Spring naar inhoud

Verduiveld

Gisteren startte het WK in Rusland, het feest voor elke voetballiefhebber. Ik ben geen kenner, maar hou van een mooie pot voetbal, ongeacht de ploeg. En straks juich ik ook mee op café als de Belgen scoren, maar ik hoed me voor de al-te-goed-nieuws-show dat er tegenwoordig wordt opgehangen van het WK. Want als je het rationeel bekijkt, is het eigenlijk niet helemaal een evenement dat al dat feestgedruis verdient. En wel hierom:

1. Dure truitjes, mager loon.

Dit was een paar dagen geleden nog nieuws: uit een rapport van de Franse organisatie Collectif ethique sur l’étiquette en de internationale Schone Kleren Campagne blijkt dat van de kleine 90 euro die u betaalt voor een officieel t-shirt van de Duivels, slechts een euro richting de arbeid(st)er gaat. Meer nog: als Nike en Adidas evenveel hadden uitgegeven aan sponsorcontracten, dan konden ze voor alle werknemers in de productielanden een leefloon garanderen. Zowat twee derde van de prijs gaat richting de distributeur.

rd4

 

2. Team? Welk team?

Er is al inkt genoeg gevloeid over het feit dat een speler werd thuisgelaten. Er valt veel over te zeggen, maar waar we niets van gehoord hebben, waren zijn teamspelers. “We respecteren de beslissing van de trainer… we hebben een berichtje gestuurd”, klink het. Onbegrijpelijk hoe de focus gelegd wordt op het team, maar dat ze het dan niet opnemen voor hun ploegmaat. We hadden pas echt van een team gesproken als een Lukaku, Hazard en Debruyne op zijn minst hadden geprobéérd om duidelijk te maken: Radja mee, of wij blijven thuis.

3. Het vals Belgicisme.

Vanuit de bond wordt opgeroepen om als één man, één natie achter de Rode Duivels te staan. Zelfs de hoofdsponsor verandert voor een paar maanden hun naam naar Belgium. Een péperdure marketingcampagne overigens. Alleen zonde dat het bedrijf in kwestie de ondernemingsregels zo buigt dat ze amper belastingen betalen in ons land. En Belgium is een veilige keuze, tussen het communitair al verdeelde Vlaanderen en Wallonië. Niet dat ik van taal ook een struikelpunt willen maken, en dat staat los van de politiek, maar het zou bondscoach Martinez op zijn minst wel sieren mocht hij op zijn minst probéren om pers en publiek toe te spreken in het Nederlands en/of Frans.

rd1

4. Veel geld, weinig held.

Vorig jaar was er heel wat te doen over het feit dat de inkomsten werden teruggeschroefd. Maar het legt hen sowieso nog altijd geen windeieren. Als ze dit WK winnen, dan krijgen ze elk 445.000 euro. Bruto, weliswaar. Wie aan de start verschijnt, ontvangt al 42.000 euro. Over het algemeen is dat zowat de helft minder dan tijdens het vorige WK, maar de vraag is of een speler daar echt van wakker ligt.

Een speler uit gelijk welke afdeling van de Belgische competitie zou zich helemaal geven, want wie kan nu zoiets op korte termijn verdienen? Een klassieke arbeider/bediende in dit land moet twéé jaar werken, wat zij in één klap kunnen verdienen als ze nog maar de groepsfase overleven. En dat ze zullen strijden tot hun laatste adem? U gelooft dat toch zelf niet? Witsel verdient 345.000 euro per week in China. Kevin De Bruyne casht net over de plas elke week zo’n 300.000 euro. Zijn kompanen Hazard, Lukaku en Courtois doen het voor 225.000 euro. Het kunnen gerust toffe en vrijgevige gasten zijn, maar voor hen is dit een tornooi, niet meer en niet minder. Het publiek denkt dat ze hun ‘voetbalexamen’ moeten afleggen, terwijl het voor hen een soort schoolreis is.

5. Recht op voetbal, recht op vrije meningsuiting?

rd2Rusland wordt dezer dagen geportretteerd als gastland, wat impliceert dat ze behoorlijk gastvrij zijn. De feiten spreken dat echter tegen. Er is vrije meningsuiting, maar die wordt behoorlijk aan banden gelegd. Dat is voral voelbaar op politiek vlak. Volgens het onafhankelijke Freedom House zijn ze ‘in staat om verkiezingen te manipuleren en echte oppositie te verwerpen’. Het volledige rapport vind je overigens hier. Het is wellicht geen toeval dat de afgelopen jaren uitgesproken tegenstanders vermoord werden. En ook journalisten komen vaak in het vizier. Rusland zit volgens de Press Freedom Index dan ook bij de slechtste leerlingen van de klas.

Nog erger is het gesteld met rechten uit de LGBT-community. Homoseksualiteit is niet verboden, al werd het tot 1999 nog officieel bestempeld als mentale ziekte. De overheid weigert bovendien LGBT-organisaties te erkennen, net als het homohuwelijk. En ook bij het grote publiek is dat gedachtengoed sterk voelbaar. Uit een onderzoek vijf jaar geleden bleek dat maar liefst drie kwart van de bevolking vindt dat homoseksualiteit niet sociaal aanvaard mag worden. In Tjetjenië, dat technisch tot Rusland behoort, werd begin 2017 nog een heuse klopjacht georganiseerd op homoseksuelen. Tientallen mensen werden opgesloten, mishandeld en zelfs vermoord. De overheid greep niet in, en ontkende alles, ondanks de bewijzen.

 

Categorieën

Persoonlijk

4 gedachten over “Verduiveld Plaats een reactie

 1. Heerlijk naïef, hoor, Bert, puntje 2. Ik probeerde me ertegen te verzetten, maar ik blijf parallellen zien met een bepaalde situatie van een paar maanden geleden, toen een talentvolle speler op een werkvloer die gelukkig al lang de mijne niet meer is ook niet langer mocht meedoen. Stonden er toen medespelers te roepen ‘zonder hem is zonder ons’? Stuurden ze wel allemaal een berichtje? Zo gaat dat nu eenmaal in het leven, Bert, in het voetbal maar ook en vooral daarbuiten. Kus.

  • Bam. Je hebt gelijk, maar dan moet je al veronderstellen dat die speler echt het verschil kan maken (ik ben niet heel zeker op wie je doelt) en dat de spelers op die werkvloer zichzelf willen profileren als team. Bovendien zijn die voetballers werkzeker en verdienen ze genoeg geld om hun kleinkinderen luxueus te laten leven. Maar inderdaad, ik ben op dat vlak behoorlijk naïef. Dat is soms samen met humor de beste remedie tegen verbitterd zijn. Dikke kus terug!

   • Nochtans gebruikt ook de mediagroep in personeelsadvertenties de baseline ‘one team, one family, one strategy’. En ook: wie iets wil veranderen, vindt een mogelijkheid. De anderen vinden excuses.
    Ik heb het trouwens over die speler die ondertussen in dezelfde positie opgesteld staat bij een ploeg in een hogere klasse. Misschien toch een kleine indicatie qua verschil maken. 😉
    Wanneer gaan we nog keer iets eten, schatteke? We hebben precies nog altijd veel om over te praten. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: