Spring naar inhoud

Streaming killed the video/radio star…

Nauwelijks een kwarteeuw geleden had elk zichzelf respecterende stad, gemeente of dorp bij ons een eigen videotheek. Vandaag moet je al heel ver zoeken. Ook in de VS is die evolutie al jaren voelbaar.

BlockbusterMonctonVorige maand sloot nog een filiaal van Blockbuster in Texas. Blockbuster was een van de grootste spelers op de Amerikaanse markt. In 2004 hadden ze wereldwijd meer dan 9.000 winkels. Met de sluiting van de winkel in Texas, schieten er wereldwijd nog maar 8 (!) meer over. De dichtstbijzijnde voor de Amerikanen is deze in Alaska. De sluitingen hadden te maken met een zeker wanbeleid, maar niemand kan ontkennen dat de opkomst van digitale televisie heel wat videoketens pijn deed en de komst van streamingdiensten catastrofaal is. In Brisbane, met meer dan 2,2 miljoen inwoners de derde grootste stad van Australië, ging vorige week de laatste videotheek onherroepelijk dicht.

store-1586127_1280Maar niet alleen films voelen de impact van streaming. Ook muziek moet er aan geloven. Best Buy, een van de bekendste elektronicawinkels in de VS, heeft nu aangekondigd dat ze vanaf 1 juli niet langer cd’s zullen verkopen in hun meer dan duizend filialen. Het zat er al een tijdje aan te komen, weten specialisten. De inkomsten van digitale muziek hebben de cijfers van de klassieke cd-verkoop al voorbijgestoken in 2014. Naar verluidt bracht het CD-luik jaarlijks nog maar slechts 40 miljoen dollar op.

Opvallend: Best Buy schrapt dan wel de CD’s uit hun gamma, maar de komende twee jaar zullen ze wél nog vinyl verkopen, naar eigen zeggen als een soort ‘commitment’ naar hun klanten toe.

pexels-photo-265685Die andere grote keten, Target, kiest intussen voor een andere inkoopstrategie. Waar ze vroeger CD’s in bulk kochten aan de labels en de onverkochte exemplaren terugstuurden, zullen ze nu eerder per cd werken en mondjesmaat bijbestellen als er vraag is.

Qua film en muziek heeft streaming het nu helemaal over genomen en ook hier zetten onze operatoren in op mobiliteit. Netflix is al goed ingeburgerd, maar het is een kwestie van tijd vooraleer Amazon hier ook aan populariteit wint. Wie weet, zet Hulu of HBO, hier op termijn ook een zekere voet aan de grond, net als mogelijk nog andere spelers zoals Disney. Ook Spotify is intussen zo populair dat het aantal illegale MP3-downloads in elkaar gestuikt is.

In de VS is muziekstreaming intussen goed voor 62 procent van de inkomsten van de muziekmarkt. Daarin zit voornamelijk nieuwe muziek. Bij de verkoop van CD’s zijn dan weer de verzamelaars het populairst. Zo bleek in 2016 de bestverkochte Amerikaanse CD een boxset van… Mozart.

android-2618093_1280Ook bij ons zie je al jaren een verschuiving. Voor het eerst hebben wij ook die grens overschreden: vorig jaar was muziekstreaming goed voor 41 procent van de totale inkomsten van de muziekverkoop. De CD bleef hangen op 37 procent. Streaming is vorig jaar zelfs met bijna 40 procent gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Een mooi voorbeeld hoe die CD-verkoop zich laat voelen is de gouden plaat. Eind de jaren negentig kreeg je nog eentje als je 50.000 CD’s verkocht, vandaag is dat al vanaf 10.000 exemplaren. Voor een platina plaat is dat zelfs gedaald van 100.000 CD’s naar 20.000. De Belgische artiesten die zo eentje aan hun muur hebben hangen, zijn logischerwijze diegene die ook in het buitenland scoren. Bovendien sneuvelen klassieke, charmante muziekwinkeltjes aan de lopende band. Zelfs grote commerciële spelers als Freerecordshop zijn al een viertal jaar failliet. Winkels als MediaMarkt zijn dan weer genoodzaakt om kleiner te gaan werken en zelfs de Gentse FNAC verhuist naar een kleinere locatie. Tegelijkertijd zetten ze in op het online gebeuren, om enigszins te kunnen counteren met grote spelers als Amazon en Bol.com die op de loer liggen. Het is koffiedik kijken hoe het verder zal evolueren, maar de kans is groot dat je CD’s of DVD’s in cornerstores zult vinden binnen kleine of grote supermarkten. Misschien zien we voor muziek diezelfde verschuiving als bij film en wordt streaming zo groot dat fysieke winkels commercieel totaal oninteressant en onhoudbaar worden…

Categorieën

Trends

One thought on “Streaming killed the video/radio star… Plaats een reactie

  1. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven: ik koop amper cd’s terwijl dat vroeger (lees: pre-Spotfiy tijdperk) een heel ander verhaal was. Een grote hap van mijn budget ging uit naar muziek, zowel fysiek (cd dus) als digitaal (iTunes winkel). Met de komst van Spotify heb ik weinig tot geen nood aan een fysiek album. Met behulp van een Chromecast stroomt de muziek door naar de stereoketen en eigenlijk valt of staat alles met de internetverbinding. Dan grijp ik nog eens terug naar mijn albumarchief of zet ik gewoon de radio op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: