Spring naar inhoud

Tien tips om als man de solden te overleven

Zoals veel mannen sta ik niet bepaald te springen als het over shoppen gaat en al zeker niet voor kleren. Als ik het doe, dan moet er structuur en vaart in zitten. Dat weet mijn vrouw ook, want zomaar wat rondslenteren langs winkels, daar pas ik vriendelijk voor. Voor mezelf koop ik gewoon graag wat ik nodig heb en als het kan in één keer. En ik ben er ook eerlijk in: dan nog het liefst in de solden. Ik kan moeilijk meer dan 25 euro geven voor een hemd, al blijf ik weg van Primark en aanverwanten. Enfin: met deze tien tips overleef je als man moeiteloos de solden.

StockSnap_6BQA0D9E5J1. Maak tijd vrij.

Het is niet omdat het moet vooruitgaan, dat je er geen tijd moet voor nemen. Plooi dat niet in tussen twee afspraken of over de middag als je een halfuurtje pauze hebt, want efficiënt kan je dat bezwaarlijk noemen.
Extra tip: ga vroeg naar de winkel, of toch zeker niet nadat je stevig gegeten hebt ’s middags en je wat opgeblazen voelt.

2. Voorbereiding is het halve werk.

Kijk eerst eens in uw kleerkast om te zien wat je precies nodig hebt. En zorg dat je weet waar je naartoe gaat en het liefst in een omgeving die je wat kent. Als je naar het winkelcentrum rijdt met het idee ‘we zien wel’, dan wacht je wel een heel lange middag…
Extra tip: meteen ook hét moment om te kijken wat je niet meer draagt en je kan wegschenken, of wat er versleten is en op het stapeltje werkkledij kan.

3. Zorg dat je je maten kent.

Zo moeilijk is het niet. Het staat op de binnenkant van je hemd, broek, whatever. Of kijk thuis nog eens in je kleerkast, want als je drie broeken moet aantrekken vooraleer je je maat kent… Succes!
Extra tip: koop op de juiste lengte, niet met het idee dat je vrouw/moeder het wel nog inkort.

pexels-photo-298863

4. Schakel hulp in.

Daar is niks mee, integendeel. Is het niet om een maat groter of kleiner te zoeken, dan wel om een objectieve mening te hebben. Neem iemand die jou goed kent en smaak heeft.
Extra tip: neem geen twee mensen mee en als je moet kiezen tussen je vrouw en je moeder, dan kies je… Wel, wat denkt ge nu zelf, slimmerik?

money-256319_19205. Ga gericht te werk.

Als mijn vrouw en ik samen solden willen doen, dan doen we in een winkel eerst ‘haar’ afdeling en neem ik de tijd om geduldig mee te helpen zoeken, om daarna de rollen om te draaien.
Extra tip: sta daar niet als een schele pladijs rond te staren. Hoe meer je helpt, hoe vlotter het gaat en hoe sneller je weer buiten staat.

6. Zorg dat je makkelijk gekleed bent.

Schoenen die je in een wip uitdoet, een sweater… Zorg dat je geen halfuur staat te sukkelen vooraleer je iets moet passen.
Extra tip: maar zorg op zijn minst wel dat je wat proper voor de dag komt, hé. Niet dat het lijkt alsof je net uit je bed komt gerold.

7. Koop niets te groot of te klein.

Je bent een volwassen vent, je gaat nu niet meer groeien, koop dus niets op de groei. Vind je het niet in je precieze maat? Fuck it, ander en beter. Volgende rek!
Extra tip: En ga in godsnaam zelf naar de winkel, luie aap. Laat je vrouw/moeder nooit iets meebrengen, want dat trekt er nooit op. There, I said it.

StockSnap_6FLHEUVXWC

8. Ga voor de basics.

Niet dat je vanaf de eerste dag al moet staan kloppen op die gesloten deur, maar ik heb al vaak gemerkt dat een klassieke L of XL heel snel de deur uit gaat. Zorg dus dat je op tijd de basics kan kopen, die je simpel kan combineren. Stick to the plan en ga voor de broodnodige zaken.
Extra tip: uw eindejaarspremie is nog niet op en je wil nog een folieke? Ga dan tegen het einde van de soldenmaand, als ze echt met kortingen gooien. En als ze het dan niet meer hebben, pech, je had het toch niet nodig.

9. Goed is niet altijd goedkoop. En omgekeerd.

Koop beter een paar deftige stukken, dan vijf spotgoedkope t-shirts die na drie keer wassen op geen fluit meer trekken. En laat je niet verblinden door de prijs. Als je iets ziet dat slechts 20 euro kost in plaats van 70 euro, vraag je je dan af of je het los van dat prijsverschil ook zou kopen.
Extra tip: je hoeft niet véél te kopen, want het neemt ook alleen maar plaats in uw kast. Kwaliteit beats kwantiteit!

jeans-428614_192010. Er is niks mis met koppelverkoop.

Toegegeven: de term klinkt nog altijd als iets illegaals, maar zo’n presolden kunnen wel interessant zijn. Toevallig zelf tussen kerst en nieuw in een winkel gesukkeld en ik kwam buiten met een paar toffe stukken aan de helft van de prijs én in mijn maat. Niemand is dan al in soldenmodus, dus je kan dan al een slag slaan.
Extra tip: koop niets om te kopen. Want als je één stuk koopt dat je nodig hebt, samen met eentje dat je toch in je kast verstopt, dan is het niet bepaald een batje te noemen…

En als afsluiter nog een extra raad: zorg dat ook de verkoopsters de solden heelhuids overleven. Hou het proper, gooi niet alles op en hoopje zelfs al doet iedereen dat, wees beleefd en geduldig. Zelfs al vind je niets, het is niet alsof je dan nog in uw bloot gat naar buiten moet.

Categorieën

Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: