Spring naar inhoud

Voorlezen? Nog leuker met deze 5 tips!

IL_VOORLEESWEEK17_AFF_A4_AUG17_300DPI_RGBNog tot 26 november is het Voorleesweek. Met de campagne willen ze dit jaar focussen op vaders die voorlezen.

Ik kan me niet bepaald herinneren dat er veel werd voorgelezen als kind. Ik kan me wel levendig inbeelden dat het al een prestatie was om drie jongens op tijd in bed te krijgen. Maar de liefde voor boeken en strips werd wel meegegeven. Het heeft mij onbewust hard beïnvloed: die liefde voor verhalen vertellen, de appreciatie voor de schoonheid van fantasie en dat nieuwsgierige moet daar ergens ontsproten zijn. Voorlezen mag dan wel romantisch klinken, laat ons eerlijk wezen: na een slopende dag ben je blij dat je ze op een deftig uur in bed krijgt en wil je het liefst zelf in de zetel ploffen. Maar hier zijn vijf tips waardoor je er misschien wel tijd kan voor maken.

 

23421219_1944881389169517_9114219338562273280_n1. Plan het in.

Er zijn zeven avonden op een week. Daar moet toch ergens wel één of twee van af kunnen om eens samen te zitten en wat tijd te maken. Je hoeft er niet eens een vaste dag in de week van te maken. Er zijn ook geen regels: wil je slechts een klein verhaaltje lezen, een halfuur of zelfs een uur? Elke minuut is quality time, dus… Wie lijdt aan uitstelgedrag: maak de kinderen al een uur of twee op voorhand warm: dan kan je haast niet anders, haha!

2. Zoek boekjes die je zelf leuk vindt.

In de boekenhandel en zeker op het Boekenfestijn raak ik verknocht aan die boekjes met volle kleuren, weinig lijnen en overgevulde pagina’s. Ze zién er bijna warm uit en voelen ook zo aan. Het verhaal doet er voor mij dan weinig toe, maar het is fijn om boeken te kiezen die heel sprekend zijn of in de leefwereld liggen, van auto’s tot dinosaurussen. Snuister op rommelmarkten of informeer eens bij vrienden of ze nog wat liggen hebben. En sprookjes doen het ook altijd goed.

3. Improviseer.

Lees niet droogweg de tekst. Doe stemmetjes, zorg voor interactie, zeg het in je eigen woorden of voeg er wat extra details aan toe. Maak het speels, maar overdrijf niet. Het voordeel is dat het niet altijd twee keer hetzelfde aanvoelt voor zo’n kind. En let’s face it: voor jou ook.

23421796_313554555793180_955210566400475136_n4. Zoek een knusse plek.

De zetel is fijn, ja. Het bed ook natuurlijk. Maar gooi een laken over een tafel, zet die op hun speelmat, gooi dat vol met fleecedekens, kussens en hang er nog wat kerstlichtjes in. Poepsimpel, je hoeft niet eens iets in huis te halen. Nestel je met zijn tweetjes, drietjes, vieren… of zwier daar ook nog de hond bij. En waarom moet je alleen voorlezen? Lees samen met je madam voor. Neem elk een personage of pagina voor jullie rekening. Gegarandeerd dat je kind(eren) aan jullie lippen hangen.

5. Maak het gezellig.

Als ze nog klein zijn, laat ze tijdens het lezen hun flesje drinken. Warme melk, wat fruit of nog een boterham kan ook. Als ze wat ouder zijn, laat hén eens voorlezen. Sluit af met een groepsknuffel of overloop nog even hun dag of wat voor leuke dingen er de rest van de week of tijdens het weekend op stapel staan, zodat ze zeker met een fijn gevoel gaan slapen.

Op de website van de Voorleesweek vind je nog een vijftal andere tips, gebracht door de immer geweldige Dominique Van Malder. Op BoekenZoeker vind je dan weer bakken inspiraties voor boekjes volgens leeftijd.

Categorieën

Uitgetest

3 gedachten over “Voorlezen? Nog leuker met deze 5 tips! Plaats een reactie

  1. Ik lees nu al iets “oudere” boeken voor aan Ilja: Harry Potter is de eerste daarvan. Mijn Roald Dahls staan ook te popelen om voorgelezen te worden.

  2. ahja, wat ik ook veel doe is mijn eigen interpretatie meegeven terwijl ik voorlees “waarom zou hij of zij dat doen?” of “amaai ik vind dat zus of zo”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: