Spring naar inhoud

Plafond

Er is dat kleine moment van onwetendheid, dat je niet eens weet welke dag het is. Van complete stilte en rust in je hoofd, die vijf seconden als je wakker wordt. Dan doe je je ogen open en komt met het vage licht ook alles binnen waar je mee bezig bent of zou moeten zijn. Het is een goeie nacht geweest evenwel. Veel te laat mijn bed gezien, alweer, zeker voor een zondag, maar het is de eerste in weken waar we niemand moeten troosten, ’s avonds laat of in het holst van de nacht, twee keer, vijf keer, vijf minuten, vier uur.

stock-photo-65225909Ik staar naar het plafond en alles blijft maar binnen komen. De deadlines, zaken die al dagen aanslepen, maanden of zelfs langer. Je focust op die eerste. First things first. Maar die ander stapel werk blijft liggen. Hoeveel keer ik de laatste tijd al gezegd heb tegen mijn vrouw ‘dat ik wel eens zal kijken’, maar er lijkt altijd iets tussen te komen. Elke maandag weer neem ik me voor om dat weekend schoon schip te maken, naar de winkel te rijden om thuis die lampen te vervangen, die andere tijdrovende klusjes aan te pakken, mijn garage op te ruimen… het lijstje is bij momenten echt eindeloos. Maar dan is het zaterdag, word je wakker met een lekkende boiler, staat daar nog een onverwacht interview ingepland, trek je richting Sinterklaas voor je kinderen en help je een IKEA-kast ineenflansen bij je ouders. En dan is het half acht ’s avonds op die zaterdag als je naar huis rijdt en bedenk je dat je niet eens tijd hebt gehad om boodschappen te doen.

Maar het is het laatste van mijn zorgen, als ik naar die allesomvattende duisternis staar op mijn plafond. Er is die vrouw die naast mij ligt. Zij die zoveel doet voor mij en ons gezin, en nu een nieuwe richting moet kiezen in haar leven. Niet goed wetende waar het heen moet, twijfelend aan zichzelf en alles rondom zich. Er zijn die kinderen aan de andere kant van de slaapkamerdeur, die je zo zorgeloos en klein mogelijk wil houden. En waar je moet bij stil staan, want als je een foto ziet van amper een jaar geleden, is het slikken want de tijd die vliégt voorbij.

stock-photo-204904373

En je denkt aan je deadlines, het hoofd nog diep begraven in het hoofdkussen, maar nog meer aan alles wat op je afkomt. Er is die brief, waar weinigen van weten. Die brief, die straks in mijn brievenbus valt, of niet. Doet ze dat niet, dan komt er een einde aan een psychologische lijdensweg van 3,5 jaar. Doet ze dat wel, dan wordt die met een half jaar en nog een paar duizenden euro’s verlengd. Het doet alle plannen nóg maar eens opschuiven. En er is het mailtje voor een vergadering veertien dagen later, die ook je manier van werken op de helling kan zetten.

Waar anderen vrolijk aan een volgende stap beginnen en een nieuw huis bouwen, probeer ik het mijne wanhopig in orde te krijgen. Waar anderen munt slaan uit hun zijprojecten, blijf ik steken bij ideeën. Waar anderen carrière maken, wordt alles in onze sector in vraag gesteld. En nergens is een plan B te bespeuren. Nergens, ook niet op het plafond.

En alweer tikt ze voorbij, die tijd, zo tergend traag en vervelend snel tegelijkertijd. Het is tijd om op te staan, wakker te worden en ervoor te gaan. Maar ik slaap met mijn ogen open, denk niet aan dromen, alleen aan zorgen. Ik sluit ze toch nog even, voor nog vijf minuten complete stilte en rust. Ergens vaag schijnt toch een licht. Ik weet nog niet waar, maar het is er. Vast en zeker. Ergens.

Categorieën

Persoonlijk

5 gedachten over “Plafond Plaats een reactie

  1. Zo herkenbaar (spijtig genoeg) maar het doet wel iets te weten dat we niet alleen zijn in dergelijke situatie. Mooi geschreven! Alles komt wel goed..

  2. Moeilijk, dat plafondstaren. Ik heb het jarenlang gedaan en toen kwam de crash. Na drie jaar gaat het beter en het is beslist… Ik ga niet meer terug. Mogen jullie zorgen snel van dat plafond verdwijnen.

  3. Mooi geschreven! Ik zou jullie stande pede een dikke knuffel willen komen geven <3. Soms ziet het er niet zo uit maar alles komt altijd goed, áltijd… Dikke knuffel voor jullie! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: