Spring naar inhoud

Hoe ziet de uitbreiding van Disneyland er uit?

Het was bezwaarlijk nieuws, want ik heb het hier vier jaar geleden zelfs al ergens geschreven, maar Disney heeft hun globale toekomstplannen uit de doeken gedaan voor Disneyland Parijs, waarbij zwaar ingezet wordt op het tweede park: Walt Disney Studios Park.

DISNEYLAND_PARIS_5.jpg

Er liep al even een haalbaarheidsstudie, Disney heeft vorig jaar een groot deel van hun aandelen teruggekocht én in alle parken wereldwijd wordt stevig geïnvesteerd, dus was het een kwestie van tijd dat Disneyland Parijs zou uitpakken met wat nieuws.

Want het gaat hard voor het bedrijf. Tien jaar geleden pakten ze uit met hun eerste volwaardige Marvel-film. Vandaag staat de teller op 18 films en bijna 15 miljard dollar aan bioscoopinkomsten alleen al. En vijf jaar nadat ze LucasFilm kochten voor vier miljard dollar, hebben ze dat al met drie Star Wars-films al meer dan dik terugverdiend.

Disney-Infinity-3.0-InsideOut

De franchisemogelijkheden daarvan, zeker in een pretpark, zijn gigantisch. Jonge Disney-fans lok je tegenwoordig met een Elza van Frozen of Spider-Man, bezwaarlijk met een attractie rond Aerosmith of Armageddon, een film die nota bene al 20 jaar oud is.

Disney-MarvelOnlangs nog kondigden ze aan dat Hotel New York in een Marvel-jasje wordt gestopt, maar het zou bijzonder vreemd zijn als het daarbij was gebleven. De CEO van Disney himself heeft nu in het bijzijn van de Franse president Macron het uitbreidingsplan uit de doeken gedaan. Het kostenplaatje? Twee miljard euro. Dat is veel geld. Heel veel geld, zeker als je weet dat het Walt Disney Studios Park indertijd 610 miljoen euro gekost heeft. Er komen drie nieuwe zones, die draaien rond Marvel, Frozen en Star Wars. In die zones zullen er nieuwe attracties gebouwd worden, aangevuld met live entertainment.

That’s it. Meer lossen ze niet. Alles wat je verder online leest over de plannen van het park, zijn speculaties. En dan nog gebaseerd op één afbeelding dat Disney de wereld instuurde, van een concept art-afbeelding. Maar daar valt echter wel wat uit af te leiden…

DISNEYLAND_PARIS_uitbreidingsplan

Het meer springt meteen in het oog. Ongetwijfeld wordt dat een centraal punt voor onder meer shows en theater. Bij hun avondshow Disney Dreams experimenteerde Disneyland al succesvol wat projecties op waterfonteinen. Daarachter zien we het Star Wars-gebied en het levensechte dorp Arendelle uit Frozen. Hoe dat er gaat uitzien?

DISNEYLAND_PARIS_uitbreidingsplan2

Spectaculair, aan het plan te zien (bovenstaande is een uitvergroting). Maar ook de concepttekening van in Hong Kong geeft een meer dan aardig beeld.

dfn8103

Daar zetten ze overigens ook in op Marvel en Frozen, en zou alles voor 2023 klaar moeten zijn. De kans is dus groot dat we het eerst ginder te zien zullen krijgen en we in Parijs een bijna exacte kopie zullen zien opduiken.

Ook Star Wars neemt aardig wat plaats in, achteraan het park. En opnieuw kunnen we al eens over de plas kijken, want in de VS wordt volop gebouwd aan Star Wars Land, in zowel Californië als Florida, dat er bij ons zo gaat uitzien:

DISNEYLAND_PARIS_uitbreidingsplan3.jpg

Opvallend: in de concept art voor Star Wars Land stond een Millennium Falcon, terwijl ze hier een X-Wing placeerden. Dat doen ze niet zomaar. Volgens mij heeft het te maken met de volgende Star Wars-film, die volgend jaar verschijnt. Disney gaf al aan dat ze hierna nog (minstens twee) nieuwe trilogieën opstarten, maar niet langer met dezelfde personages als vandaag. In de twee recentste Star Wars-films zijn twee iconische personages verdwenen en je voelt steeds meer dat ze met deze trilogie een mooi slot willen breien aan het verhaal dat begon in 1977. En hoe kan je beter de laatste brug verbranden door ook de Millennium Falcon aan gort te laten schieten, terwijl de al even iconische X-Wings overeind blijven, waarschijnlijk ook in een volgende trilogie.

Enfin, schiet nog over: Marvel. Schiet ook nog over: een reeks onbekende gebouwen op het plan.

DISNEYLAND_PARIS_uitbreidingsplan4.jpg

Links in het park zien we bovenop een van de gebouwen iets wat lijkt op de Quinjet, het vliegtuig van S.H.I.E.L.D. en de Avengers, naast het amfitheater van Moteurs Action. In die laatste worden vandaag klassieke autostunts opgevoerd en passeert Bliksem McQueen ook nog eens. Als je daar kan uitpakken met een show met superhelden, heb je meteen een nieuw en goed verhaal. In datzelfde gebied vinden we ook de Rock ’n Roller Coaster van Aerosmith. Zoals eerder al bekend gemaakt werd, blijft die attractie, alleen wordt het muzikaal thema ingeruild voor een superheldenjasje.

dlp2394876-624x352.jpg

Daar tegenover ligt vandaag de attractie Armageddon, dat ongetwijfeld ook verdwijnt. De geelblauwe kleuren lijken veel weg te hebben van het Nova Corps, de zogeheten politie-eenheid in het universum van Guardians of the Galaxy.

GOTG_ride_(34404621430)Opvallend: aan Hollywood Tower, dat vlakbij ligt, wordt niét geraakt (zoals ik me eind 2016 al afvroeg). Nochtans kreeg dezelfde attractie in Anaheim vorig jaar een Guardians of the Galaxy-thema. Maar ook hier kunnen ze volgens mij kijken op de lange termijn: als Black Panther het zo goed doet of een volgende Marvel-film zo scoort dat het een eigen attractie verdient, dan hebben ze ‘reserve’.

Verder zien we vlakbij Toy Story Playland, het gedeelte dat in 2010 open ging, nog een nieuwe attractie op duiken. Qua kleuren heeft het wat weg van de aliens uit Toy Story. Ook heel opvallend is dat Walt Disney Studios Park nu een volwaardige Main Street krijgt, net als in het hoofdpark. Vandaag vinden er ook al parades plaats, maar met één grote strook daarvoor creeer je een zekere grandeur als het op parades aankomt. Langs de weg veel groen, maar het is een kwestie van tijd vooraleer ze daar ook winkels, shops en restaurants implementeren, gok ik.

DSC4213.jpg

Zo’n plan geeft overigens een aardige indicatie welke richting ze uitgaan met het park, maar niets staat honderd procent vasst, integendeel. Het meerjarige ontwikkelingsplan zal vanaf 2021 in meerdere fases worden uitgevoerd. Over een eindtermijn werd nog niet gesproken, maar hier zal ongetwijfeld wel een paar jaar over gaan…

Categorieën

Disney

2 gedachten over “Hoe ziet de uitbreiding van Disneyland er uit? Plaats een reactie

  1. Tegen dat onze meid groot genoeg is, gaat het af zijn 🙂 Het prijskaartje voor een entreeticket zal waarschijnlijk niet lief zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: