks was vorig jaar al te zien via Telenet, maar straks zal ze ook te zien zijn op Vier. Als dit de standaard wordt in Vlaanderen qua series, dan mogen ze in Scandinavië al lichtjes beginnen zweten in hun sneeuwbotten.

Categorieën

Persoonlijk

5 gedachten over “Tien om te zien in 2018 (of 2019) Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: