Spring naar inhoud

Xander De Rycke houdt het (nog eens) voor bekeken

Al tien jaar lang timmert Xander De Rycke stevig aan zijn comedycarrière. Met vallen en opstaan, terwijl anderen via televisie (te) vlot door de poorten van de grote zalen stapten. Zelf ‘plakt’ hij niet op tv, zo geeft hij grif toe. Dat de kansen er naar zijn, heeft hij leren mee leven. Het was niet eens een drijfveer om een show op poten te zetten, waarbij hij film- en televisiekijkend Vlaanderen door de mangel haalt, maar hij deed het oprecht vanuit een frustratie als kijker. Eerlijkheid is de sleutel tot goeie comedy. En spoiler: het was verdorie nodig dat iemand eens de vinger op de wonde legde. En er wat zout in kapte.

20171128_223103Vorig jaar ging ik al kijken naar Houdt Het Voor Bekeken en ik was blij om te zien dat de zalen dit jaar nagenoeg helemaal uitverkocht waren. Terecht, want zijn snoeiharde en brutaal eerlijke analyse van het afgelopen televisiejaar, zit technisch helemaal goed.

In Houdt Het Voor Bekeken pakt Xander eerst de Vlaamse films aan, van De Buurtpolitie tot De Romeo’s. Toevallig uitte ik dezelfde bedenkingen de afgelopen weken tegenover de regisseurs van Verborgen Verlangen en F.C. De Kampioenen, die een pleidooi hielden om het als een genrefilm te bekijken. Dat ze films willen maken met een breed draagvlak en dat zij de markt niet bepalen, dat ze enkel maar uitvoerders zijn. Ik kan ze geen ongelijk geven, maar De Rycke al evenmin: dat het geen excuus mag zijn om rommel te maken. Eigenlijk zeggen ze alletwee hetzelfde: dat de verantwoordelijkheid vooral bij onszelf ligt. We houden het zelf in stand door massaal te kijken. En ja, het moet niet allemaal van hoge kwaliteit zijn, maar dan moeten we er niet over zeiken of niet blijven klikken als er weer een clickbaitartikel passeert over Temptation Island.

Er is het afgelopen jaar op televisioneel vlak heel wat rommel gemaakt, maar ook goede zaken, waar XDR niet te beroerd is om die ook te erkennen. En hoewel hij aangaf niet te veel op de man te willen spelen, trok hij toch een paar keer stevig van leer tegen bepaalde televisiefiguren. Dat je de antwoorden gereflecteerd ziet op het voorhoofd van Mathias Coppens, daar kan die vast wel zelf mee lachen en ook een Niels Destadsbader heeft flink wat zelfrelativeringsvermogen. Het is comedy, punt. Deze editie krijgt James Cooke de wind van voren. Eerlijk, het zijn niet bepaald zaken waar ik in zijn plaats mee zou kunnen lachen, want er is meer aan die mens dan hij doet uitschijnen. En uiteindelijk doet hij ook maar de dingen die hij aangeboden krijgt en graag doet. Al begrijp ik de kritiek op het programma Nieuwe Buren, daar kon ik Xander wel in bijtreden.

XANDER_AFFICHE_versievoorWIM

 

Want voor ik daar dieper op inga, even een kleine kanttekening: ik heb sterke vermoedens dat De Rycke me geblokkeerd heeft op Twitter, na mijn pleidooi van Bart De Pauw, waarbij hij haast meteen reageerde dat mensen toch dringend hun mond moesten houden over bekend volk die ze alleen maar kennen van tv. Dat vond ik wat ironisch, omdat het stuk net een pleidooi was voor nuance, dat er meer zit achter de mens die we kennen van televisie. Ik had me zelfs kwaad kunnen maken op De Rycke, omdat zijn manager aan ons interviewmogelijkheden had voorgesteld, ik mijn best had gedaan om tot twee keer toe iets passends te zoeken binnen ons kader, maar het telkens vakkundig weggewimpeld werd. Maar de omstandigheden doen geen afbreuk aan wie hij is: een vakman, niets meer en niets minder. Niemand kan iedereen evenveel plezieren.

Perceptie is alles als het over televisie gaat, daarvan is deze show het levende bewijs.

24126302_130542480953094_6422269472496680960_nEn ik maak me er zelf schuldig aan, jawel. Ik heb in het verleden ook al mensen ontmoet, die op tv irritant ogen, maar in werkelijkheid hele warme mensen zijn, die er net een sport van maken om een rolletje te spelen. Daar valt psychologisch veel over te zeggen, want sommige doen het net om hun eigenheid nog te kunnen houden, omdat ze anders een persiflage van zichzelf dreigen te worden. Dat ze hun rolletje van op televisie op den duur zélf nog gaan geloven.

Zowat drie vierde van de mensen waarover hij het had in zijn show, heb ik het afgelopen jaar geïnterviewd, telefonisch of uitgebreid face-to-face. Natuurlijk laten ze het achterste van hun tong niet zien aan een journalist, maar ik maak me sterk dat ik na 12 jaar toch enige mensenkennis heb opgebouwd om hen toch enigszins te doorgronden. Dat levert bij momenten nog altijd verrassende gesprekken op en soms ook niet. Zelf heb ik nog nooit XDR persoonlijk gesproken, maar ik weet dat hij diep vanbinnen – net als die pak andere comedians die ik al interviewde – een heel creatieve mens is, met een shitload aan demonen, maar eigenlijk simpelweg een toffe pee is. En dat hij soms, net als ons allemaal, verschrikkelijk moe wordt van zichzelf.

Enfin, terug naar de show dus. Natuurlijk heeft XDR gelijk dat het merendeel van The Sky is The Limit ronduit wereldvreemd is, maar er zijn heel wat mensen in de media die meer erkenning verdienen dan het vakje waarin ze vaak gestopt worden. Maar je moet daar ook niet te veel over zeiken, moet ik toegeven, want het is en blijft comedy. Goeie comedy overigens, dat hij origineel durft brengen, zoals het stuk met de scenarist van Tegen De Sterren Op.

En hem een gebrek aan kennis van achter de schermen toebedelen, zou ook onterecht zijn. Want zijn analyse van de Romeo’s-film is eentje waar niet te veel mensen bij stilstaan en ook zijn visie over de toekomst van televisie is er boenk op, net als vorig jaar. Hij schopt tegen heel wat schenen, ja. Maar er zijn er weinig die zo goed kunnen mikken.

De show is brutaal eerlijk en heeft een frisheid die we vandaag niet vaak meer zien in zijn vak. Ik mag hopen dat hij die traditie nog een paar jaar blijft volhouden en daar zelfs iets meer mee doet. Een Vlaamse CinemaSins, daar zit volgens mij wel een hit in, al moet hij er ook zijn boterham mee kunnen verdienen.

Houdt Het Voor Bekeken kan je sinds een paar dagen bekijken op YouTube. Wie het liever nog oldschool bekijkt, kan het op 1 januari 2018 op Canvas zien. Daarmee bewijst de zender, die er waarschijnlijk het best van af komt in de show, dat ze de ballen hebben. Nu de rest van televisiemakend Vlaanderen nog.

Wie te lui is om op zoek te gaan, veel plezier. En geloof mij, het is elke minuut waard:

Categorieën

Televisie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: