Spring naar inhoud

Gezien: The Little Mermaid

Begin jaren negentig heb ik het befaamde Jungleboek van NTGent live gezien en dat liet als kind een serieuze indruk na. Die kostuums, dat inlevingsvermogen van die acteurs… het was op zijn minst begeesterend te noemen. Ik moest er weer aan denken tijdens de opvoering van The Little Mermaid in Flanders Expo in Gent.

The Little Mermaid_PRESS_1

Productiehuis Marmelade gooide zich vorig jaar voor het eerst op musicals, in samenwerking met Disney. Hun eersteling Beauty and the Beast was best indrukwekkend te noemen, zeker als je weet hoe het er min of meer achter de schermen aan toe ging en hoe kort de periode eigenlijk was om alles klaar te krijgen. Het resultaat was evenwel niet altijd even geslaagd, zo schreef ik hier vorig jaar nog. Het potentieel was er, maar er moest een versnelling of drie hoger geschakeld worden voor een volgende productie.

The Little Mermaid_PRESS_Diep in de zeeBlijkbaar dachten ze er ook zo over, want Marmelade haalde voor The Little Mermaid niemand minder dan Frank Van Laecke aan boord als regisseur, zowat de Godfather van de Vlaamse musical. Eén van zijn laatste verwezenlijkingen is ’14-’18, dus je weet dat de lat hoog ligt. Ook Hans Peter Janssens, de man die op een podium wóónt volgens mij, werd ingehuurd. Al vond ik hem eerlijkheidshalve niet zo dynamisch als zijn personage in de animatieprent. Voor de vrouwelijke hoofdrol werd dan weer in de richting gekeken van Ianthe Tavernier. Bij haar wordt vaak verwezen naar De Buurtpolitie, maar haar CV is er eentje om u tegen te zeggen. Op haar tiende speelde ze al in Les Misérables en sindsdien deed ze nog meer dan tien musicals. Het zorgt voor een zelden geziene flair en panache in zo’n rol. De ervaring druipt er vanaf. Loepzuiver qua stem, belachelijk zelfverzekerd en toch ingetogen qua présence. Van bij de eerste noten was ik al helemaal mee.

The Little Mermaid_PRESS_3

Opvallend: in Beauty and the Beast maakte ze nog deel uit van het ensemble, de cast die de zang en dans doet op de achtergrond. Geen idee wie ze op de voorgrond gezet heeft, maar het was compleet terecht. Jan Schepens vertolkte vorig jaar de hoofdrol en mocht dit jaar een van de sidderalen vertolken. Vreemd om hem van hoofdrol naar bijrol te zien gaan? Niet echt, want hij bewijst ook hiermee dat hij een zeer gevarieerde acteur is en hij doet het meer dan voortreffelijk. Ivan Pecnik is ook terug, als een chef in een bijzonder fijn georchestreerd intermezzo. Daarvan zagen we er een paar passeren, met ook een strak synchroon gebrachte kapsalonscène. Zowel muzikaal als choreografisch werd de pees er strak opgelegd, dat voelde je meteen.

The Little Mermaid_PRESS_4

Verder nog veel slimme castings: een sterke Anne Mie Gils als Ursula, een hele fijne Kobe Van Herwegen als Sebastiaan en een klasbak van een Marc Lauwrys als Jutter. Fijn ensemble, prachtige kostuums, een podiumbreed scherm dat (in vergelijking met vorig jaar) wel geslaagd is, knappe belichting en de perfecte balans wat humor betreft. Het is duidelijk dat Marmelade een heel grote stap vooruit heeft gezet met deze The Little Mermaid.

The Little Mermaid_PRESS_6

Uiteraard werd er wat afgewijkt van het klassieke verhaal, maar voor het einde vonden ze een geslaagd en waardig alternatief. Ze blijven wel trouw aan de film uit 1989 en dat moet wel, want elk kostuum en elk stukje tekst moet goedgekeurd worden door Disney. De kans is groot, als ook deze financieel aanslaat, dat we volgend jaar nog een Disney-verhaal te zien krijgen. Ik kijk uit naar The Lion King, Aladdin of The Jungle Book. Als ze volgend jaar eenzelfde sterke cast én dit niveau nastreven, dan ga ik met heel veel plezier kijken. The Little Mermaid is een totaalspektakel zoals het hoort te zijn. Mijn zoon is nog net te klein om deze te gaan zien, maar ik weet zeker dat als hij een paar jaar ouder was geweest, dat het ook een stevige indruk zou nagelaten hebben.

The Little Mermaid speelt nog tot en met zondag 7 januari in Flanders Expo Gent. Tickets en info vind je hierzo.

Categorieën

Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: