Spring naar inhoud

Lekkers #VANRSL: Brood.

Wat? Brood.
Waar? Sint-Hubrechtstraat 51, 8800 Roeselare.
Wie? Kris Goegebeur en Brecht Deleye.

LEKKERS#VANRSL logo

De afgelopen maanden en jaren is al heel wat inkt gevloeid over gezonde voeding. Gluten, brood, aardappelen… het zorgde voor een intense maatschappelijke discussie, met als recent hoogtepunt de volledige hervorming van de klassieke voedingsdriehoek. Brecht Deleye kan naar eigen zeggen uren praten over de zin en onzin van het vakgebied en de leefwereld waarin hij en Kris Goegebeur zich verdiept hebben.

20171022_BROOD_38

Kris Goegebeur was en is een bekende kop in de Belgische bakkerswereld. Tot ver buiten Roeselare was zijn bakkerij, zijn brood en vermaarde patisserie bekend. Hij werkte hard, veel te hard, tot hij op een dag tegen een muur aan botste en hij een drastische beslissing nam. Hij besloot zijn zaak in het voorjaar van 2014 te sluiten. In die periode raakte hij aan de praat met Brecht Deleye. Die was jarenlang een van de gezichten achter de gelijknamige kledingzaak. Kris kwam daar over de vloer en de twee ondernemers zaten al snel samen.

20171021_BROOD_6

“Na 22 jaar had ik zin in iets nieuws”, aldus Brecht. “Niet dat ik de zaak beu was, maar ik wilde weer iets ondernemen. Eerst was er het idee om in het voormalige café Dino aan de haven een soort nachtwinkel onder te brengen, maar die overdag ook open was. Waar je een koffie kon drinken en later op de dag iets kon eten.” Maar de gesprekken van Brecht en Kris raakten altijd het onderwerp brood aan. Want ze wisten allebei dat er een kleine evolutie, of zelfs revolutie, in de wereld van brood zat aan te komen.

20171022_BROOD_54

“We zijn te veel en te lang meegestapt in het industriële verhaal”, vertelt Brecht. “Grote spelers hebben hun graangewassen zodanig bewerkt dat ze meer opbrachten. Graan en tarwe werd zo gemanipuleerd dat de vruchten rijker en groter werden, maar de puurheid ging verloren. Door die vlotte productie kon de prijs zakken, maar kregen kleine landbouwers het moeilijk. De basis van brood zat niet langer goed en bovendien werden er heel wat broodverbeteraars toegevoegd, om het brood langer vers te houden. Door de jaren heen kreeg je een nieuwe versie van brood, die langer bewaarde, maar niet noodzakelijker beter was. Een brood dat vijf suikerklontjes bevat, kan je bezwaarlijk gezond noemen.”

20171022_BROOD_56

“Eerlijk, het verwondert me niet dat er na jaren steeds meer mensen intolerant zijn aan gluten. Ik denk dat we nu de prijs betalen voor al die jaren dat we niet geïnteresseerd waren wat er met ons eten gebeurde, zolang het maar betaalbaar of zelfs goedkoop was. Maar vandaag zie je dat het begint door te dringen bij de mensen, dat we meer plantaardig moeten werken. Het vereist een andere mindset uiteraard, maar we zijn in een fase van erkenning. Ik geloof ook dat het slechts een beginfase is, dat we straks veel realistischer zullen omgaan met wat er in ons bord terechtkomt. Want granen, zaden, groenten en bessen bevatten alles om gezond en evenwichtig te kunnen leven, dat bewijst de voedingsdriehoek nog maar eens.”

20171022_BROOD_52

Kris en Brecht voelden drie jaar geleden dat de tijd rijp was. “Toen kort nadien mensen als Kobe Desramaults met zijn Superette ook stevig inzette op zuurdesembrood, wisten we dat we goed zaten met ons idee. Daarom betreur ik die heisa met die topchefs over het al dan niet nuttig zijn van brood in ons menu. Als brood op een goeie manier gemaakt is, kan dat heel zeker.” De twee kompanen besloten die eerlijke levensstijl door te trekken naar hun totaalconcept. “Omdat heel wat mensen vaak na de werkuren tijd hebben om boodschappen te doen, stoppen ze vaak in de supermarkt voor een brood. Niet iedereen gaat ’s morgens vroeg naar de bakker voor een vers brood. Maar als je ’s avonds een vers brood kan afleveren, dan komen die mensen ook terug naar je bakkerij.”

20171021_BROOD_21

In hun concept hoefde er  dus niet langer ’s nachts gebakken te worden, wat dan weer als muziek in de oren klonk van Kris. “De puzzelstukjes vielen simpelweg ineen”, dixit Brecht. Het was de juiste beslissing op het juiste moment, voor ons allebei eigenlijk.” Voor het laatste puzzelstukje, de locatie, hoefden ze niet ver te zoeken. Brecht is al een vijftiental jaar eigenaar van het herenhuis in hartje Krottegem, dat voor eeuwig gelinkt wordt aan de bunker die naast het gebouw ligt. Het pand, waar tot dan een klassiek restaurant zat, had weinig opknapwerk nodig. Op enkele maanden tijd was Brood. geboren.

20171022_BROOD_65

Het paradepaardje was de zuurdesem. “Productiematig heeft het toch een half jaar geduurd om het helemaal op orde te krijgen. Zuurdesem maken, is door het technische proces niets minder dan puur vakmanschap. Je moet zorgen dat de structuur goed zit, de korstvorming… gelukkig was dat voor Kris geen probleem, aangezien hij het al jaren maakt en dus in zekere zin wel een trendsetter was. Zuurdesem is bijzonder populair. Reent kwam er een Chinese een stage volgen en ook in Californië is de vraag groot. Het graan en het spelt komt van een biofirma. Het wordt allemaal op een biologische en gezonde manier gekweekt. Wat goed is voor ons, maar straks ook voor onze kinderen”, klinkt het hoopvol.

20171022_BROOD_36

“De eerste maanden deden we het hoofdzakelijk met zijn tweetjes”, aldus Brecht. “Het hele verhaal moest kloppen en dat deed het ook. Hij doet de productie, ik eerder de communicatie. Maar we zijn een sterk team, zitten ook regelmatig samen om te overleggen. We kunnen enorm leren van elkaar.” Gaandeweg werd de bakkerij uitgebreid met ontbijten en lunch. Dat sloeg aan. Hun buikgevoel klopte, want steeds meer ondernemers sprongen op die gezonde kar. Toen de mannen van Lokaal aan hun deur klopten, werden Kris en Brecht nog maar eens in hun visie bevestigd. De overdekte boerenmarkt in de Sint-Amandskerk bleek eveneens een instant hit. Opnieuw was het een kwestie van de juiste mensen op het juiste moment.

20171022_BROOD_44

Bovendien deed de bakkerij het goed. Zo goed zelfs dat er met de komst van Lokaal, waar de twee elke vrijdagmiddag een standje verzorgen, het steeds moeilijker werd om de lunchen te organiseren. Sinds deze zomer ligt de focus enkel nog op het brood en het ontbijt. “Het leuke aan ons model is dat we de vrijheid hebben om mee te veranderen met de vraag en we niet vast zitten aan een strak concept. Of dat part of the plan was? Lokaal was een hele mooie kans, maar in ons hoofd was het niet onlogisch, integendeel.”

“Het is het bewijs dat we zelfs in deze eerder conservatieve streek klaar zijn om beter te doen. Mensen leven bewuster, ook met hun budget. Ze willen iets meer betalen als het rendeert op lange termijn. Het mooiste voorbeeld is die zuurdesem. Dat zijn geen lege calorieën, maar geven je een gevuld gevoel tot de middag. Je hebt niet langer trek in een tussendoortje om tien uur. Want als je het uitrekent wat zoiets kost, dan loopt het op. Stel dat je één euro voor een snoepreep betaalt, er elke werkdag eentje eet, dan loopt zoiets op jaarbasis in de honderden euro’s. Waanzin eigenlijk.”

20171021_BROOD_1

De afgelopen drie jaar is het snel gegaan, maar dan rijst ook de logische vraag hoe het verder evolueert naar de toekomst toe. “We krijgen steeds meer vragen van externen om zuurdesem te voorzien. Op termijn ligt er wel een markt in de uitbreiding van verkooppunten. Dat kan evengoed in een nieuwe Brood., een nieuwe Lokaal, of zelfs een supermarkt, ja, waarom niet? Laat ons zeggen dat er wel concrete plannen in ons hoofd zitten. Maar je moet meegroeien met de markt. Wie had vijf jaar geleden durven denken dat er in Roeselare alleen al vijf shops zouden zijn voor elektronische sigaretten? Je moet als ondernemer meegroeien en meedenken. Zo zien we dat buurtwinkels heropleven, maar economisch gezien wachten er ons heel wat uitdagingen, als straks bijvoorbeeld Amazon straks letterlijk aan onze deur komt kloppen. Dan krijgen supermarkten het wel heel moeilijk.”

“Dit is nog maar het begin.
Mensen zullen zich steeds bewuster
worden wat er in hun bord ligt.”

“We zijn trots met het eerder atypisch parcours dat we hebben afgelegd, maar nog meer dat duurzaam denken niet langer taboe is. Dat kwaliteit en ambacht weer de norm wordt. Dat we willen weten waar ons eten vandaan komt, dat we willen een eerlijke prijs betalen voor een mooi product. Daar is een strijd die we nog moeten voeren voor het bestaansrecht, maar ik geloof dat er een enorme groeimarkt is daarvoor. En ik ben heel blij dat Brood. daar onderdeel van is.”

Alle praktische info vind je op de Facebookpagina van Brood.

Tekst: ©BertnBreakfast / Foto’s: ©FotoFever

 

Categorieën

Lekkers #VANRSL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: