Spring naar inhoud

Helpende hand

Het was geen woord dat ik meteen verwacht had te vinden, op een klevertje in een schof van een kast in de kinderkamer.

Wondverzorging.

Terwijl ik de deur aan het kastje hing, spookte een beeld door mijn hoofd van haar moeder. En de gedachte dat het vreemd is dat je al iemand meer dan tien jaar vooral online kent, leest en volgt, dat je bij dat woord alleen al meteen enkele beklijvende verhalen kan herinneren, omdat ze zo eerlijk waren, oprecht, en net daarom ook zo goed geschreven. Dat je het aantal – evenwel hartelijke – ontmoetingen op twee handen kan tellen en dat je toch meehelpt met de verhuis van hun hele hebben en houden.

ross-findon-303091-unsplash

Nee, het is niet zozeer dat ik zoveel tijd te veel heb, of dat ik niet graag thuis ben, integendeel. Maar in de tuin werken, helpen verhuizen of het summum: muren afbreken, daarvoor mag elke dichte vriend of verre kennis mij meteen voor bellen. En steeds meer eigenlijk.

En dat heeft veel te maken met mijn job en waar ik vandaag sta. In onze job kruipt er vaak veel tijd en energie in een artikel. De ene keer scoort dat en heel vaak ligt er ook geen kat van wakker. Dat de respons niet altijd even groot is als de moeite die je er in stopt, is wel eerder eigen aan de sector dan specifiek aan ons magazine, want net als het nieuws an sich, hangt alles af van heel subjectieve factoren of toevalligheden. En ik ben zeker dat ik voor het merendeel van mijn collega’s en zelfs concullega’s kan spreken. Want de reden dat we blijven vasthangen aan deze veeleisende en onzekere stiel, is omdat we af en toe iemand raken, hen op een andere manier naar iets doen kijken of simpelweg mogen verrassen. Zinloos zou ik mijn job nooit noemen, integendeel, maar ik voel steeds meer dat ik ook echt een verschil wil maken. Iets waar een halve dag later geen aardappelen op geschild worden.

6b2ecb2a4f0711e9bacffb7960632104Het zit soms in kleine zaken: een boek opsturen naar iemand waarvan je weet dat ze het willen lezen, laten weten dat je aan iemand denkt omdat je weet dat ze het lastig hebben, zelfs al stralen ze iets anders uit, of aanbieden om te helpen verhuizen. Gewoon iemand blij maken. Want alhoewel ik vaak zucht, vloek of mij erger, weet ik diep vanbinnen dat ik mijn pollen mag kussen. Ik doe mijn job graag, ik heb een geweldige vrouw en twee gezonde kinderen die al even goed eten als slapen. Alleen al voor dat laatste mag ik zo dankbaar zijn dat ik karmagewijs wel wat mag terugdoen, vind ik. En het is niet genoeg, voel ik, er valt nog zoveel te doen. En ja, ook shitloads bij mij thuis. En ja, het is belangrijk dat ik mezelf en mijn gezin niet verwaarloos.

En ik weet het, we geven al veel. Aan onze werkgever, aan de belastingen, oh ja, en aan de vreemdelingen als ik Facebook en Twitter mag geloven. Maar misschien moeten we weer dicht om ons heen kijken en daar een verschil maken. Je hoeft het niet te doen voor een compliment of met het idee om iets terug te krijgen, nu of later. Doe het gewoon voor die ander, voor de gedachte dat je een verschil maakt, iemand – hoe kort ook – gelukkig maakt of gewoon omdat je dankbaar bent, voor dit alles hier. En heel misschien heeft het ook een helend effect voor jezelf.
Als een soort wondverzorging.

Categorieën

Persoonlijk

4 gedachten over “Helpende hand Plaats een reactie

  1. Het kan zo goed aanvoelen als je iets kan doen voor een ander hoe klein het ook is als het maar uit je hart komt en idd we verwachten niets terug.

  2. Fijn artikel. Denk dat de meeste bloggers eigenlijk willen “raken” of ergens “binnen komen bij de ziel”.
    Schrijven is blijven.
    Bij mezelf is het een naslagwerk, het ordenen van gedachten, het willen delen van zaken die in me omgaan (I know, extravesie), willen beroeren,….
    Als je van nature een gever bent, dan komt krijgen ook automatisch op je pad terug, zelfs als je het niet verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: