Spring naar inhoud

De Stairway to Heaven in New York

Move over, Vlooybergtoren. New York pakt eind dit jaar uit met een trap om u tegen te zeggen.

thomas-heatherwick-hudson-yards-vessel-designboom-1800

Die wordt neergepoot in de wijk Hudson Yards. Dat bevindt zich in het westen van Manhattan en is in volle ontwikkeling. Hudson Yards is overigens het grootste privévastgoedproject in de geschiedenis van de VS én de grootste realisatie sinds het Rockefeller Center. Met Hudson Yards moet New York weer helemaal het economische paradepaardje van weleer worden. Het hele gebied moet in 2024 afgewerkt zijn en heeft een kostenplaatje van meer dan 20 miljard dollar. En wie wil uitpakken met zo’n centrum, doet dat ook met enkele opvallende blikvangers. 

Interior-View-of-the-Vessel-courtesy-of-Forbes-Massie-Heatherwick-StudioDe Vessel is daar dus een van. Dit artistiek project van trappen wordt dé eyecatcher van het centrum van Hudson Yards. Eerst even wat cijfertjes over deze imposante constructie: 16 verdiepingen, 154 trappen, 2.500 tredes en 80 platformen met telkens een uniek uitzicht. Goed voor een totale afstand van 1,6 kilometer. Het staketsel kan maximum 1.000 mensen aan en weegt maar liefst 600 ton. Onderaan heeft het een breedte van 15 meter, bovenaan zo’n 45 meter. Het kostenplaatje? Ergens tussen de 150 en 200 miljoen dollar, iets meer dan de helft van wat het oorspronkelijk zou kosten.

De constructie bleek bij het bouwen immers iets complexer dan voorzien en alle onderdelen worden verscheept vanuit Italië. Het eerste stuk werd geplaatst in april 2017. Tegen augustus waren ze een derde ver en in november zaten ze bijna helemaal bovenaan.

heatherwick-Hudson-Yards-8431

The_B_of_the_Bang,_ManchesterDe bedenker van de Vessel is de Brit Thomas Heatherwick. Hij is nooit vies geweest van een uitdagend project, zoals B of the Bang in Manchester, dat bestond uit 180 gigantische stalen pinnen. Dit uitgesproken beeld symboliseerde de energie-explosie bij een atleet die uit de startblokken schiet. Het kunstwerk werd evenwel afgebroken toen er onderdelen afbraken, maar het had wel de aandacht getrokken van het Olympisch Comité dat aan Heatherwick vroeg om de befaamde toorts van de Olympische Spelen in 2012 te maken. Tussen deze twee maakte Heatherwick nog een nieuwe versie van de befaamde Britse rode dubbeldekkers. De man heeft al een band met New York, want hij probeert al jaren het zijn plannen voor Pier 55 te realiseren. Hij wil immers een voormalige pier aan de Hudsonrivier uitbouwen tot een heus park, maar dat botst op nogal wat politiek verzet. De plannen werden in september in de vuilbak gekieperd, maar de stad zou nu toch bereid zijn om – ondanks de vele vragen van de milieuactivisten – het project nog één kans te geven.

heatherwick-Hudson-Yards-8429 (1)Heatherwick lanceerde het idee voor de Vessel in 2013 en liet zich inspireren door de indische ‘stepwells‘, grote waterputten omgeven door trappen. De Vessel moet een soort ‘jungle gym’ worden, zo omschrijft Heatherwick het zelf. Een fijne uitdaging voor sportieve New Yorkers, die dichtbij al de High Line vinden. Fortune omschreef het project dan weer als ‘het antwoord van Manhattan op de Eiffeltoren’. Dit jaar zou de Vessel afgewerkt moeten zijn en een definitieve naam bepaald worden, maar een precieze openingsdatum is nog niet bekend. Wellicht zal die eind dit jaar, of begin 2019 open zijn voor het grote publiek.

Categorieën

Persoonlijk

5 gedachten over “De Stairway to Heaven in New York Plaats een reactie

  1. Ziet er indrukwekkend uit! In 2014 naar NYC op huwelijksreis geweest. We zouden graag in 2024 terug gaan. Er zullen vast al een paar pareltjes erbij gekomen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: