Spring naar inhoud

8 zaken die het reizen zo geweldig maken

IMG_57721Het is al iets meer dan vier jaar geleden dat we nog samen op reis geweest zijn, mijn vrouw en ik. De laatste keer was richting New York, helemaal klaar om drie maanden later ons leven overhoop gegooid te zien door dat kleine mensje in haar bolle buik op dat moment.

We wisten allebei dat het voor een tijdje gedaan was, dat reizen, want we wilden vooral een beetje leven op hun ritme. En eerlijk, hen overal mee rondsleuren, daar deden we hen en onszelf, geen plezier mee, vonden we. Bovendien hadden we ruzie met de belastingen en bleek een reis plannen met mijn job nogal omslachtig. Onlangs kon ik die twee laatste combineren, met dank aan veel mensen, van mijn chef tot mijn broer, die voor de hond zorgde and last but not least de (schoon)ouders.

Het was ergens op de ferry tussen het eiland en het Griekse vasteland, dat Crowded House in mijn oortjes speelde, de meeuwen doorheen de staalblauwe lucht zweefden en de boot een bewegend spoor van marmerachtig melkglas achter zich trok, dat ik besefte hoe geweldig fijn reizen toch wel is. En wel hierom:

1. Het onbekende.

30930204_228440604403803_3779952257093599232_n

Echt, dat vliegtuig opstappen, weten hoe je programma er ongeveer uitziet, maar weten dat je een aantal dagen later daar weer opstapt, zoveel herinneringen, verhalen en ontdekkingen rijker. Alles loslaten, en het op je laten afkomen. En dat geweldig vinden.

2. De zon in de zee.

Eén van de beelden, waarom je je afvraagt waarom je überhaupt nog een televisie in huis hebt, is die van een zakkende zon in de zee.

3. Die gloed op je gezicht.

Dat gevoel als je uit de douche stapt, nadat je het zand en zweet van je hebt afgespoeld. Je gezicht die lichtverbrand is en daarna de koelte voelt van de buitenlucht tijdens een wandeling of op weg naar een restaurant.

31326468_636697363343722_967416356649566208_n4. Verrassingen op je bord.

Je onderdompelen in de lokale keuken. Het hotelrestaurant wijselijk aan je voorbij laten gaan en verrast worden door al die smaken en verse producten op je bord, in een restaurant waar ze amper Engels spreken, de rekening belachelijk laag is en het uitzicht fenomenaal.

5. Goed gezelschap.

Veel mensen verzanden na een tijd in hun ‘mamatje-papatje’-rol en leven soms zo hard naast elkaar dat het klettert, klinkt en botst van zodra ze op reis zijn. Van oldschool daten komt er bij ons thuis ook niet veel in huis tijdens het jaar, maar ik prijs me gelukkig dat mijn vrouw en ik op belachelijk veel vlakken toch op één lijn zitten. Toegegeven: ik zat er wel wat mee in, want door de kinderen zijn we veel veranderd, zeker op persoonlijk vlak. Maar dat vakantiegevoel kwam er al heel snel. Heel veel gelachen ook en het onwaarschijnlijk fijn gevonden om eens de hele dag echt bij elkaar te zijn.

31244840_101421374068407_4965033398776102912_n6. Zorgeloosheid.

Sociale media is verslavend, net als die mailbox of nieuwssites. Loslaten heb ik het nooit helemaal gedaan: een tekst waar ik niet van onderuit kon heb ik ’s nachts nog in de lobby gemaakt, nadat ik eigenlijk redelijk geradbraakt was na een lange dag, maar voor de rest bleef de laptop haast altijd toe. De mailbox niet, net als de sociale media. Maar dat beetje loskoppelen, gaf letterlijk en figuurlijk meer vrijheid. Om te genieten en meer rond mij te kijken. Het is een cliché, ja, maar eentje die me toch maar weer heeft verrast.

31098169_438937719861910_6110651826892177408_n7. Verse lucht.

Er zijn dagen dat ik veel tijd op mijn bureau doorbreng, om dan thuis te komen en niets liever te doen dan mij in de zetel te fakken. Maar reizen is op een bergtop staan, in de zeebranding en diep ademhalen, en letterlijk en figuurlijk zuurstof tanken.

8. Perspectief.

Reizen is ook even de stekker uit je ritme trekken. En hoewel ik heel vaak tegen mezelf zeg dat ik een ongelooflijk gevarieerde job en leven heb, zit ik heel vaak in een tunnel qua denken. De klassieke deadlines, vaste rubrieken die binnenmoeten, maar ook hetzelfde ritme van het huishouden. Daar eens afstand van nemen, plaatst sommige zaken weer in zijn juiste verhouding. Meestal duurt het ‘ik-moet-me-daar-toch-niet-zo-druk-in-maken’-gevoel nooit lang eenmaal thuis, maar het doet sowieso goed om nog eens die andere kant te horen.

 

Categorieën

Persoonlijk

4 gedachten over “8 zaken die het reizen zo geweldig maken Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: