Spring naar inhoud

Ontdek het grootste Europese aquarium in Nausicaá

Nausicaa6Je kan er niet rond tegenwoordig: Nausicaá, het zelfverklaarde grootste aquarium van Europa, maakt opnieuw volop promo in ons land. Elk jaar zakken al zo’n 120.000 Belgen af naar Boulogne-sur-Mer om er zich te vergapen aan de onderwaterwereld. Vanuit Brugge moet je er een 150 kilometer voor rijden, qua afstand overigens net ietsje verder dan Pairi Daiza. Bovendien is de Opaalkust een hele mooie streek en een uitgebreider bezoek waard. Nausicaá ligt immers aan een leuke Franse havenstad en op een boogscheut vind je het historisch stadsdeel van Wimereux. Dankzij mijn broer kon ik met de oudste mee naar de wondere onderwaterwereld van Nausicaá, dé attractie in de streek.

Nausicaá opende in 1991 de deuren, op de grondvesten van een oud casino. In 1998 kreeg het een stevige uitbreiding en in 2007 mochten ze hun tien miljoenste bezoeker ontvangen. Voor dit nieuwe seizoen – vandaar de promo – hebben ze een nieuwe topattractie: een gloednieuw aquarium waar ze maar liefst 10 miljoen liter water ingepompt hebben en 22.000 vissen in loslieten.

Nausicaa4

Je krijgt er een unieke kijk dankzij de glazen wand van 5 op 20 meter (goed voor 54 ton!). Al meer dan 82.000 mensen kwamen in de eerste maand na de opening een kijkje nemen.

Nausicaa3Op sociale media verscheen er echter wel wat kritiek, omdat de grote hamerhaaien (die wel op de website en het promomateriaal vermeld staan) ontbraken én het geheel wat leeg toonde. De directeur antwoordde in een recent radio-interview dat bepaalde delen van de zee ook niet altijd vol zit en dat ze hun best deden om een zo diverse omgeving uit te bouwen, naar analogie met de oorspronkelijke biotoop.

Want op dat laatste zetten ze wel zwaar in, net als op de gevolgen van de klimaatopwarming. Zoals ze het ook aangeven: de oceaan is het begin van alle leven op aarde en dat is bijzonder divers.

Nausicaa bestaat uit een grote inkomhal, met naast een boetiek en restaurant ook twee grote ruimtes: Voyage en haute mer (Journey on the high seas) en Des rivages et des hommes (mankind and shores).

Nausicaa2

Voyage en haute mer spreekt voor zichzelf, het duikt in het diepe water. Je krijgt er een mooi beeld van de kwallen (die heel slim ‘tentoongesteld’ worden met behulp van wat spiegels), maar ook een pak verschillende kleinere aquaria, waar je je ruim kan vergapen aan tal van kleurrijke visjes.

Nausicaa1Geen grote, saaie ruimte, maar verschillende ruimtes en invalshoeken die telkens weer een uniek beeld geven. De dieren die niet in een aquarium te krijgen zijn, zoals de grote witte haai en de bultrug, worden knap weergegeven via projectie. Mijn vierjarige zoon had in elk geval niets door.

De tweede ruimte mikt meer op het leven aan de oppervlakte. Dat is al iets informatiever, maar je ziet er ook zeeschildpadden, zeeleeuwen en pinguïns. In een aparte ruimte kan je ook roggen aaien.

Wat kost dat?

Een bezoek aan Nausicaa is niet bepaald goedkoop: je betaalt ongeveer 25 euro per volwassene en 20 euro voor een kind (jonger dan drie is gratis). Is het dat waard? Eigenlijk wel, het is informatief en de kinderen zullen op zijn minst wel onder de indruk zijn. Zeker de watertunnel en het gloednieuwe aquarium zijn de moeite, en het hele museum is fijn om in te verdwalen. Maar uiteraard is het niet bij de deur. Bovendien is Nausicaá is best populair, zeker in de schoolvakanties. Wie dus daarbuiten kan gaan, kan dus zeker genieten in alle rust.

Alle info op www.nausicaa.nl.

Nausicaa7

Tips!

  • Aan de ingang is er een veiligheidscontrole voorzien. Ze zijn niet streng (je mag bijvoorbeeld een blik of wat eten meenemen), maar ze willen wel elke compartiment van je rugzak checken, dus wees daar wat op voorbereid.
  • Nausicaa5Er zijn drie restaurants. In de inkomhal en vlakbij de uitgang van het tweede deel is er nog eentje. De eerste heeft een heel mooi zicht op het strand en de tweede vlakbij een ruimte waar kinderen vrolijk kunnen spelen (en vissen aaien!). De derde, Lagoon Bar, vind je midden de exporuimte. Maar dat is absoluut geen aanrader. De bediening is heel traag en je wil geen cheeseburger vragen, wegens té onsmakelijk. Met een broodje vind je er een snelle hap, maar je neemt best zelf wat mee van een koek of fruit.
  • Je mag al een ervaren fotograaf zijn om de vissen en het decor mooi te fotograferen, dus probeer vooral te kijken door de ramen in plaats van je lens. Het park is open van 9.30 uur tot 20 uur, dus overhaast je niet, probeer vooral op je eigen tempo te kijken en geniet er van.
  • Er zijn ook voedermomenten. Op de -overigens Nederlandstalige- site vind je er alles over.

Categorieën

Persoonlijk

3 gedachten over “Ontdek het grootste Europese aquarium in Nausicaá Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: