Spring naar inhoud

Nostalgie op tv: een vloek of zegen?

Vriend en vijand waren dit voorjaar verrast door de revival van Roseanne, of tenminste door het succes ervan. De Amerikaanse sitcom, die oorspronkelijk liep van 1988 tot 1997, draaide rond een klassieke working class family met al hun problemen en besoignes.

JOHN GOODMAN, ROSEANNE BARRDe makers konden Roseanne Barr en John Goodman strikken voor een comeback en pasten het verhaal aan aan de tijdsgeest, waarin de doorsnee familie het nog steeds niet makkelijk heeft. De een is zijn job kwijt door de crisis, de ander haar man en Roseanne heeft ambras met haar zus omdat die het niet kon verteren dat ze op Trump had gestemd.

Tot ieders verbazing keken er zo’n 18 miljoen mensen naar de eerste aflevering. Met de uitgestelde kijkers werd dat cijfer na een week aangedikt tot maar liefst 27,26 miljoen. Om een idee te geven: dat is nog steeds een pak meer dan de recentste seizoensfinale van Game of Thrones én The Walking Dead samen, toch de twee meest populaire televisieseries van dit moment.

Het is geen nieuw gegeven dat oude series over de plas nieuw leven worden ingeblazen. De afgelopen jaren werden ze in de VS getrakteerd op flink wat televisierevivals, waarvan er (gelukkig) slechts een paar ook tot bij ons raakten. De meeste sneuvelden al vrij snel na een of twee seizoenen, toen bleek dat het concept nu echt wel uitgewrongen is. We zagen al revivals/reboots/sequels passeren uit de periode van:

De jaren ’70: Dallas.
De jaren ’80: MacGyver en Dynasty.
De jaren ’90: Beverly Hills 90210, Boy Meets World, Full House, Melrose Place, The X-Files en Twin Peaks.
De jaren 2000: 24, Gilmore Girls, Heroes, Prison Break, Will & Grace en Arrested Development.

Daar stopt het overigens niet, want voor het volgende televisieseizoen mogen de Amerikanen zich verwachten aan een nieuwe reeks van Roswell, Murphy Brown, Magnum P. I. en Charmed.

16-magnum-pi.w710.h473.2x.jpg

De trailer voor Magnum P.I. kon ik amper uitzitten, want het is van een schabouwelijk slecht niveau. Check het hier gerust zelf. En ook de trailer voor de nieuwe Charmed is niet bepaald een hoogvlieger. De kans is dan ook groot dat die een kort leven beschoren zijn, maar het duidt alleen maar op een stevige bloedarmoede in televisieland.

AXN_High-res-Keyart-MacGyver_DPOf toch niet? Want in de VS worden er elk seizoen een shitload aan reeksen gelanceerd, dus het is niet zo dat er zo heel veel reeksen géén kansen krijgen. Bovendien is zo’n nostalgische trend niets nieuws en is het ook eindig. Zo’n reeks als MacGyver. zal niet nóg eens een remake krijgen. Bovendien is er geen kat die bij de naam Knight Rider nog denkt aan dat mak seizoen van tien jaar geleden.

Niettemin kunnen we er niet omheen dat het wel veel weg heeft van een wanhoopspoging, want klassieke zenders kunnen al lang niet meer rond streaminggiganten als Netflix. Qua kijkcijfers is het linear televisiekijken al lang geen vetpot meer. Eén van de laatste die nog in het oog sprong was de finale van Friends, die meer dan 50 miljoen kijkers kon boeien. Again: dat is het dubbele van die Roseanne-aflevering, waar ze nu zo hoog mee oplopen. De Friends-finale is overigens nu al bijna 15 jaar oud en het ziet er naar uit dat geen enkele sitcom of reeks dat cijfer nog zal halen. Bovendien zijn de strafste series van de afgelopen jaren toch ontsproten op Netflix. Er wordt op café al lang niet meer gesproken over het laatste seizoen van The Simpsons, Modern Family of The Big Bang Theory, maar wel over series als House of Cards, Stranger Things, Narcos of The Crown.

the-crown-net.jpg

Er zijn nogal wat reeksen die nog een nieuwe generatie kunnen aanspreken, met een eventuele remake, van The A-Team tot Saved by the Bell en misschien zelfs The Fresh Prince, maar laat ons hopen dat ze in Tinseltown toch echt wel eens resoluut voor een andere richting kiezen… Want als ze ooit nog een beduidend marktaandeel willen halen tussen al die streamingsdiensten, moeten ze dringend een versnelling hoger schakelen.

Categorieën

Televisie

3 gedachten over “Nostalgie op tv: een vloek of zegen? Plaats een reactie

  1. Mijn tv is al jaren de deur uit.

    Een enkele oude serie komt mij bekend voor.

    Maar ik mis mijn tv Helemaal niet.

    Het online kijken is ook niets voor mij.

    Vriendelijke groet,

  2. Het helpt idd niet dat de meeste remakes van een bijzonder laag niveau zijn. Fuller House is tenenkrullend slecht en ik was nog zo enthousiast voor de nieuwe X-files, maar het trekt op niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: