Spring naar inhoud

Ambitie

– “Of burgemeester!”
“Politiek is niets voor mij”, glimlach ik. “Ik ben te idealistisch.”
– “Dat is het juiste antwoord.”

Hij bekijkt me vreemd, als ik zeg dat ik liever langs de zijlijn het verhaal breng. Het is hetzelfde antwoord dat ik de burgemeester een paar maand geleden gaf, toen die het effectief voorstelde. Of hij het meende, weet ik nog altijd niet.

32654024_627088230961773_4103054550758326272_nWe hebben er een fijn interview op zitten, als hij vraagt waar ik wil staan als journalist. Ik leg uit dat ik die voeling wil blijven hebben met die kerktoren, dat daar de kracht van een verhaal schuilt, in die eenvoud. Ik weet niet of ik het goed uitleg, ik stamel misschien wat te veel, alsof ik weet dat ik hem niet kan overtuigen. Hij is al lang weg van zijn eigen dorpsplein, reisde de wereld rond, heeft een palmares alsof hij vijf levens heeft geleid. En dat met de weinige talenten die hij had, zo omschreef hij het de vorige keer zelf. Als hij al een talent heeft, klonk het brutaal eerlijk, dan is het om zich nergens aan te hechten. Om los te laten. Te springen.

Hij zwijgt, maar met zijn ogen stelt hij de vraag die ik mezelf al een paar keer gesteld heb: is dit genoeg? Eerlijk, het is gezond om dat en jezelf vaak in vraag te stellen. Ambitie is ook iets vreemds. Het was dat dat mijn toenmalige directeur over de streep trok tijdens mijn sollicitatie, leerde ik later. En tegelijk was het dat waarin ze me afremden. Maar ik sta graag waar ik vandaag sta, heel graag zelfs. Met die ene voet onder de kerktoren.

Het blijft hangen, het moment waarop hij me onderbrak om me te omschrijven als journalist. Ik was bezig om zijn drijfveren te doorgronden, de psychologie achter de personages in zijn debuutroman te fileren en te spiegelen aan zijn eigen karaktertrekken. Ik wilde me niet van mijn stuk laten brengen op dat moment en kon alleen maar schaapachtig lachen. En mezelf wijs maken dat in zijn ogen mijn enige job is zijn verhaal zo goed mogelijk te brengen.

32419734_253254568554855_3645327091316031488_nMaar het doet wel deugd, omdat ik wel weet dat hij niet de man is die gratuit complimenten rondstrooit, ook al omdat hij dertig jaar in mijn vak zit, en dat ik de afgelopen maanden al een paar keer verrast werd door een positieve uitspraak die ik eigenlijk niet had zien aankomen.

Ik heb ambitie, ja. Ambitie om beter te doen, maar dat is helaas een even groot cliché als ‘te idealistisch voor de politiek’. Maar ik kan ook niet rond de realiteit: ik werk in een fragiele en fluctuerende sector, mijn vrouw gaat opnieuw studeren met de nodige onzekerheden als gevolg, en met twee kleine kinderen en kosten aan ons huis, is er niet veel ruimte om carrièregewijs zotte dingen te gaan doen. Niet dat ik ook de nood meteen voel, want ik kan al genoeg zotte dingen doen vandaag.

Ik vraag hem over een scène die ik heftig vond in het boek, over een man die zich op zijn sterfbed tot in het diepst van zijn ziel vernederd voelt. Hij is even stil, maar het gutst er dan uit, het antwoord waar ik naar toe werkte, dé drijfveer. “Waarom doe ik eigenlijk alles wat ik doe? Omdat ik bang ben van het laatste halfuur in mijn leven. Dat moment waar ik met mezelf geconfronteerd zal worden, dat ik me de vraag moet stellen of ik er wel alles heb uitgehaald, of ik wel mijn best heb gedaan. En of het genoeg is.”

Het is de vraag die ik me nu al stel, de laatste als ik ga slapen en de eerste als ik wakker word. Als ik een opdracht uitwerk, een stuk uitschrijf of het laat nalezen. En soms, heel soms zijn er momenten waar ik het helder zie en besluit:

Ambitie is niets voor mij. Ik ben te idealistisch.

 

Categorieën

Persoonlijk

6 gedachten over “Ambitie Plaats een reactie

  1. Alweer een steengoede post. Maar mag ik toch even een fout signaleren? Als ik wakker word. Sorry, maar mijn correctorverleden bij RMG speelt me nog altijd parten.

  2. Ik denk niet dat je de enige bent die zo’n vraag stelt net voor het slapen gaan.Soms komt dan ook een gedicht van Alice Nahon in mijn hoofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: