Spring naar inhoud

YouBurnOut

Veel mensen beseffen amper wat voor reikwijdte een medium als YouTube heeft bij de jeugd. Vijftigplussers zijn bij de laatste generatie die op een klassieke manier televisie kijken, dertigplussers kijken dan weer vooral uitgesteld en via kanalen als Netflix, terwijl de jongere generatie vooral versplinterd video verteert.

black-close-up-colors-545334

YouTube is belangrijk geworden in media- en influencerland. De cijfers zijn ronduit indrukwekkend. Knack Focus bracht onlangs nog een portret van Acid, een West-Vlaamse vlogger die gevolgd wordt door meer dan 350.000 mensen. En hij staat pas op de vijftigste plek in de Belgische lijst. Er is een kanaal met twee beagles, waarbij er een filmpje is waarin hun baasje zich verkleed als de slechterik uit Saw verkleed verstopt achter de keukenkast om hen te doen schrikken, dat vijf miljoen keer bekeken werd. Of wat dacht je van ene Sander Bauwens, die met een filmpje waarin de kooi van zijn kuikens kuist, maar liefst 66 miljoen hits kon halen?

gian-cescon-637959-unsplashMaar het is niet altijd zo speels: het algoritme zorgt er voor dat je regelmatig moet posten, je content on point moet zijn en je het verschil moet maken. En dat betekent dus ook opvallen. En hoe val je op? Door tegen schenen te stampen, zoals de YouTuber Paul Logan, die in een zelfmoordbos ging draaien. Zijn luchtige reactie op het zien (en tonen) van een lijk, zorgde voor een serieuze heisa. Toen werd ook duidelijk hoeveel geld daarmee te verdienen valt. Nuja, viel. Want toen die andere bekende YouTuber PewDiePie enkele racistische uitspraken deed, lieten heel wat adverteerders hem vallen. Dergelijke vloggers moeten vandaag hun voornaamste inkomsten zien te halen uit hun eigen merchandise. YouTube grijpt ook zelf in door dergelijke gasten aan banden te leggen, want het leidt alleen maar tot imagoschade. Bij adverteerders, maar ook zichzelf.

Door hen van minder inkomsten te voorzien, hopen ze zo meer vat te krijgen op content creators. Daarom geven ze ook steeds meer aandacht aan clips van late night shows, of kanalen van Kevin Hart of Will Smith, die er een verlengstuk aan hun Hollywood-carrière aan maken.

bear-business-computer-461497

Dit heeft onrechtstreeks nog een ander gevolg voor zogeheten YouTube-sterren. Heel wat grote namen aan de top komen de laatste tijd steeds vaker naar voren met hun verhaal over een burnout of mental issues, zo bleek uit dit artikel van Polygon. In veel van die getuigenissen komt hetzelfde terug: dat hun leven heel snel heel veel veranderd is. Ze worden door miljoenen mensen gevolgd en die zijn niet altijd even lief. Er is de drang om te blijven goed doen en dat vreet bij mensen die niet altijd een zekere maturiteit of gigantisch zelfvertrouwen hebben. Dus zit er maar één ding op: hun kanaal even on hold zetten en psychologische hulp zoeken.

daniel-monteiro-313651-unsplash

En dat lokt opnieuw reacties uit in de comment section. Dat ze beter een echte job zouden zoeken, dat ze pas dan zouden weten wat hard werken en een burn-out is. Volgens specialisten is een burn-out niet het gevolg van wat ze doen online, maar alles wat daar bij komt, lees: de druk op hun persoonlijk leven. Bij YouTube blijft het akelig stil als er over een oplossing wordt gesproken, dus heel vaak is het wachten tot de makers zelf de stekker er uit trekken. Want helaas beseffen te weinig mensen dat YouTube ook maar een bedrijf is. En alhoewel het ook een ethische code of zekere deontologie nastreeft, blijft de adverteerder koning. En voor elke YouTuber die wegvalt, staan er alweer honderd in de rij. Het ziet er dus niet naar uit dat het probleem snel weg gaat, integendeel.

Categorieën

Trends

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: