Spring naar inhoud

Vrouwen op de bres met So Yes

Vandaag is het Internationale Vrouwendag: een dag waarin vrouwenrechten centraal staan, net als vrouwelijke voorvechters daarvan. Het verhaal van Jessie Provoost (36) uit Zwevezele en Sofie Ternest (32) uit Rumbeke past als geen ander in dat plaatje. Sinds een tijdje hebben ze een eigen kledinglijn uitgebouwd. Hold your horses, influencers, want de twee mikken op mensen met een beperking, en die sociale handicap valt daar niet onder.

So Yes Fashion
Sofie Ternest en Jessie Provoost bij enkele van hun pasmodellen. (Foto Kurt Desplenter)

So Yes Fashion heet hun lijn, een knipoog naar hun voornamen, maar ook naar de positiviteit die ze met het werk willen uitstralen. Want hun verhaal is vooral daaruit ontstaan. De twee werkten jarenlang als ergotherapeutes in AZ Delta in Roeselare. Veel van de mensen die ze zagen, hadden een niet-aangeboren hersenletsel, en waren bijvoorbeeld verlamd na een trombose. De kans op herstel is dan vaak eerder klein, dus bestond en bestaat hun taak er naar eigen zeggen in om hun patiënten zo zelfredzaam mogelijk te maken.

24274202_157659778322066_50936753057431552_nWant daarbij wordt vaak gefocust op praktische zaken in en rond het huis, maar misschien nog belangrijker is de kledij. Ik mocht het zelf onlangs (kort) ervaren, maar makkelijke kledij in een rolstoel is onontbeerlijk als je in een rolstoel zit. Je rug komt bloot te zitten, de naden wrijven en als je naar het toilet moet heb je één hand nodig om je vast te houden aan een steuntje, terwijl je met één hand je broek moet open zien te krijgen. Serieus, hoe doe je dat eigenlijk?

Het is maar één van de vele zaken die Sofie en Jessie opmerkten. Niet alleen bij mensen met een beperking, maar ook bij oudere mensen. Mensen met Parkinson of die weinig gevoel hebben in hun vingers… probeer dan maar eens een jas dicht te doen zonder hulp.

“Gespecialiseerde kledij bestaat wel”, klinkt het bij de dames. “Maar dan moet je al snel naar het buitenland kijken. Niet goedkoop en omdat je enkel online kan kijken, moet je hopen dat het ook goed zit. En dat het enigszins modieus is.”

611343263Want net dat is belangrijker geworden de afgelopen jaren. “Mensen in een rolstoel komen veel meer buiten dan vroeger. Als je je goed voelt in je kledij, dan voel je je ook zelfzeker naar de buitenwereld toe. Het is een belangrijk element om hen uit een zeker sociaal isolement te halen. Ook de mantelzorgers dringen daar steeds vaker op aan.”

De twee dames lieten er geen gras over groeien en nauwelijks een paar maand nadat ze het idee bespraken, waren ze al volop bezig met de productontwikkeling. Niet simpel, aangezien de twee geen achtergrond hadden in textiel, kledijproductie, webshops… “Misschien inherent aan de job, maar we zijn vooral vrouwen die eerder naar oplossingen kijken, in plaats van eventuele problemen”, glimlacht Sofie.

Hun eigen ervaringen werden naast die van andere ergotherapeuten, medewerkers van het Wit-Gele Kruis en mensen uit hun doelgroep gelegd. “Want als zij vlot en snel kunnen werken, is dat goed voor beide partijen”, aldus Jessie. “We ontwikkelden allereerst een rolstoelbroek, waarbij de achterkant hoog genoeg komt. De naden werden platgestikt om doorzitwonden te voorkomen, de broekzakken zitten aan de zijkant, er is een diepe rits, een elastiek in de plaats van een knoop en de pijpen zijn lang genoeg, zodat je ze op maat kan inkorten. En minstens even belangrijk: ze ziet er uit als een klassieke broek.” 

swidget_0_169_cr

Intussen staat er al een hele collectie op punt, en het plan is om dat elk seizoen uit te breiden. Zo hebben ze ook een jas ontwikkeld, met magneetjes in de rits, waardoor ze met één hand makkelijk te sluiten zijn. Een techniek die overigens al bestond bij truitjes van wielrenners, maar nog niet in de zorgsector. De volgende collectie heeft onopvallende ritsen aan de zijkant en verder staat ook nog een kostuumjas en een hemd met magnetische knopen op het verlanglijstje.

De interesse is groot, zeker sinds de kleren ook te vinden zijn in het merendeel van de thuiszorgwinkels in Vlaanderen. Dat zou technisch gezien nóg drempelverlagender moeten werken, maar de twee ondervinden dat er voor veel mensen met een beperking nog een lange weg af te leggen is. “Net zoals een rolstoel aanvoelt als ‘toegeven aan je handicap of beperking’, moeten velen voor kledij ook een soort trots overwinnen. Maar gegarandeerd: wie de stap zet, wil absoluut niet meer terug.”

KD1_SoYes_180118_4.jpg
Jessie en Sofie hebben er naar eigen zeggen een missie van gemaakt om zoveel mensen te helpen met hun aangepaste kledingslijnen. (Foto Kurt Desplenter)

Vandaag heeft Jessie, wiens man zelfstandig is, haar parttime job opgegeven als ergotherapeut om zich volledig te focussen op So Yes Fashion. De twee onderneemsters hebben nu hun kledij, werkproces en collecties op punt, waardoor ze nu volop inzetten op marketing en naambekendheid. En zoals het een goed product betaamt, hoeven ze ook niet ver te zoeken naar degelijke ambassadeurs.

22069681_1513551632036948_4131961433007063040_n“We hebben een heel knap model leren kennen op een beurs, Virginie via haar blog en Bjorn kwam vorige zomer nationaal onder de aandacht door in verschillende zwembaden te duiken in de streek. Het zijn één voor één mensen die positivisme uitstralen, en dat is net wat wij beogen. Het is overigens niet toevallig dat je in onze etiketjes de slogan ‘Als het leven je honderd redenen geeft om te wenen, toon dan dat je duizend redenen hebt om te lachen‘ kan vinden. Ze staan overigens zo positief in het leven dat er flink wat afgelachen wordt tijdens fotoshoots.”

Hun bedrijfje, So Yes Fashion, draait momenteel break-even, maar ervan leven lukt voorlopig nog niet. “Dat was initieel ook nooit onze opzet. De enige reden waarom we iets willen verdienen, is omdat we zo weer kunnen investeren in producten.”

Alle info over So Yes Fashion vind je via hun website www.so-yes.be. Je kan hen uiteraard ook volgen via Facebook en Instagram.

(Een variant van dit stuk
verscheen onlangs in KW Weekend.
Foto’s: Kurt en So Yes Fashion)

Categorieën

Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: