Spring naar inhoud

Posttournée

Vorig jaar mocht ik voor de krant een stuk maken over Tournée Minérale. Het idee was simpel: ambeteer vier collega’s om daar aan mee te doen, vraag hen hoe het zit met hun alcoholgebruik, laat ze online een dagboek bijhouden en schrijf dan na een maand hoe het hen vergaan is. Easy, peasy, vodka with a lemon squeezy.

20582516_114800499177820_387233113241026560_nWe hadden een breed spectrum aan verhalen. Er was de directeur, die twee etentjes in een sterrenrestaurant en een shitload aan recepties op stapel had staan. Een levensgenieter pur sang, maar iemand die wel vlot én op tijd kon overschakelen op Cola Light. Er was de redacteur, een notoir streekbierenliefhebber die genoodzaakt was om een wijnproeverij af te zeggen en aan het sporten ging, kwestie van nu toch maar eens werk te maken van die gezonde levensstijl. En er was nog een opmaakredactrice, een oudere, braaf ogende dame, die op dat moment dan maar haar tweejaarlijkse reinigingskuur inplande.

Van die drie was de laatste wiens drankverbruik ik het meest had onderschat. Ze gaf tijdens het interviewtje toe dat er een periode was waar ze elke avond een whisky dronk en in het weekend was het een tijdlang niet ongewoon dat er tijdens het aperitief een volledige fles porto werd doorgejaagd. Say what now? “Al schrijf je dat laatste toch maar beter niet, nu ik er zo over nadenk”, zei ze. Toen het onderwerp een afdeling verder ter sprake kwam, liet iemand – ook al een braver dan braaf imago – van zijn tong rollen dat hij elke dag twee pintjes bij zijn eten drinkt. Echt elke dag. En dat al twintig jaar.

22426733_136708873622403_5790311592335769600_nHet deed me wel eens stil staan bij mijn eigen gebruik, ja. En ik hoef daar niet onnozel over te doen: ik kan ook genieten van een glas, maar ik voel al een heel aantal jaar – en zeker sinds de kinderen – dat ik simpelweg te oud ben om nog eens stevig door de muur te gaan. Want ben ik diezelfde avond niet mottig, dan gegarandeerd de dag nadien wel. Bovendien waag ik me er gewoon niet meer aan als ik met de auto ben. Ik ben diegene in de vriendenkring, waarvan anderen automatisch uitgaan dat ik Bob ben. Ze kijken zelfs al lang niet meer vreemd op als ik ’s avonds op café schaamteloos een koffie of muntthee bestel. Ik hou ook liever van één goeie rumcocktail, dan vijf pinten. Meer nog, als ik op een jaar vijf ‘gewone’ pinten drink, dan is dat veel.

Het was niet gepland, maar een dag of twee voor Tournée Minérale van start ging, besloot ik me er ook eens aan te wagen, zonder mij in te schrijven of het tegen iedereen te gaan rondbazuinen. Het is nu ook niet dat ik écht een uitdaging aanging. Alhoewel, in februari vorig jaar stonden zoveel geweldige gelegenheden op stapel (met een gintasting op het Catalaanse platteland als hoogtepunt), dat ik eigenlijk meer dagen van die maand alcohol had gedronken dan géén. Tournée Ginérale, ja. Het was er over, en nog geen beetje.

16465181_251324768604363_5274202019668688896_n (1)Tot mijn verbazing was dat de eerste week wél een paar keer ambetant, toen ik op vrijdag- of zaterdagavond iets uit de frigo wilde halen. Niet omdat ik zin had in alcohol, maar gewoon in iets anders dan water of de klassieke frisdranken. Die variëteit miste ik meer, dan alcohol. Want als het over iets sterkers gaat, wissel ik graag eens af. Ik heb me dan ook niet de vraag gesteld: als ik het mis, heb ik dan een probleem, zoals ik bij Kelly las. Dat beterde overigens na een week. Ik heb niet als een zot mocktailrecepten gezocht of sloten koffie gezopen (of toch niet meer dan anders), maar gewoon eens meer ‘nee’ gezegd tegen mezelf. Ik zou deze Tournée dan ook bezwaarlijk omschrijven als ‘moeilijk’.

Wat mij wel opviel, is dat glazen met alcohol meer in het oog sprongen, op Instagram bijvoorbeeld. Dat ik het ironisch genoeg niet echt heb voor kuddegedrag, maar dat ik inzake Tournée Minérale er eigenlijk echt geen probleem mee heb als we daar een min of meer verplichte nationale traditie van maken.

28435403_219325481955114_4821584265638576128_nAl is het maar om inderdaad af en toe eens stil te staan bij wat we achterover kappen. Want het cliché klopt, het is zo gewoon geworden dat het niet eens meer opvalt. Het bestáát gewoon niet dat je aan een tankstation een camionette ziet stoppen en de chauffeur keert niét terug met twee blikjes bier.

Bovendien bewees de collega met haar fles porto nog maar eens dat we ook heel veel niet zien en/of weten. Ik zie het als geen ander als ik kijk in de dijken vlak bij ons: het aantal blikjes Jupiler of goedkope pils dat ik daar terugvind, is ronduit schrikbarend. Van die gasten die snel op weg naar huis nog een halve liter achterover kappen. Is dat omdat ze schrik hebben van hun vrouw?

Enfin, volgend jaar weer een tourneeke? We zouden wel eens durven, ja. Doe gerust mee, ge gaat er niet van dood, nee…

Categorieën

Persoonlijk

3 gedachten over “Posttournée Plaats een reactie

 1. Dat van die blikken in de berm: als ik een eind fiets probeer ik ze te tellen. Ofwel kan ik niet tellen, ofwel zijn ze altijd met zoveel dat ik de tel kwijt raak.
  Er zijn wel al voorstellen geweest om alcoholverkoop te verbieden in tanksstations, maar dan schermen de liberalen weer met inkomstenverlies voor de uitbaters. Die inkomsten zijn natuurlijk belangrijker dan de gezondheid en veiligheid mensen. Zucht!

 2. Iets verderop liggen de lege flessen sterke drank van de lokale pubers.

  Zelf drink ik matig.
  Eens per twee weken twee biertjes op de vrijdagavond.

  Afgelopen maand heb ik dat laten staan.

  Sobere groet,

 3. Vandaag viel het ons ook op tijdens een wandeling door de verlaten straten: bierblikken, bierblikken, bierblikken. Schandalig. En waarom nog in de auto bier drinken eigenlijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: