Spring naar inhoud

Zeven zaken die ik op reis weer leerde missen

Het slaaptekort van de terugreis is nog niet helemaal bijgebeend, de muggenbeten tieren nog welig maar de was is intussen wel al helemaal weg. En de vitaminen, die zijn weer goed aangevuld, na een week in hartje Italië. Er waren een zevental zaken die ik al lang niet meer had gedaan en waarvan ik niet wist dat ik ze eigenlijk wel stiekem miste. Lees: dit is waarvoor vakantie gemaakt is!

1. Een kaart lezen

Ik ben het type dat kan verdwalen mét een GPS, maar ik vind het veruit zowat de beste uitvinding van de vorige eeuw. Na een paar dagen begaf mijn GPS in de auto het en was ik voor het eerst in lange tijd weer afhankelijk van mijn eigen intuïtie, oriëntatiegevoel en soms van een good old fashioned road map.

35988877_2062422804016415_6305917206425239552_n2. Vensterluiken sluiten

Het is onnozel, ik weet het. Vensterluiken zijn vandaag eerder charme en bij een renovatie het eerste dat sneuvelt, ten voordele van rolluiken. In ons huis moest ik de vensterluiken sluiten in de keuken, om zo het lichtinval op de slaapkamers van de kinderen te beperken. In Italië denken ze kamergewijs niet zoveel in vakjes en leven ze meer in open ruimtes, vandaar. Elke avond vond ik dat iets hebben: die luiken sluiten, alsof je het huis sluit en zegt dat het goed geweest is. Dat je je nog even buiten zet met een glas wijn en dat het binnen afgesloten is. Heerlijk.

3. Buiten douchen

Ik heb me een week lang niet gedoucht op reis. Of toch niet binnen. Er was een klein badkamertje, met een typisch witte plastieken douchekop, maar buiten aan het zwembad stond wel een exemplaar, tussen de lavendelstruiken, waar met een gelukje ook warm water uit kwam als de zon al heel vroeg piepte. Ik voelde me zo vrij, omdat er in kilometers rond geen buren of passanten waren, dat het me zelfs niets deed dat er elke keer weer zeker vijftig bijen op nog geen meter van mijn bloot klokkenspel zaten. Zo één met de natuur, dat ik nu thuis ook een buitendouche overweeg.

35617037_196239501035525_4299362293084323840_n4. Bruschetta eten

Hier is het ook al eventjes fancy om als aperitief op restaurant bruschetta te serveren. Brood met wat tomaatjes en basilicum en klaar. Maar wie ooit in Italië brood van de bakker haalde, insmeerde met knoflook en tomaten van de markt, olijfolie en balsamico uit de buurt, wil echt nooit nog iets anders. Een on-waar-schijn-lijk-e smaakbom.

5. Kruiden in de tuin

De meesten hebben het wel, wat bieslook in de keuken, wat munt in een potje en een basilicum dat misschien nog één keer bloeit vooraleer die de geest geeft, maar in Italië zijn planten als rozemarijn en lavendel een even waardige struik als onze buxus. Te gek voor woorden bijna, dat wij zoiets moeten kopen en dat het daar bijna standaard staat in elke tuin. En ik weet het, veel heeft te maken met klimaat, maar zo’n lavendelstruikjes (zonder bloemen) moeten toch ook bij ons mogelijk zijn?

34130708_1701737916598276_6903180297819389952_n6. De taal niet machtig zijn

Ik kan mij uit de slag trekken in het Frans en Engels, en mij aardig behelpen in het Duits en zelfs Spaans als het moet. Maar Italiaans, dat is huilen met de pet op. Waar wij verbleven, kenden de mensen geen letter Engels en moet je vertrouwen op instinct, gebaren- en lichaamstaal. Frustrerend bij momenten en toch heel leerrijk tegelijkertijd.

7. Terug naar de stilte

Het is hét cliché van vakantie: tijd maken voor je gezin, wat rust en genieten van de zon. Alleen doen we dat allemaal op hetzelfde moment. Beelden van het strand in Blankenberge, een hotel in Turkije of Spanje… pure horror. En we pleiten allemaal dat het vroeger beter en rustiger was, maar dan in een dorp terecht komen, waar het ritme niet tien keer maar honderd keer lager is dan uw dagelijks leven, dat is haast een cultuurschok. Maar wel een geweldige.

Categorieën

Persoonlijk

2 gedachten over “Zeven zaken die ik op reis weer leerde missen Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: