Spring naar inhoud

Lekkers #VANRSL: Julien

Wat? Ontbijt, brunch en koffie.
Waar? De Munt 32.
Wie? Yarmo Muller.

LEKKERS#VANRSL logo

De Munt is afgelopen de jaren een heuse hotspot geworden in het hart van Roeselare. In de schaduw van bibliotheek, excuus… kenniscentrum Arhus wordt er regelmatig een streetfoodfestival of andere hippe activiteit georganiseerd. Heel vaak onder impuls van horecazaak Julien.

20170914_JULIEN_5

Drijvende kracht achter de zaak is Yarmo Muller (31), een man die deels Holland bloed door zijn aderen heeft stromen, maar in Spanje werd geboren. Zijn ouders hadden er een horecazaak en charterden er zeilboten, maar op zijn zevende keerde hij met zijn moeder terug naar België. “Ik heb altijd al een passie voor eten gehad”, stelt hij onomwonden. “Vers eten vooral. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan mayonaise uit potten.” Het stond dus haast in de sterren geschreven dat hij les zou volgen aan de befaamde hotelschool Ter Duinen. Op zijn 18de stampte Yarmo zijn eigen cateringzaak uit. In 2011 opende hij de Kookwinkel in de Beversesteenweg, waar hij echter na anderhalf jaar de boeken moest neerleggen.

20170914_JULIEN_26

Yarmo bleef evenwel niet bij de pakken zitten en bijna exact een jaar later opende op dezelfde plek YAMtonic, met Dries Brabant als zaakvoerder. Die had eerder al Mango Café opgestart in Rumbeke.  Ook hier ontbrak het niet aan ambitie: naast een sfeervol interieur werd er ingezet op een erg uitgebreide kaart met onder meer 150 gins op de kaart. Maar Yarmo is geen man die houdt van eentonigheid of verveling dus groeide het idee voor een nieuwe zaak in het hart van Roeselare. Julien was geboren, toen hij stootte op de locatie aan het Muntplein. Overdag is de zaak een tea-room, ’s avonds ontvangt hij regelmatig groepen op afspraak. Dan kan hij zijn culinaire talenten helemaal botvieren.

20170914_JULIEN_15

“Het grote voordeel is dat ik nu meestal ’s avonds thuis ben, wat niet altijd vanzelfsprekend is in de horeca.” Ook wat atypisch: de vrouw van Yarmo is… huisdokter. Hun leven vereist dus best wat planning. Maar al snel bleek dat een combinatie met Julien en YAMtonic moeilijk haalbaar was. De wegen van Yarmo en Dries scheidden en Yarmo besloot zich helemaal te focussen op Julien, dat al van bij de start opviel.

20170914_JULIEN_44

Niet in het minst door het luchtige interieur, met een grote lichtinval, veel hout en turquoise accenten. Ook de opvallende neon springt in het oog. “Het interieur is inderdaad een echte eyecatcher”, aldus Yarmo. “Het is een kleur dat vroeger vaak terugkwam in oude herenhuizen. Ik heb nog niet zo lang ontdekt dat het kleur ook terugkomt in de buitenpanelen van Arhus, dat hier tegenover ligt.”

20170914_JULIEN_47

Julien ligt op een plein, waar voorlopig nog een aantal zaken leeg staan. “Ik hoop dat er snel verandering in komt. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.” Dat is ook de reden dat Yarmo zich inzet voor de Muntsummerspot. Sinds 2015 wordt het binnenplein van De Munt omgetoverd tot een soort grote beach bar, waar er de hele zomer lang allerlei activiteiten plaats vonden, inclusief een streetfoodfestival. Afgelopen zomer waande je je er echt in Zuid-Frankrijk dankzij de petanquebanen die er werden aangelegd, onder de naam Place de la Petanque. “Het gaat erom om wat leven in de brouwerij te brengen, want hoewel de meeste mensen ons weten zitten, ligt deze plaats niet bepaald in het zicht voor wie voor het eerst in het centrum van Roeselare komt.”

20170914_JULIEN_23

In Julien kan je er terecht voor een ontbijt, brunch, taart en koffie. Je vindt er slaatjes maar ook smoothies. Yarmo maakt zoveel mogelijk alles zelf. Beroepsmisvorming, zo omschrijft hij het zelf. Naast zijn zaak heeft hij sinds een tijdje ook een eigen webshop. Met myflavour.be zet hij zijn zelfgemaakte producten in de kijker, gaande van homemade ketchup, pickles of limoncello. “Als ondernemer moet je jezelf altijd heruitvinden. Daarom verandert de kaart ook regelmatig. Ik blijf nieuwe zaken uitproberen, zoals een brunch in open lucht. Ik probeer altijd de lat hoog te leggen, onder meer door een vlotte bediening te bewerkstelligen.”

20170914_JULIEN_50

Maar eindigt daar het Julien-verhaal? “Niet zozeer, in mijn achterhoofd speelt eventueel nog een extra vestiging in pakweg Kortrijk of Brugge.” Yarmo steekt ook niet weg dat een andere droom nog een soort huiskamerrestaurant is, met één menu, waar hij op niveau wil blijven koken.

20170914_JULIEN_2

“Deze winter wil ik een soort Munt Winterspot organiseren. De bedoeling is dat ik in de herfst intussen mijn webshop wat uitbouw. Bij de opstart was het immers ook de bedoeling om daar een soort blog aan te koppelen, waarbij ik mijn ervaring neerpen over de plekken waar ik ga eten, als een soort dagboek als het ware. Eentje die ook dient als inspiratie voor anderen. Die sfeer wil ik ook brengen in Julien zelf.”

Alle praktische info vind je op de Facebookpagina van Julien.  

Tekst: ©BertnBreakfast / Foto’s: ©FotoFever

Categorieën

Lekkers #VANRSL

3 gedachten over “Lekkers #VANRSL: Julien Plaats een reactie

  1. Misschien een kleine correctie en kanttekening: Yarmo heeft de YAMtonic niet gesloten. Hij is (een tweede maal) failliet gegaan.
    De Julien is een mooie zaak, geef ik gerust toe. Enkel jammer dat de heer Muller pertinent weigert zijn personeel correct en/of op tijd of gewoonweg helemaal niet betaalt.
    Ook bij leveranciers lopen zijn schulden torenhoog op. Een derde faillissement dringt zich wellicht op, voor deze omhoog gevallen arrogante zak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: