Spring naar inhoud

Fabuleuze fans en freaks op Facts

Nerdhalla, noobfest of freakcircus. Je kan de Belgische Comic Con allerlei namen toebedelen, maar FACTS blijkt vooral een kleurrijke ode aan alles wat met scifi en fantasy te maken heeft. Ik liet me zaterdag voor het eerst onderdompelen in die fijne wereld waar iedereen gelijk is en abnormaal het nieuwe normaal. Deze acht zaken heb ik daaruit onthouden.

IMG_0162.JPG

1. Nee, het is niet voor singles

De clichés kloppen: er loopt veel volk rond waarbij die mannen van The Big Bang Theory als volleerde hipsters ogen, maar je ziet ook heel wat gezinnen en koppels rondlopen. Blij ook om te zien dat er op het plan duidelijk vermeld wordt dat consent niet gelijk is aan cosplay. Ook hier geldt de regel: kijken mag, aankomen niet. Al vond ik het bijzonder braaf ogen overigens. Eén halfblote kont op 20.000 man valt goed mee. Speaking of which…

2. Met weinig kan je al veel

Ik heb een pak straffe kostuums gezien en dat hoefde niet eens duur te zijn. Een Stormtrooper-pak, gemaakt van papier-maché bijvoorbeeld, of een Transformer in karton. Opvallend: het was bijzonder warm in die hal en als ik zag waarmee sommigen rondliepen… straf. Om dan nog maar te zwijgen over figuranten, die daar een hele dag gewoon mensen entertainen. Aan toewijding geen gebrek, en ook…

3. Aan originaliteit geen gebrek

Je hebt heel wat klassieke figuren die terugkeren, maar een vleesgeworden meme, een slutty Luigi, een zombieversie van Alice in Wonderland of Kapitein Haddock… je ziet daar werkelijk alles passeren.

4. Oldschool is hot


Er zijn een paar standen waarbij retrospeelgoed voor flink wat geld van eigenaar wisselt. Soms is het ook een trip down memory lane. Grappig om te zien dat die poppen van Thundercats opeens blijkbaar 30 euro waard zijn. Per stuk, potverdikke. En over oldschool gesproken: het nieuwe spel van Mario Bros (is die ondertussen al niet pensioengerechtigd?) was bijzonder populair en in een hall zag je zelfs jonge gasten zich helemaal uitleven op een klassieke NES en televisies die je slechts in heel huiskamers nog terugvindt.

5. Disney rules all

En nog geen klein beetje. Heel wat prinsessen zien passeren, die maar wat graag op de foto gingen met kleine meisjes. Ik zag eentje staan met prachtig lang haar en een Assepoester-jurk die er belachelijk duur uit zag. Bleek het wel een vent te zijn, zeker! Marvel blijft een dankbaar item voor cosplay en in dezelfde stal vinden we ook…

6. Star Wars overklast Star Trek

Het aantal Trekkies dat ik zag, kon ik op één hand tellen. De Leia’s en Rey’s evenwel niet. Er waren zelfs heuse gezinnen, waarbij moeder verkleed was in het personage Leia, de papa zich in het kostuum van een jonge Han Solo hees en de kinderen verkleed waren in Rey. Leve vrouwelijke rolmodellen overigens! Zelfs 50-plussers liepen rond met een Leia Skywalker-kapsel, wat sinds de laatste film heel realistisch en bijzonder charmant oogt.

7. Het is zonder meer een nerdfest

IMG_0108Tjonge, ik hoorde gasten daar Japanse personages benoemen en verhaallijnen van comics analyseren dat het een lieve lust was. Hoewel er geen enkele verkleed was in een zombie, blijkt The Walking Dead bijzonder populair – ik heb meerdere mensen zien kwijlen op Lucy, een baseballknuppel met prikkeldraad voor de leken, don’t ask. Maar zelfs een trouwe kijker van de Marvel of DC-films, kon bijlange niet mee toen personages uit de online game League of Legends of donkere misdaadgames de revue passeerden. Grappig dat iemand als Dimitri Vegas ongestoord kon shoppen. Ik stond een halfuurtje in zijn buurt en er passeerde amper iemand die een selfie vroeg. En nee, dat is hem niet op de foto. En Harry Potter… holy fuck, daar is een stevige markt voor blijkbaar!

8. Zo West-Vlaams als de pest

Serieus, ik overdrijf niet eens als ik 80 procent van de mensen die daar passeerden, West-Vlaams hoorde praten. Nochtans ligt het aantal winkels niet bepaald dik gezaaid in onze provincie. Ligt het aan het feit dat het voor hen minder ver is dan Antwerpen, geen idee. Maar er was veel klap van ollier in elk geval.

IMG_0186

FACTS vindt volgend jaar, op 7 en 8 april 2018 plaats in Flanders Expo. Goed voor een feestelijke 30ste editie. Alle info op Facts.be

 

 

Categorieën

Uitgetest

One thought on “Fabuleuze fans en freaks op Facts Plaats een reactie

  1. Leuk verslag! Wij gaan er al enkele jaren naartoe aangezien mijn man een hele grote fan van Stargate is en zowat alle cast members hier al een bezoekje brachten. Soms kijk ik er wel eens tegenop, maar uiteindelijk vind ik het altijd wel leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: