Spring naar inhoud

Wie trekt aan het laatste strootje?

Ik durf er gif op innemen, mét een strootje overigens, dat het bij ons heel wat commentaar zou opleveren, want ‘straks mogen we níks meer, nondedju!’. Want hier is het kot al te klein als we plastic zakjes willen bannen en in Groot-Brittannië steigeren ze al omdat er een taks op wegwerpkoffiebekers op komst is.

pexels-photo-90911In de VS hebben de groene jongens de rietjes in het vizier gekregen. Niet onterecht, zo blijkt. Want per dag gooien de Amerikanen zo’n 500 miljoen plastic strootjes weg. Per dag, laat dat nog even bezinken. Op jaarbasis en in een mensenleven is dat gi-gan-tisch. Volgens de organisatie, die dat berekende, zijn het overigens optimistische cijfers, dus in werkelijkheid worden er vast veel meer verbruikt. Volgens de app Litterati, dat afval in kaart brengt, staan plastic rietjes op de zesde plaats van het materiaal dat het vaakst wordt weggegooid.

Strootjes worden over het algemeen gemaakt van polypropyleen en plastic en breken niet af in de natuur. Ze zijn technisch gezien recycleerbaar, maar zo klein dat ze moeilijk te verzamelen zijn, dus is het systeem allesbehalve efficiënt. Bovendien bevatten de ene rietjes meer plastic of een andere soort, waardoor je niet bepaald correct kan recycleren. Het hoeft dan ook geen betoog dat rietjes een wezenlijk onderdeel zijn van de 8 miljoen ton plastic afval dat elk jaar in de oceaan terecht komt.

hermes-rivera-265412In de VS zijn er intussen organisaties als Be Straw Free, die volop overuren draaien. Die organisatie werd overigens in 2011 opgericht door de toen negenjarige Milo Cress. Omdat hij zag dat rietjes heel vaak overbodig waren, begon hij restaurants in zijn buurt aan te spreken om niet langer automatisch rietjes te geven aan het klanten, maar het aan te bieden als optie. Die gaven toe en al snel werden er meer dan de helft minder rietjes verbruikt. Heel wat restaurants in de VS volgden het voorbeeld, want het was kosten- en afvalreducerend. In 2015 zorgde een YouTube-video van een zeeschildpad die een rietje had vastzitten in zijn neus (let wel, niet voor gevoelige kijkers!), dat die omschakeling in de horeca in een stroomversnelling kwam. Maar vandaag zijn er nog te veel rietjes in omloop. Eén maakt natuurlijk geen verschil, maar 500 miljoen rietjes op een hoop, is een stevige berg afval.

drinks-2578446_1920Als het regent in de VS, druppelt het in Europa en rietjes vormen in Groot-Brittannië ook een wezenlijk onderdeel van het overheidsplan om alle plastic afval te bannen, weliswaar pas tegen 2042. Zo is er al een keten van pubs die vorig jaar aankondigde dat ze in al hun 900 filialen hun plastieken rietjes vervangen door papieren exemplaren. Veel kleinere ketens hebben sindsdien hun voorbeeld gevolgd. Volgens de grote baas van de pubketen in kwestie zouden zo tot 70 miljoen rietjes per jaar minder uitgedeeld worden.

Ze optioneel maken of een waardig alternatief bieden, zorgt er onrechtstreeks voor dat de consument ook sneller in het verhaal meegaat. Want een verbod heeft vaak een averechts effect. En naast papieren rietjes, zijn er ook blijkbaar herbruikbare strootjes. Vandaag worden die blijkbaar voornamelijk gebruikt door mensen met een beperking die afhankelijk zijn van rietjes, dus misschien vindt dat straks een breder publiek.

Bij ons komen al eens ballonnen, koffiebekers en plastic zakjes ter sprake, maar er is nog een hele weg af te leggen. Deze week raakte bekend dat Europa tegen 2030 wil dat alle plastic verpakkingen bij ons (of toch deze die hier gemaakt worden) recycleerbaar zijn. Vandaag is dat nog maar 60 procent. Want als we niet snel iets doen, zouden we als consument wel eens aan het kortste strootje kunnen trekken…

Categorieën

Persoonlijk

One thought on “Wie trekt aan het laatste strootje? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: