Spring naar inhoud

Twee koffies en een dutje, aub!

New York is ‘the city that never sleeps’. Wie er ooit eens geweest is, begrijpt dat meteen. De stad – zeker downtown Manhattan – leeft aan een razendsnel tempo. 24 op 24, 7 op 7. Voor de inwoners is het leven vaak een race tegen de tijd en alhoewel alles binnen bereik is van het openbaar vervoer, is het niet bepaald simpel om even heen en weer naar huis te gaan voor een powernap.

Nap-York-Exterior

Enter – haha – Nap York.

Sinds dit voorjaar kan je op 7th Avenue terecht in de zaak waar je simpelweg een dutje kan doen. Je betaalt er tien dollar om een half uur een uiltje te knappen in een bed, acht dollar om dat te doen in een eivormige loungestoel. Er is ook een bar, een yogastudio en een lounge waar er kan gewerkt worden. De ruimte is ingekleed met veel groen en zacht licht om een rustige sfeer te creeëren.

meditation-lounge

De zaak is open sinds februari en werd een instant succes. Er wordt veelal gebruik gemaakt door mensen die in de omgeving werken (en downtown Manhattan is één van de drukste buurten in NY), maar ook mensen wiens metro of bus vertraging heeft. Nap York ligt immers op een boogscheut van Penn Station, een drukbezocht metrostation, én Port Authority Bus Terminal, het grootste busstation van de VS.

cafe-hammock-Nap-York

Slapen doe je overigens in zogeheten pods, met luchtdoorlatende en zogenaamde zelfreinigende matrassen. Na elk gebruik worden de kussen en lakens gewassen. Oorspronkelijk hadden ze 7 pods, maar dat hebben ze dit voorjaar nog moeten uitbreiden naar 30 pods.

pod-floors-NAPYORK0318

Bij de lancering werd meteen gezwaaid met allerlei studies die het belang van voldoende slaap benadrukken en het op één lijn zetten met basisbehoeftes als eten en drinken. The Wall Street Journal schreef een boeiend stuk over zogeheten nap clubs, dat bepaalde high schools in Amerika hebben opgericht. En naar verluidt kan je ook overdag dutjes doen bij bedrijven als Google, Uber en Ben & Jerry’s.

york

Maar de kans dat bedrijven dat en masse gaan toepassen, is klein. Daar staan ze eerder argwanend tegenover en is de schrik immers groot dat het de productiviteit niet ten goede komt.

140807721Nap York telt vier verdiepingen met diverse slaapruimtes en in de zomer kan je ook op het dak een dutje doen in de voorziene hangmatten. De zaak is 24 op 24 open en je komt er niet in onder de 18 jaar. En voor alle duidelijkheid: je slaapt er enkel alléén. Het bedrijf bekijkt momenteel waar en of ze meerdere zaken kunnen openen, in grote steden en luchthavens.

Alle info vind je trouwens op www.napyork.com.
(Foto’s: (c) Nap York)

 

Categorieën

Persoonlijk

3 gedachten over “Twee koffies en een dutje, aub! Plaats een reactie

  1. In Brussel kun je dat ook. Wij kregen van ons health team op het werk een tijd lang korting om te gaan dutten, maar bij de werknemers heeft dat niet echt aangeslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: