Spring naar inhoud

It’s Showtime! Of niet?

Vandaag is het exact een jaar geleden dat It’s Showtime op antenne ging. Het is te zeggen: op het betaalkanaal van Telenet.

_H7A9311.jpg

De reeks zou normaal gezien in januari op Eén te zien zijn, maar de hele heisa rond Bart De Pauw zorgde ervoor dat het programma in de koelkast werd gestopt. Of het er straks weer uitkomt, is nog afwachten. VRT legt hun najaarsprogrammatie vast in de zomer, maar achter de schermen zijn ze niet bepaald weigerachtig om de reeks uit te zenden dit najaar of begin 2019. De reeks is immers ook nog te zien op Telenet, net als andere reeksen die gemaakt en geschreven werden door Bart De Pauw.

_H7A9329Het grootste struikelblok van It’s Showtime is volgens mij overigens niet dat De Pauw de reeks schreef, het producete én er in meespeelde. Zijn rol is immers relatief beperkt en kan in de montage nog wat gereduceerd worden mocht dat ‘nodig’ zijn. Het probleem is het personage van Bruno, gespeeld door Kevin Bellemans. Hij wil koste wat kost zijn ex-lief Rebecca terugwinnen en gaat daarin nogal ver. Voor de deur kamperen, haar op het werk lastig vallen, kortom: een stevig potje stalken. Het is overigens zodanig uitvergroot dat het eerder een gimmick is, maar toch kan ik begrijpen dat het straks wat wrang overkomt voor veel kijkers.

In elk geval is de reeks an sich het wel meer dan waard om op nationale televisie te vertonen. Dit zijn de vijf redenen waarom:

1. Bart De Pauw

Laat me maar meteen de olifant in de kamer aanwijzen. Er valt veel over De Pauw te zeggen, heel veel sinds vorig jaar. Het zou hypocriet zijn om al zijn fouten onder de mat te vegen omdat hij goed is in zijn vak. Het was fout en het blijft fout, al ben ik geen rechter. Ik kijk naar deze televisiereeks als een televisiekijker. En vanuit het oogpunt van fictie is dit een heel goed geschreven reeks, zoals De Pauw er al een pak gemaakt heeft. Een paar keer pakt de saus niet, terwijl op andere momenten de genialiteit er vanaf druipt. De aflevering met de Nicole & Hugo-persiflage lijkt zo weggeplukt uit In De Gloria.

2. Stijn Steyaert

_H7A9401Ironisch. Anders kan je het niet omschrijven. Stijn Steyaert stond vroeger in de Colruyt en wil al een tijdje carrière maken in televisieland. Dit moest zijn grote doorbraak worden als acteur, maar het ziet er voorlopig naar uit dat hij al even veel geluk heeft als het hoofdpersonage in de reeks. En wat een zonde is dat, want zijn interpretatie van Kenny is een verademing. Steyaert staat met een onwaarschijnlijke naturel te spelen, is net aimabel genoeg als underdog om hem als kijker niet zielig te vinden en speelt het precies zo overtuigend in een omgeving dat smeekt om er constant over te gaan. Dringend tijd dat een andere scenarist/regisseur/producer hem oppikt voor een grote rol. En het mag onnozel klinken, maar hij heeft vorig jaar via Instagram Stories een onwaarschijnlijk grappig en geestig verhaal gemaakt over het missen van zijn vlucht, dat genialer was dan zowat alle halve comedyreeksen de afgelopen vijf jaar. Straffe gast! Jammer dat hij geen West-Vlaamse roots heeft, want eigenlijk staat hij torenhoog op mijn verlanglijstje om te mogen interviewen.

3. Bevergem

Bart De Pauw, die naar eigen zeggen fan was van Bevergem, laat zowat de halve cast van de – ja, hier is het gepast – cultreeks passeren. Dries Heyneman speelt een heerlijk nukkige mens, Piet De Praitere een op seks beluste onnozelaar en Wannes Cappelle schittert als de man die acteur wil worden. Wim Willaert schiet de absolute hoofdvogel af met een geniale gastrol, die ook nog eens achterna wordt gezeten door een foeterende Luc Dufourmont. Heerlijk!

_H7A9734.jpg

4. Klein Vlaanderen

Onder televisiemakers en scenarioschrijvers klinkt het al eventjes dat ze het gehad hebben met het kneuterige kermis-Vlaanderen dat centraal staat in televisiereeksen. It’s Showtime veegt daar zijn botten aan, met braderijen en rusthuizen als decor en personages als de scheefpoepende wijkagent. En hoe je het nu draait of keert: dat werkt. Zelfs de voorspelbare en doorzichtige romance die door de afleveringen sluimert, verrast bij momenten. Alleen jammer dat het einde ietwat knullig wordt afgewerkt, ongetwijfeld met het oog op een tweede reeks. Maar dan moet deze eerste wel potten gaan breken en als ze niet eens op de klassieke zender geraakt, is de kans zo goed als onbestaande.

_H7A9653.jpg

5. Buiten de Zone

Buiten De Zone blijft wat mij betreft zowat pure comedy gold, het Vlaams equivalent van Monty Python. De laatste aflevering van It’s Showtime werd geregisseerd door Pietje Horsten (foto), destijds de regisseur van het cultprogramma. De aflevering werd overigens een volleerde BDZ-reünie met gastrollen van Danny Timmermans, Mathias Sercu en ook Reinhilde Van Driel en Elise Bundervoet. Ze zijn – los van één klein shotje – niet samen te zien, maar hun cameo’s zijn meer dan geslaagd.

(Foto’s: (c) Eén, Telenet, Koeken Troef en Nyklyn)

 

Categorieën

Televisie

2 gedachten over “It’s Showtime! Of niet? Plaats een reactie

  1. BEGINNEN KIJKEN ONLANGS EN SMAKELIJK GELACHEN WAT EEN LEUKE CAST MET OPNIEUW EEN GRANDIOZE TOM OUDENAERT EN EEN VERADEMING BART DE PAUW TERUG TE ZIEN EEN TOPREEKS MET GOEIE HUMOR HALFUURTJE TOP KOMISCHE SERIE MEER VAN DAT ZOIETS IS NIET TE ZIEN OP TV EEN SCHANDE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: