Spring naar inhoud

Lekkers #VANRSL: Barcelo   

Wat? Tapasrestaurant en wijnbar.
Waar? Middenstraat 18, 8800 Roeselare.
Wie? Elias Veracx.

LEKKERS#VANRSL logo

“Of ik wist wat ik wilde doen vroeger?” Elias moet lachen. “Ik weet het nog altijd niet.” De Stadenaar was geen student, zo geeft hij toe. Hij volgde nog een opleiding tot kok en zelfs garagist, maar het horecaverhaal begon al op zijn negentiende, toen een nonkel uit Amerika terug kwam en hier iets uit de grond wilde stampen.

20171007_BARCELLO_58De ouders van Elias, die antieke curiosa verkochten, hielpen mee zoeken naar een pand en botsten op een oude juteweverij aan de ronde kom, een buurt die dreigde te verkommeren. “Met een zoon van 19 kwamen ze uit bij een soort jongerencafé”, aldus Elias.” Zelf ging ik ook wel eens op café, maar ik ging liever tijdens de week dan in het weekend. Ik was ook snel verveeld, heb het nog altijd best wel snel gezien. Eenheidsworst is niet aan mij besteed.”

Elias zwijgt even. Hij heeft liever dat het over zijn zaak gaat, dan over zijn persoon. Alleen kan je daar niet rond, omdat alles wat hij gedaan heeft in de horeca een verlengde was van wat hij zocht, miste en uiteindelijk graag deed.

Hij heeft geen idee meer wie er precies op de naam The Warehouse kwam, maar het al sobere pand werd helemaal gestript en kreeg onder meer nieuwe ramen. “We zijn er meteen ingevlogen. Een stijl hadden we niet, we deden gewoon ons eigen gedacht, weg van het commerciële. Dat bleek uiteindelijk ook onze sterkte. In deze buurt was zoiets ongezien.” Best grappig dus dat tijdens de werken bleek dat tegenover hen De Verlichte Geest werd opgestart, dat uiteindelijk ook mikte op jong volk, met een alternatieve twist. “Maar dat is nooit een probleem geweest”, stelt Elias. “Verre van.”

20171007_BARCELLO_21

Maar na 14 jaar had hij het wat gezien. “Hoe gaat dat? Je wordt ouder, zoekt al eens een plek om rustig wat te eten. Ik was verzot op die typische Brusselse brasserieën, die in een soort klassieke retrostijl werden ingericht. Ik vond zoiets niet in de buurt, dus dan kan je het maar beter zelf opstarten.” Zo geschiedde.

20171007_BARCELLO_13

Au Grand Café opende in 2003 op een boogscheut van de markt en werd een instant succesverhaal. “Ik was erg content dat het goed marcheerde, ja. Maar het meest plezier beleefde ik aan die opstart en aan dat inrichten.” Hetzelfde verhaal vertelt Elias over de Mokkabar. Hij zocht naar een plaats waar hij op zijn gemak een koffie kon drinken en de krant lezen. In 2008 opende de koffiezaak de deuren in de Wallenstraat.

20171007_BARCELLO_17

Ondertussen bleef The Warehouse bestaan, al was hij er steeds minder bij betrokken. “Het draaide al zes jaar zonder ons (Elias en zijn toenmalige vrouw Valerie Nuyttens, red.). Maar ik had geen zin om elders nog een lunchrestaurant te openen, dus zochten we het letterlijk niet te ver.” In 2008 besloot hij het café om te bouwen tot een soort tapasbar, al is Elias naar eigen zeggen geen fan van het woord. Zelfs de term restaurant vindt hij stijfjes klinken. Hij wilde vooral een plek waar het gezellig zitten is en waar je no-nonsense eten of kleine hapjes kan delen. Barcelo werd geboren.

20171007_BARCELLO_66

Ondertussen zijn we acht jaar verder, wat een eeuwigheid is voor iemand als Elias. “Heel eerlijk: ik kon misschien veel meer uit mijn vorige zaken gehaald hebben, op commercieel vlak. Kijk maar hoe goed de Mokkabar vandaag draait bijvoorbeeld. Het is evenwel niet langer hetzelfde als wat ik indertijd heb opgestart, maar dat hoeft ook niet. Ik heb vaak de raad gekregen om dit of dat te doen, maar ik wilde altijd mijn eigen ding doen.”

20171007_BARCELLO_42

“Ik heb ook geen probleem gehad met afscheid nemen daarvan. Been there, done that. Alweer: voor mij is echt die opstart zo geweldig, dat ondernemen. Eenmaal het goed zit, dan is het verhaal klaar voor mij. Natuurlijk moet je er wel van leven, maar het financiële aspect heeft nooit overheerst. Als er een fotograaf hier iets wil doen omdat hij of zij onder de indruk is van het pand, dan doet mij dat meer plezier dan als er hier honderd man zit.”

20171007_BARCELLO_23

Elias geeft toe dat hij ook jarenlang wat berust heeft in de zaak. Hij zag dat Barcelo goed draaide en begon – al zegt hij het niet met zoveel woorden – stilletjes aan zijn interesse te verliezen. “Twee jaar geleden is dat gevoel omgeslagen en ben ik weer in gang geschoten. Ik sluit nooit uit dat ik nog iets nieuws opstart, zelfs buiten de horeca, maar ik heb het gevoel dat het hier en nu goed zit. Dat zal ook een van de voordelen zijn van ouder worden, denk ik.” (lacht)

20171007_BARCELLO_9

Op zijn lauweren rusten zit er niet bij voor Elias. Een tijd geleden knapte hij nog een aanpalende opslagruimte op om er een bar onder te brengen. Ook hier borduurde hij verder op de industriële stijl, al streeft hij naar eigen zeggen geen specifieke stijl na.

20171007_BARCELLO_33

“Integendeel. Er stond hier al een tijdje een biljarttafel te verkommeren. Aangezien ze niemand wilde, heb ik ze uit elkaar gehaald. Het onderste gedeelte heb ik in een bar verwerkt, het bovenste is het kader van de spiegel achter de bar.” Het zaaltje, dat hij Bordello doopte, wordt straks veelal gebruikt voor kleinschalige feestjes, maar wordt een verlengde van Barcelo omdat het concept er bij aansluit.

20171007_BARCELLO_64

Elias heeft de afgelopen maanden hard gewerkt, maar er minstens evenveel van genoten. “Stilzitten is niets voor mij. Je zal mij niet zo snel voor televisie zien, tenzij dan om een film of serie mee te pikken met mijn zoon.” Met zijn zoon van 16 en dochter van 10 trok hij overigens onlangs ook nog door Colombia, met de rugzak. “Ik leer hen zo onbewust dat ze niet bang moeten zijn voor iets nieuws en dat het materiële niet telt. Ik heb een auto gekocht en voor mij is dat simpelweg een vervoersmiddel. Alles wat daar rond hangt, boeit me niet. Genieten en gelukkig zijn hangt allerminst daar van af.”

20171007_BARCELLO_79

Alle praktische info vind je op de Facebookpagina van Barcelo.

Tekst: ©BertnBreakfast / Foto’s: ©FotoFever

Categorieën

Lekkers #VANRSL

One thought on “Lekkers #VANRSL: Barcelo    Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: