Spring naar inhoud

Lekkers #VANRSL: Tina’s

Wat? Ontbijt, lunch en koffie.
Waar? Hendrik Consciencestraat 16, 8800 Roeselare.
Wie? Leen Vandenbossche en Aaron Callens.

LEKKERS#VANRSL logo

Geluk is zelfgemaakt, prijkt er op de menukaart van Tina’s. De zaak aan het Sint-Amandsplein, waar tot een tijdje geleden het fijne pop-uprestaurant Winterkost zat, zet in op ontbijt, lunch en koffie. Vooral de taarten zijn het visitekaartje van Leen en Aaron. Leen is afkomstig van Zwevegem, maar werkte na haar middelbare studies jarenlang in de Okay in Vichte. Bakken zit bij haar in het bloed.

20171008_TINA'S_3

“Op familiefeesten moest iedereen een dessert meebrengen, maar na een tijdje begon iedereen elkaar de loef af te steken”, lacht Leen. “Zolang ik mij kan herinneren werd er op zaterdagvoormiddag thuis gebakken.” De recepten van oma Leontine waren daar steevast de leidraad. Al heeft Leen ze nooit gekend. Dit jaar is Leontine al veertig jaar gestorven. “Op mijn twaalfde wilde ik eigenlijk naar de bakkersschool, maar ik mocht niet van thuis. Ook toen ik op mijn negentiende alleen ging wonen, kwam het er ook niet van. Tot ik twee jaar geleden zei: nu ga ik er voor.”

20171008_TINA'S_5

Leen trok naar de avondschool aan het CVO VIVO. “Maar aan dat tempo zou het tien jaar duren vooraleer ik me door alle modules had gewerkt. Dus deed ik nog een deel van thuis uit.” Leen haalde intussen haar diploma van brood- en banketbakker, dus was ze klaar voor de volgende stap. “Oorspronkelijk was het idee om de garage om te bouwen en daar versierde taarten op bestelling te maken. Mijn vader was ook zelfstandig. Hij had een copycenter. Naast het bakken zit ook dat ondernemende in de familie blijkbaar.”

20171008_TINA'S_15

Ze praatte over het idee met haar vriend Aaron Callens uit Ingelmunster, die schrijnwerker was. “Een leuke job, maar de bouw is geen simpele sector als je voor een gezinsleven wil gaan”, aldus Aaron. “Bovendien wilde ik eigenlijk altijd al cafébaas worden. Toen ze het over dat idee van de garage had, zei ik dat we het maar beter goed konden doen, dus is deze zaak in zekere zin een soort gulden middenweg geworden.”

20171008_TINA'S_16

De twee stootten eerder toevallig op dit pand. “Eerst dachten we aan Kortrijk, maar daar heb je al heel wat koffiezaken. Deze plek in het hart van Roeselare was ook niet té groot, waardoor we met een gerust gemoed konden beginnen. Structureel moesten we niet veel veranderen, maar het interieur hebben we wel uitgebreid onder handen genomen.”

20171008_TINA'S_10

“Als schrijnwerker kon ik me uitleven. De houten latten aan de muur bijvoorbeeld zijn van oude palletten. Eigenlijk wilden we qua interieur voor steampunk gaan (interieurstijl dat teruggaat naar de tijd van de stoommachine, red.), maar ik weet niet of Roeselare daar klaar voor is. Laat staan onze portefeuille.” (lacht)

Leen focuste zich intussen op de menukaart. Want de naam lag al snel vast, aangezien ze taartrecepten zouden gebruiken van ‘tante Tina’, zoals haar oma genoemd werd. “Al haal ik eigenlijk zowat overal inspiratie: uit klassieke kookboeken, online, maar dus ook uit het befaamde familiekookboek”, bekent ze. “De rijsttaart bijvoorbeeld. De choco en advocaat wil ik binnenkort ook zelf maken. Het succesnummer is de Red Velvet, een taart die opvalt door haar felle rode kleur. In de VS is die heel populair.”

20171008_TINA'S_18

Voor het jonge koppel was het wat zoeken, aangezien ze beiden niet bepaald veel horeca-ervaring hadden. “Vooral in het begin bracht dat veel stress met zich mee. Op een goeie maand tijd openden we de zaak en op de eerste dag waren we tegen 15 uur al uitverkocht”, glimlacht Leen. “Vandaag zijn we al wat beter op elkaar ingespeeld. We kunnen zeker niet klagen, we merken dat we ook al wat vaste klanten hebben. Ook onze ontbijten op zaterdag en zondag doen het goed. We zagen dat er in Roeselare niet echt veel zaken waren die dit aanboden. Ook met onze zelfgemaakte soep en quiche als lunch willen we het verschil maken. Er is ook elke keer een taart van de dag, meestal is dat iets dat ik uitprobeer. Ik maak niet vaak twee keer hetzelfde.

20171008_TINA'S_1

Voorproeven moet Leen wel zelf doen, want bij Aaron werd er een tijd geleden diabetes type 1 vastgesteld. “Taarten met vervangers voor suikers bieden we nog niet aan, omdat die suiker erg duur is in aankoop. Maar we hebben wel twee volledig plantaardige alternatieven voor de veganisten onder ons.”

20171008_TINA'S_7

De twee dromen al luidop van een volgende hoofdstuk in hun verhaal: een eigen foodtruck, waarmee ze op verplaatsing kunnen gaan en op feestjes staan. Ook in hun eigen zaak willen ze de afhaalmogelijkheden uitbreiden. “Maar we zijn heel tevreden waar we vandaag al staan, op enkele maanden tijd. We krijgen elke dag wat meer zelfvertrouwen, zelfs al koppel heeft het ons sterker gemaakt. Het enige wat we kunnen doen is verder blijven bouwen aan dat verhaal. Daarna zien we wel.”

20171008_TINA'S_23

Alle praktische info vind je op de Facebookpagina van Tina’s.

Tekst: ©BertnBreakfast / Foto’s: ©FotoFever

Categorieën

Lekkers #VANRSL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: