Spring naar inhoud

Een remake van Dag Sinterklaas?

2dd40d62-3b41-11e3-875b-32273f1458c1_web_translate_-136.1183_-38.24032__scale_0.1995662_0.1995662__Het is vandaag exact 25 jaar geleden dat VRT de eerste aflevering uitzond van Dag Sinterklaas. Ik bekijk ze vandaag nog steeds, maar dan met mijn zoontje, die het even magisch vindt als ik indertijd. Akkoord, de special effects zijn wat gedateerd, maar de verhalen zijn tijdloos en de vertolkingen meer dan goed gebracht. Het blijft een plezier om zien. Er zijn maar weinig programma’s die een kwarteeuw later nog zo’n bereik vinden.

Eigenlijk had die reeks al vijf jaar eerder op de buis moeten verschijnen, maar de toenmalige BRTN wilde het pas doen als er voldoende middelen waren. Want de realisatie was niet zo vanzelfsprekend: voor de decors was een grote studio nodig en voor de sneeuw heel wat piepschuim. Het succes hadden ze toen niet durven inschatten, net als de impact van die allereerste intrede, live op televisie, een kleine tien jaar later.

‘Dag Sinterklaas’ zal er straks voor zorgen dat mijn zoon, die vandaag het hele Sinterklaasverhaal langzaam maar zeker ontdekt, helemaal mee zal zijn. En dat hij zich straks niet zal afvragen hoe het paard van Sinterklaas heet, het fascinerend vindt hoe snoepgoed uitgestrooid wordt en let’s face it: nooit Zwarte Piet als iets racistisch zal bestempelen.

R2017_A0001_12036042Ironisch genoeg is de discussie over dat laatste een gevolg van een voorstel van het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat. De directeur daarvan is overigens de voormalige producer van Dag Sinterklaas, dus de man die de reeks mee heeft ondersteund. Technisch gezien is er weinig verschil tussen Sinterklaas en Zwarte Piet met vandaag: voor mijn zoon zijn de roetvegen op het gezicht iets duidelijker te zien tijdens de blije intrede. Waar zit dan wel een verschil? De VRT liet in hun communicatie de term ‘Zwarte’ vallen en ook de oorringen, die iets te slaafs en koloniaal aanvoelen, werden achterweg gelaten. In de ogen van veel kinderen zijn dat slechts details die er eigenlijk niet toedoen, want aan het kernverhaal is nooit iets veranderd. Onze ouders groeiden op met Nicodemus, die veel kwaadaardiger was, maar die generatie hoor je ook niet foeteren. Het is door de jaren heen enkel maar rijker geworden met andere personages en toch blijven die twee reeksen overeind als een huis.

maxresdefault (24)Maar hoewel de reeks tijdloos lijkt, is de kwaliteit dat allerminst. Het zou de VRT sieren mochten ze toch een opgekuiste digitale versie maken van ‘Dag Sinterklaas’. Online, via VRT.nu, is de reeks in het beste geval in 432p te zien, dat is minder dan videokwaliteit en dus nog niet eens de helft van de standaard digitale televisie. De DVD-versie oogt dan ook nog altijd bijzonder korrelig. Natuurlijk is elke televisieserie converteren naar het digitale tijdperk een kostelijke ingreep in het huidige besparingsklimaat, maar ‘Dag Sinterklaas’ heeft op dat vlak nog altijd een maatschappelijke en educatieve impact. Ik durf zelfs termen als iconisch en monumentaal bovenhalen als de reeks ter sprake komt. Ook in Nederland, nochtans het Sinterklaasland bij uitstek, is ‘Dag Sinterklaas’ de standaard.

Maar meer nog dan een pleidooi voor een digitale conversie durf ik het idee opperen om een nieuwe reeks te maken. In tijden waar zelfs Twin Peaks een succesvolle opvolger krijgt, moet de VRT het durven bekijken om een nieuwe reeks in te blikken. Sinterklaas is nog niet hoogbejaard en ook Piet is nog flexibel genoeg om een dak op te springen. En Bart Peeters, die kan zich nog steeds als geen ander in die leefwereld inleven. Dokter Bea liet een frisse wind waaien doorheen de ouderwetse seksuele voorlichting, dus waarom zou Dag Sinterklaas geen update kunnen/mogen gebruiken?

AR

Daarbij hoeft de goedheilige man geen GPS te installeren op Slecht Weer Vandaag, zijn gouden boek voor een iPad te ruilen, laat staan actief te zijn op Facebook. Nee, Hugo Matthyssen bewijst elke intrede weer dat hij een goed verhaal kan brengen en met zo’n tijdloos figuur als de Sint kan je echt alle kanten uit, zolang je maar de kern respecteert. Als dat met hetzelfde respect getoond wordt, dan ben ik ervan overtuigd dat mijn zoon binnen een kwarteeuw met een even warm nostalgisch gevoel naar de reeks kan kijken, samen met de volgende generatie believers. (Foto’s VRT)

Categorieën

Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: