Spring naar inhoud

De vijf knapste werken van The Crystal Ship 2018

Vanaf zaterdag 7 april kan je in Oostende weer terecht voor de derde editie van het intussen befaamde streetartfestival The Crystal Ship. Met 13 nieuwe werken is de koningin der badsteden nu meer dan vijftig unieke murals rijk, los van de kleine street art die je hier en daar kan opmerken in de binnenstad. Ook dit jaar zijn de nieuwe werken meer dan de moeite om uit te checken, maar voor mij springen er deze absoluut uit.

1. Gaia

IMG_47921

Wie? Gaia – hij staat erop anoniem te blijven – groeide op in New York, studeerde in 2011 af en zag zijn carrière pijlsnel de hoogte in schieten dankzij enkele expo’s in zijn thuisland en zijn street art wereldwijd. Vandaag woont en werkt hij in Baltimore, maar trekt hij langsheen de vijf continenten om er letterlijk en figuurlijk zijn stempel te zetten. Je vindt werken van hem in onder meer New York, Italië, Polen, Rusland, India, Turkije, Argentinië en Zuid-Afrika.

IMG_47511Wat? Gaia staat erom bekend om regelmatig sociale problemen aan te kaarten, van vandaag, maar ook van vroeger. Hij informeert zich ook telkens uitgebreid over bepaalde problematieken, dus een duidelijke rebel with a cause. Het werk in Oostende verwijst logischerwijze naar de massale vluchtelingenstroom richting Europa en de tragiek die er mee gepaard gaat. Hij omschrijft het zelf als een gedenkteken voor migranten en een gedenkteken voor het liberale denken, maar de beeltenis van een zeemansgraf is overduidelijk.

Waar? De gevel van Hotel Rubens aan de Visserskaai 44.

Instagram? www.instagram.com/gaiastreetart/

2. Zoer & Velvet

IMG_46861

Wie? Frédéric Zoer is geboren in Italië, leefde zich eerst uit met het tekenen van comics en kreeg dan de smaak voor graffiti te pakken. Waar andere kinderen te vinden waren op het speelplein, leefde hij zich uit op de vuilnisbelt. Hij had naar eigen zeggen een fascinatie voor kapotte objecten en haalt ook alles zelf uit elkaar. Hij trok naar Frankrijk om er industriële design te studeren.

IMG_46931Daar leerde hij de Franse Matthieu Velvet kennen, die al een tijdje geboeid was door maritieme en industriële landschappen. Hij houdt er van om op mensen te focussen. Naast zijn buitenwerk, maakt hij ook schilderijen op doek. De twee ontwikkelden een gelijklopende stijl en kleurenpalet en werken vaak samen onder de naam Zoer & Velvet.

Wat? In hun werken halen de twee een object helemaal uit elkaar en gooien ze de onderdelen door elkaar. Voor het werk in Oostende hebben ze zich gebaseerd op een schoolbus. Je herkent stoelen, een portier en een stuur.

Waar? Sporthal De Spui, Dokter E. Moreauxlaan 1a.

Instagram? www.instagram.com/velvetcsx/ en www.instagram.com/zoerism/

3. Matthew Dawn

IMG_47081

Wie? Matthew Dawn is de enige Belg in het lijstje, maar The Crystal Ship geeft ook eigen talent de nodige kansen. Matthew is van Putte afkomstig en volgde in Kortrijk studies om game-ontwikkelaar te worden. In 2001 raakte hij gefascineerd door graffiti en via een Gentse vzw kon hij zichzelf daarin steeds meer ontplooien. Matthew heeft al enkele werken gemaakt in de opdracht van grote bedrijven als KBC, Nike en recent nog B-Post. Hij hoopt naar eigen zeggen dat The Crystal Ship een springplank mag zijn.

IMG_47171Hier brengt hij in elk geval zijn grootste werk tot nog toe. Een tijd geleden ontwikkelde hij hulpstukken om verfijnder met de graffitispuit te kunnen werken, die hij vlotjes verkoopt onder de naam Tiny Pink aan graffiti-artiesten wereldwijd. Regelmatig geeft hij ook workshops. Zo haalt hij binnenkort iemand van Pixar naar de Zoo van Antwerpen om een select groepje van designers en artiesten drie dagen lang onder te dompelen in het tekenen van dieren. Een bijzonder getalenteerde en hard werkende mens, die ongetwijfeld nog een grotere meneer wordt straks als het grote publiek hem leert kennen.

Wat? Matthew werkt heel vaak met een zelfportret, naar eigen zeggen omdat hij dan het meest controle heeft over de compositie. Leuk wist-je-dat-je: deze foto werd genomen op zijn dak thuis. Eerder al tekende hij iets gelijkaardigs. De vergankelijkheid van roem staat hier centraal. De figuur heeft zichzelf een papieren kroon opgezet, maar omdat die afzakt, verblindt het hem. Hij probeert er ogen op te tekenen, maar zelfs dat zal niets uitmaken.

Waar? Ensorinstituut, Generaal Jungbluthlaan 4.

Instagram? www.instagram.com/matthewdawn/

4. Ben Slow

IMG_47811

Wie? Ben Slow is een jonge dertiger uit Groot-Brittannië. Hij groeide op in Kent, maar volgde een kunstopleiding in Canterbury. In 2006 ging hij aan de slag als bibliothecaris in Londen en stond het schilderen op een laag pitje. Maar hij zag op weg naar het werk heel wat street art en wilde niet langer alleen maar ander werk zien passeren, maar ook zelf iets doen.

IMG_47731

Toen een goeie vriend overleed, schilderde hij diens beeltenis en had hij zijn roeping gevonden. Hij omschrijft zichzelf als een verhalenverteller die in zwart en witte kleuren een zekere diepte en emotie wil tonen. Het liefst beeldt hij bekende lokale figuren af.

Wat? De mensen op de muur zijn afkomstig van Oostende: Jean en Jeanine Drouard, respectievelijk 89 en 76 jaar oud. De kunstenaar kwam bij hen terecht via hun zoon Vincent, die werkt bij de dienst Toerisme. Het koppel kreeg de vraag om hen te vereeuwigen amper een week geleden. Ze zijn naar eigen zeggen heel trots en geëmotioneerd door wat het werk uitstraalt. En niet onterecht, want het is één van de meest expressieve in het rijtje.

Waar? Ostend Hotel, Londenstraat 6.

Instagram? www.instagram.com/benslow/

5. Colectivo Licuado

IMG_47991

Wie? Camilo Núñez en Florencia Durán zijn allebei afkomstig van Montevideo in Uruguary. Hun ‘straatnamen’ zijn Theic en Fitz. De twee werken al sinds 2010 samen en werkten vooral in hun eigen omgeving. Overdag waren ze DJ in een plaatselijke bowlingzaak. Sinds 2014 zijn ze ook buiten de landsgrenzen gaan kijken en trekken ze de wereld rond.

IMG_47361Wat? Ze willen naar eigen zeggen de cultuur ontdekken en die verweven in hun werk. Het is dus wellicht geen toeval dat de twee dames, die een miniatuurversie van een schip vasthouden. De twee kunstenaars werken heel vaak op grote schaal. Je vindt ook vaak werk van hen met Alfalfa, een andere Uruguyaanse kunstenaar met een gelijkaardige stijl. Wie de vrouwen op de mural zijn, is niet duidelijk, maar de twee beelden wel vaker sterk ogende vrouwen af.

Waar? Ensorinstituut, Generaal Jungbluthlaan 4 (aan de andere kant van het gebouw waar het werk van Matthew Dawn afgebeeld is).

Instagram? www.instagram.com/theic_licuado/


The Crystal Ship loopt vanaf zaterdag 7 april in Oostende. Je vindt naast deze nog tal van andere grote, indrukwekkende werken en overal verborgen in de stad leuke, kleine street art. Je kan via de website van Oostende een gratis fiets- en wandelplan downloaden en er zijn ook begeleide wandelingen. Je kan ook binnenspringen in de dienst Toerisme tegenover het Kursaal voor een grondplan. Volgende maand is er ook een folder beschikbaar met daarbij de volledige uitleg van alle werken en hun kunstenaars.

Alle info krijg je via www.visitoostende.be en www.thecrystalship.org. Je kan hen ook volgen via Instagram en Facebook.


Wie nog niet uitgelezen is, kan ook nog eens mijn verslag van The Crystal Ship Run 2017 lezen. Ik hoop dat er dit jaar een nieuwe editie op stapel staat. En in dit stuk heb ik het over de geweldige Bué die vorige zomer te zien was in de clip van Despacito die heel recent de kaap van 5 MILJARD views (dit is geen tikfout, nee) overschreed.

Categorieën

Persoonlijk

6 gedachten over “De vijf knapste werken van The Crystal Ship 2018 Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: