Spring naar inhoud

Star Wars: The Last Jedi (geen spoilers)

Vanaf vandaag speelt de nieuwe Star Wars in de zalen. Hoe je het ook draait of keert: het blijft een fenomenale franchise die letterlijk zijn gelijke niet kent in Hollywood. Twee jaar geleden werden de torenhoge verwachtingen voor een nieuw deel probleemloos ingelost. Het degelijke plot, de feilloze special effects en de terugkeer van Han Solo, Luke en Leia Skywalker zorgden ervoor dat de film potten brak aan de bioscoopkassa’s. Ook deze zal dat ongetwijfeld doen.

null

Star Wars – The Force Awakens was een stevige binnenkomer en bouwde netjes op naar het tweede deel, waarbij je voelde dat er heel wat conflicten aan het borrelen waren. Rey trok op het einde van de vorige film naar Luke Skywalker in de hoop hem te overtuigen. Maar aangezien die op een godvergeten eiland verscholen zat, is de kans klein dat hij staat te springen om de strijd mee aan te gaan. Bovendien bleek er achter de schermen een soort ultieme slechterik, Snoke, aan de touwtjes te trekken, maar wie is dat heerschap? En waarom is er een vreemde chemie tussen Rey en Kylo Ren? Hoe is die laatste zo slecht geworden? En wie zijn Rey’s ouders?

null

Heel wat vragen en dus ook heel wat mogelijke verhaallijnen voor Star Wars – The Last Jedi, waarvan de verwachtingen heel hoog liggen. In The Last Jedi word je al van bij het begin om de oren geslagen met een stevige galactische strijd en het tempo blijft hoog, met enkel in het midden van de film een dipje of twee. Rey heeft zoals verwacht moeite om door te dringen tot Skywalker en Snoke schakelt een versnelling hoger. Bovendien blijken Leia en Poe niet op dezelfde lijn te zitten als het om een reddingsmissie gaat. En opnieuw rust er ook heel wat hoop op de schouders van Finn.

null

Plotlijnen dus in overvloed, met elk hun eigen twists en gevolgen. Dat resulteert in een aantal overbodige scènes en verhalen die iets te makkelijk worden afgewerkt. Zo lijkt het personage van Benicio Del Toro er wat bijgesleurd, net als bepaalde dieren en plaatsen. Ze slagen er zelfs in om dierenmishandeling in het verhaal te verwerken. Nobel, denk ik dan, maar dan had je beter de opleiding van Rey iets meer uitgepuurd. Hetzelfde met de komische noot, die is niet altijd even geslaagd, en er zijn een aantal scènes, waar ze flirten met hun geloofwaardigheid. Al moeten we daar ook niet te veel bij stilstaan. In de wereld van Star Wars is zowat alles mogelijk, al hoop ik dat ze er nooit tijdreizen bij sleuren, de dooddoener van heel wat sterke verhalen en franchises.

null

Tot zover de kritische noot, want het moet gezegd: regisseur Rian Johnson levert vakwerk af. De man, die in het verleden nog Looper maakte (ironisch genoeg stond tijdreizen daarin centraal), heeft respect voor de klassieke franchise, maar pakt net als zijn voorganger J.J. Abrams uit met een aantal gedurfde keuzes. Qua settings zit het zeker goed. De rode kamer of de zoutvlakte werken stillistisch wonderwel.

null

Opvallend: waar in het verleden nog de strijd tussen goed en kwaad duidelijk geëtaleerd werd, voel je aan alles dat het zwart/wit-verhaal niet langer stand houdt. Zonder al te psychologisch te gaan, is dat maatschappelijk een logisch gevolg van hoe we tegen de wereld aan kijken. Die is veel ingewikkelder geworden dan vroeger en in het universum van Star Wars is dat niet anders.

Bovendien wil Disney meer dan ooit de franchise nieuw leven inblazen en dat doe je niet door op de oude verhalen te teren, zeker niet als je een nieuwe generatie wil aanspreken.

Eigenlijk is het een magistrale zet: je hebt de klassieke, bijna mytische trilogie. Dan heb je diegene die veel fans liever vergeten. Met de overname door Disney kreeg LucasFilm een tweede kans om een trilogie te maken om tegelijk de oude fans te plezieren en ook de huidige generatie warm te maken, voor uiteindelijk nog een volgende trilogie, waarmee de toekomst helemaal verzekerd is. Deze is dus een soort overgangstrilogie en The Last Jedi is daar een heel belangrijk onderdeel van, voel je aan alles.

Luke Skywalker: “I’ve seen this raw strength only once before. It didn’t scare me enough then. It does now.”

In de film wordt het overigens ook een paar keer letterlijk gezegd: ‘out with the old, in with the new‘. Moet je daarvoor enkele gedurfde keuzes maken, so be it. Maar als je het goed brengt, kan het alleen maar op applaus rekenen. Dat werpt zijn vruchten af. Het duurt anderhalf uur vooraleer de eerste stormtroopers opduiken en je hebt tot dan geen enkele keer de vraag moeten stellen waar die bleven. De laatste veertig minuten komt alles in een stroomversnelling met een paar epische gevechten en straffe confrontaties tot gevolg. Star Wars: The Last Jedi verveelt geen seconde.

null

Luke en Leia komen in deze film veel meer op de voorgrond en daar zullen de fans alleen maar blij om zijn. Hoewel er niets gewijzigd werd aan de film na de dood van Carrie Fisher, voelt het bij momenten heel hard aan als een afscheid in de film zelf.

the-last-jedi-theatrical-blogOok de jonge cast blijft stevig overeind tussen al dat intergalactisch geweld. Adam Driver mag dan wel veel meer de emotoer opgaan dan zijn grootvader, toch blijft hij naar mijn aanvoelen wel een perfecte ‘moderne’ slechterik. Over de nieuwkomers kan er ook weinig slechts gezegd worden. Zeker Laura Dern past perfect in het plaatje.

Conclusie? Een meer dan waardige opvolger, waarbij niet elke verhaallijn even stabiel is, maar de allereerste trilogie kon je bezwaarlijk ook feilloos noemen. Star Wars: The Last Jedi is een stevige brok maar ontgoochelt geenszins. Dat er een aantal vragen onbeantwoord blijven, voelt niet wrang aan. Het doet alleen maar meer uitkijken naar dat volgende deel.

Daarin mag regisseur J.J. Abrams overigens terugkeren, terwijl Rian Johnson een volledig nieuwe Star Wars-trilogie mag bedenken en uitwerken, met volledig nieuwe personages, nieuwe werelden en dito verhaallijnen. De volgende Star Wars-film mogen we eind 2019 verwachten, maar tot dan is dit verplicht kijkvoer.

Strong with the force, this one is!

(foto’s Disney)

Categorieën

Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: