Spring naar inhoud

Nieuw leven

Het miezerde. We waren alweer hopeloos te laat. Mijn vrouw stond in het deurgat met de kinderen, toen een mailtje binnenkwam van een collega. Ik moest al aan de schoolpoort staan, maar ik stond even aan de grond genageld toen ik het op weg naar de auto openvinkte. De sprankel hoop die ik vorig jaar had op de verjaardag-die-niemand-wil-vieren, was waarheid geworden, alleen op een manier die ik niet had zien aankomen.

Jouw leven viel stil, vandaag zes jaar geleden, net als dat van heel wat anderen, terwijl de wereld verder bleef draaien. Datzelfde jaar werd een jongetje geboren, in een land een slordige 10.000 kilometer verder op deze aardbol. Een land dat ik enkel ken van het lekker eten, de avontuurlijke rugzakverhalen en de oneindige natuur.

scenery-2846777_1920

Dat jongetje, nu net vijf geworden, zocht een nieuwe thuis. Wat liefde, wat warmte. En vindt het straks zo dicht bij ons. Niemand had ooit durven denken dat hij straks, dit jaar, bij jullie komt wonen, een stille droom die jullie blijkbaar ooit samen hadden. Geweldig hoe je ons nog steeds kan verrassen na al die jaren.

Je zoon krijgt er een broertje bij. Dát was het bericht dat ik had willen horen, die bewuste maandagavond. Dat was het enige bericht dat ook logisch was geweest. Een reden extra om een fles te ontkurken tijdens de feestdagen. Een leuk nieuwtje bij de klassieke felicitaties op het werk. Het is iets wat altijd in mijn achterhoofd is blijven spelen. Wat als…?

sunset-165077_1280

Zeker sinds we zelf een tweede mochten verwelkomen. Hoe logisch het was voor ons, hoe het lijkt alsof het nooit anders is geweest. Voor ons en ook voor haar grote broer. Maar hij, jouw zoon, miste een kompaan, een speelvriendje en een partner-in-crime die hij ongetwijfeld ook in jou had gevonden.

Het is absurd hoe het soms gaat in dit alles. Er zijn momenten waar ik alles helder zie en dan even snel zijn er gedachten die alles zo onbegrijpelijk en ongrijpbaar maken. De knipogen die je sinds je dood met je meebracht, zijn nooit ver weg, al zijn het misschien zaken die we onszelf wijsmaken. Dit is er weer zo eentje. Toen ik de betekenis van de naam van dit kleine mannetje opzocht, moest ik weer lachen.

flowerpot-2756428_1920

‘To know. To understand.’

We weten niets en begrijpen weinig. Maar we voélen het. In kleine en grote dingen. In de liefde, in vriendschap, in kinderen die samen spelen. Ook dit jaar en deze verjaardag-die-niemand-wil-vieren wordt weer eentje van hoop. Eentje waar we het nog steeds niet zullen weten waarom, maar het heel misschien wel zullen begrijpen. Ooit. 

Categorieën

Persoonlijk

3 gedachten over “Nieuw leven Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: