Spring naar inhoud

Verdeel of heers

Het was ontgoocheling dat ik zag gisterenavond op café. De trieste variant, niet de kwade. Ik ben in mijn vorige post misschien iets wat te kort door de bocht geweest, al blijf ik er bij dat er veel te veel geld rondgaat in dat wereldje. Maar de euforie die ik zag de afgelopen weken was iets wat ik al lang niet meer gezien had. Vreugdesprongen van jong en oud, wildvreemden die elkaar in de armen vielen. Voetbal is emotie. En wat voor één.

rd3Ik stond de afgelopen weken telkens aan de zijlijn van het feestgedruis, zag het als een perfect excuus om af te spreken met vrienden. Maar het deed me elke wedstrijd steeds meer plezier om die samenhorigheid te zien. Dat geloof, die hoop. Dat we samen iets konden bereiken. Onder één vlag. Het maakte de supporters niet uit of daar nu iemand liep met roots in Marokko, Congo of Mali. Of ze Frans spraken, Nederlands of wat dan ook. We zochten met zijn allen naar iets wat ons verbond. Niemand werd onder verdeeld in links of rechts, afgerekend op meningen of in een keurslijf gestopt. Er was een collectief geloof, collectieve positiviteit.

Straks barst het politieke verhaal weer los, wordt er gefocust op wat ons niet verbindt. Verdeel en heers. Is het tonen van een vlag al meteen weer een symbool voor een politieke voorkeur, of het nu een Belgische vlag of een Vlaamse leeuw is. Spuwen we alweer onze gal, niet genuanceerd door al even weinig gecontextueerde informatie. We mogen niet blind zijn voor de uitdagingen die we hebben, op vlak van milieu, gezondheidszorg, migratie, huisvesting en werkgelegenheid. Maar zouden we het ooit ook écht kunnen als één team? Dat we een verbeten groep aanmoedigen om het te halen? Of zie ik het alweer te romantisch, te simplistisch?

Er kan iets moois huizen in ontgoocheling, in verdriet. Omdat je het deelt. Omdat je het samen doet. Binnen twee weken zijn we dat met zijn allen misschien vergeten, maar als het bij een paar mensen is blijven plakken, dan is dat al een mooi begin en kunnen we ons misschien ooit wél kampioen noemen.

Categorieën

Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: