Spring naar inhoud

Lekkers #VANRSL: ’t Walhalla.

Wat? Restaurant.
Waar? Zuidstraat 30, 8800 Roeselare.
Wie? Wouter en Lieven Vandekerkhove.

LEKKERS#VANRSL logo

’t Walhalla is al bijna twintig jaar een fenomeen in het hart van Roeselare. De zaak werd een kleine twintig jaar geleden opgericht door Rino Feys en Greet Desal. Rino werkte daarvoor nog in café De Verlichte Geest en zou later de oprichter zijn van de Roeselaarse boekhandel De Zondvloed. Achter de toog van ’t Walhalla vinden we sinds een goeie tien jaar nu Lieven Vandekerkhove en achter de kookpotten zijn zoon Wouter (33). Het huidige verhaal van de voormalige bruine kroeg begint bij die laatste.

20171202_WALHALLA_28

Wouter belandde na zijn studies menswetenschappen in Chili. Daar werkte hij voor de befaamde Miguel Torres die er een even roemruchtige wijngaard heeft. Allesbehalve een kleintje ook: in de streek heeft Torres zo’n 65 hectare aan wijngaarden. Bovendien heeft hij nog 215 hectare dat door anderen wordt beheerd. Ook in Californië en Spanje heeft de man nog wijngaarden. Wouter verzorgde in Chili de PR, leidde er gasten rond en kreeg onrechtstreeks ook de passie voor horeca te pakken.

20171202_WALHALLA_39

Toen hij terug in ons land was, wist hij niet echt goed welke richting hij uit wilde. “Ik volgde overdag marketing, om ’s avonds aan Syntra West nog een extra opleiding restauranthouder te volgen. Het eerste jaar wist ik nog niet hoe het zou evolueren, maar na het tweede werd het al iets duidelijker”, aldus Wouter, die daarna ook nog een extra hotelschoolopleiding in Oostende volgde. “Horeca is hard werken, keihard werken. Maar als je zo hard moet werken, kan je dat even goed voor jezelf doen in plaats van voor een baas, redeneerde ik.”

20171202_WALHALLA_56

 

Toen hij in de krant zag dat er in het centrum van Roeselare een bruine kroeg met eetgelegenheid over te nemen was, trommelde hij een vriend op en gingen ze er ’s avonds iets eten. “Ik wist meteen dat het iets voor mij was. Het grote struikelblok was dat de zaak simpelweg te groot was voor mij. Ik kon niet én in de keuken én achter de toog staan. En om meteen personeel te aanvaarden…”

20171202_WALHALLA_27Enigszins ontgoocheld deed de geboren Lendedenaar, die sinds zijn elfde in Izegem woonde, zijn verhaal bij zijn ouders. “Zonder dat ik het wist, zijn ze achter mijn rug komen eten. Twee weken later zei mijn vader tot mijn grote verbazing dat hij wilde meestappen in het verhaal. Hij was buschauffeur en wilde altijd al iets zelfstandigs doen.”

De twee openden op 1 april 2007 de deuren. “Het trouwe cliënteel stond er vanaf dag één terug. Het was een kwestie van ze tevreden te houden. Of dat lukt om met mijn vader samen te werken? Laat ons zeggen dat het beter ging van zodra ik aanvaard had dat de appel niet ver van de boom valt.” (lacht)

“Het is echt een roeping geweest. Ik kan hier veel van mezelf in kwijt. Omdat ik nogal graag en veel op reis ga, pik ik heel wat op en regelmatig integreer ik dat ook in mijn keuken.”

20171202_WALHALLA_25Niet toevallig dus dat ’t Walhalla verkozen werd tot de plaats waar de beste bakpao’s van België verkrijgbaar waren, of dat er opeens een insectenburger op het menu stond, als eerste in Roeselare.  “Ik werk met vijf suggesties, die ik om de drie weken verander. En onze bierkaart groeide van 60 bieren, naar 140. Ik probeer meer te brengen dat de klassieke brasseriekeuken, al blijft onze spaghetti wel een bekende topper.”

Wouter bleek een ondernemer pur sang. In 2011 nam hij toenmalig café Pistache op het pleintje aan de Paterskerk over. “Omdat ’t Walhalla nogal winters aanvoelde en geen terras had, zocht ik naar een soort zomerse tegenhanger, waar ik ook die zuiderse keuken kon integreren.” La Escalera werd uitgebaat door zijn toenmalige vriendin Sharon Ramboer, die volgend jaar De Sjas-Patat uitbaat. Dat is de horecazaak die gekoppeld wordt aan het vernieuwde Wielermuseum.

20171202_WALHALLA_66

Ondertussen deed ook het rookverbod in de horeca zijn intrede. De combinatie café en restaurant bleek niet langer haalbaar in ’t Walhalla. “Omdat mensen iets aten en dan maar elders op café gingen, hebben we steeds meer ons restaurant kunnen uitbouwen. Maar dat was niet bepaald een moeilijke oefening of zo, dat ging vooral eerder organisch.

20171202_WALHALLA_53

De ondernemingszin van Wouter werd ook duidelijk toen hij twee jaar geleden eerder toevallig een nieuw succesvol project uit de grond stampte. “Mijn grootouders maakten altijd hun eigen vermout. Laat ons nog eens dat recept bovenhalen, zei ik tegen mijn broer Niels, die interieurvormgeving studeerde. Maar al snel bleek dat we er veel te veel hadden gemaakt, dus deelden we wat flessen uit, ook aan mensen in de horeca. Dat leverde heel wat goeie reacties op en tot hun verbazing ook enkele bestellingen.”

20171202_WALHALLA_50De vermout op basis van noten, die de twee broers overigens nog altijd eigenhandig uit de tuin van hun grootouders halen, was een schot in de roos. “Maar veel mensen rondom ons verklaarden ons gek. Alsof we nog geen werk genoeg hadden. Dat klopte, maar we hadden zoiets van: ‘kus mijn…’. Toen we een naam moeten zoeken en we een link hadden met noten, kwamen we uit bij Kiss My Nuts.”

De twee gingen spelen met hun product en maakten ook een versie met braambessen en venkelzaad. De recentste in het rijtje is een vermout met rabarber. Die brachten ze uit onder de vennootschap Familiy Spirits. Niet veel later kwam Julie Vanmaekelbergh bij de broers aankloppen.

20171202_WALHALLA_36

Zij werkte bij een drankenimporteur, wilde zelfstandig worden en stelde voor om met hun producten op pad te gaan. Maar om hun aanbod wat volume te geven, besloten ze met drie om de bvba Roots Import op te richten en daar wat extra producten onder te brengen, zoals Gagliardo. Dat is een Italiaanse bitter afkomstig van een familiebedrijf, van vader op zoon. Daarnaast hebben ze ook mixers, afkomstig van Llanllyr, een boerencoöperatie in West-Wales. De basis van die mixers is bronwater, waarmee ook Sergio Herman en toprestaurant El Bulli mee aan de slag gingen.

20171202_WALHALLA_32

En ook de jongste nieuweling van Wouter en co is veelbelovend. “Ik hou enorm van een dark & stormy, een cocktail op basis van rum en gemberbier. Maar het probleem met spiced rums is dat ze vaak erg zoet of artificieel zijn.” Dus zat Wouter opnieuw rond de tafel, samen met zijn broer. “Aan het recept hebben we zo’n anderhalf jaar gewerkt. Onze rum bestaat uit vier geïmporteerde rums, meerbepaald uit Martinique, Guadeloupe, Jamaica en de Antillen, die elk hun eigen accenten en smaken hebben. Daarna laten we ze nog even rijpen op gebruikte cognacvaten en voegen we er kruiden aan toe. Die haal ik dan weer van mijn beste vriend, bij Donck uit Rumbeke.”

20171202_WALHALLA_48

“Voor de naam kwamen we uit bij Hooked, wat verknocht betekent. We zijn zelf helemaal verzot op de smaak en bij heel wat andere mensen is dat ook zo, hebben we gemerkt. Bovendien wijst hooked ook fijntjes naar de haak van een piraat. Voor de vormgeving van de fles klopten we aan bij Wouter Casteleyn van Comma. Ook Niels, die overigens de vermoutlijn volledig eigenhandig heeft uitgewerkt, heeft meegewerkt. Voor Kiss My hebben we trouwens ook een eindejaarsverpakking laten ontwikkelen vorig jaar door de Gentse Julie Van Geel, voor dit jaar klopten we aan bij Studio Bambam. Voor onze rum en vermout is er interesse uit het buitenland, maar we focussen vandaag op verkooppunten in ons land.”

20171202_WALHALLA_47

In de steigers staat voorlopig geen ander product. “Er was ook geen meerjarenplan, het zijn allemaal zaken die op mijn pad zijn gekomen. Een soort uitlaatklep als het ware, al is het ook heel hard werken. Maar ’t Walhalla blijft wel altijd voorrang krijgen. Daarvoor doe ik het te graag.”

Alle praktische info vind je op de Facebookpagina van ‘t Walhalla.

Tekst: ©BertnBreakfast / Foto’s: ©FotoFever

Categorieën

Lekkers #VANRSL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: