Spring naar inhoud

Wat kan bloggen opbrengen?

Kwestie van met de deur in huis te vallen: veel. Heel veel zelfs. Maar niet wat je er van verwacht.

First things first, vrijdagavond organiseerde Nina ofte Miss Bliss een eerste activiteit van De Blogacademie. Daarmee wil ze de komende maanden en jaren bloggers tips en tricks meegeven. Dat doet ze via workshops, gaande van interviewtechnieken tot smartphonefotografie, maar even goed via netwerkevents, of een combinatie ervan.

21227483_301710836970380_3469178542497988608_n
Bloggers represent op de eerste Blogcocktail. (Foto Blogacademie)

Tijdens de eerste Blogcocktail in De Kruitfabriek kwam Kel Wouters van So Buzzy praten over hoe je de sociale media van je blog optimaliseert. Daar kwam uiteraard een technisch gedeelte bij kijken, maar ik was vast niet de enige die het bij momenten in Keulen hoorde donderen. Toen de term influencers viel, werd er ook naast mij ook ongemakkelijk weg en weer geschoven op de stoel.

21576784_175528093018963_5712902735334998016_n
Een fijne samenvatting van Frederik Vinckx (Foto Fritsbits)

Laat mij wel wezen: de uitleg was solide, de tips erg waardevol, al was het allemaal wat berekend en bijna commercieel. Lieselotte vond het bijvoorbeeld erg interessant voor haar man die binnenkort start als barbier en ongetwijfeld waren er een pak aanwezigen die heel wat bruikbaars zagen passeren, maar ik kon me alleen maar de vraag stellen: moét dat?

Nee, dat moet niet, had Kel al vrij vroeg duidelijk gemaakt. Maar als je wil gelezen worden, moet je er wel iets voor doen, klonk het onbedoeld streng. Wel, daar wringt voor mij net het schoentje en net als bij een paar andere bloggers die ik persoonlijk ken. Want wij schrijven vooral omdat wij gráág schrijven, graag zien en graag delen. Hashtagmehoela.

Het grappige was dat Nina zo lief was om mij eerder te interviewen voor haar blog. Daarin heb ik het al iets te uitvoerig over hoe er vandaag simpelweg veel te veel kak wordt gehangen aan het randgebeuren van blogs. Want vandaag de dag lopen er heel wat stielbedervers rond, in zoverre je blogs schrijven een stiel kan noemen eigenlijk. Ook hier een stevige nuance: ik volg enkele lifestyle-, food- en reisbloggers die écht wel hun best doen. Soms komt daar ook wel eens iets commercieels bij kijken, maar als dat op een authentieke en eerlijke manier gebeurt, dan heb ik daar respect voor. En bloggers die op dergelijke events aanwezig zijn, omdat ze moeite doen, hebben ook een streepje voor.

18096019_240873306316932_2805430688801619968_nWant al die mensen die zichzelf schaamteloos prostitueren – there, I said it – voor wat persoonlijke aandacht en gratis spullen onder het mom van influencers… ik geloof het niet meer. Niet als blogger en nog minder als consument. Het schaamtelijke is dat heel wat PR-bureau’s en bedrijven dat nog niet inzien. Alweer een nuance: ik scheer ze niet allemaal over dezelfde kam, maar er valt potverdorie toch niet meer naast te kijken.

Het voorbeeld ga ik hier niet uitgebreid uit de doeken doen, maar als je als organisator van een persevent bloggers uitnodigt, is dat niet noodzakelijk een slechte zaak. Maar als die niet eens van hun stoel komen en niet méér moeite doen dan een foto van zichzelf te nemen in het decor, dan heb je een probleem. Zeker als je die bloggers méér in de watten legt, dan journalisten die op hun vrije dag (lees: onbetaald) aanwezig zijn en er wel iets uitgebreid mee doen (drie artikels zelf in dit specifiek geval). En dat heeft verre van met jaloezie te maken, maar met logisch verstand én respect.

Enfin, om maar te zeggen: er zit belachelijk veel verkeerd in dat wereldje. Hoe meer likes, hoe populairder en hoe meer je het ook iets fysiek kan opbrengen. Gelukkig zie ik ook voorbeelden hoe het wel kan, zonder dat de integriteit te grabbel wordt gegooid.

19227076_235309750294451_6722920206873657344_n (1)Ik wil ook niet te cynisch worden, want ik vind oprecht dat bloggen waardevol is, maar dan vooral figuurlijk. Brengt het dus iets op? Hell to the yeah! Via mijn collega leerde ik een tiental jaar geleden Kelly kennen. Dankzij haar pikten we heel wat waardevolle tips op, zoals een restaurant dat uiteindelijk onze trouwzaal werd. Dankzij haar botste ik ook op Heidi. Via haar Bloggersrun leerde ik Renilde kennen en zo een rits fijne mensen zoals Lieselotte. En dat gaat steeds maar verder. En het gaat verder dan ontdekken van nieuwe blogs. Via de Instameets van Renilde leerde ik opnieuw geweldige mensen kennen, via die andere Kelly leerde ik onder meer nieuwe muziek kennen, via Karin lekkere adresjes in Oostende en dat gaat zo nog een tijdje door. En soms zijn mensen zoals Martine van Tinyblogt of Jozefien al heel fijn in omgang alleen al. Het hoeft geen betoog dat het vaak ook wat interessants oplevert voor mijn werk.

Ik heb heel veel aan mijn vertrouwde vriendenkring van jaren ver, maar ook deze mensen zijn ongelooflijk verrijkend in mijn leven. Op weg naar de Blogcocktail bijvoorbeeld (en de weg terug) werd er open en eerlijk gepraat in de auto, over kinderen, liefde, seks en het leven. Geen taboes, geen vooroordelen, maar gewoon heerlijk eerlijk. Daar kunnen geen likes of shares tegenop.

CapturennnnDus fuck al uw bezoekerscijfers, influencebullshit en marketingtermen, dacht ik toen ik de dames thuis had afgezet. Ik kan alleen maar hopen dat steeds meer bloggers die redenering ook volgen en kiezen voor kwaliteit. En als ze twijfelen, dat ze het workshoplijstje van De Blogacademie eens uitchecken. En dat ze altijd zichzelf moeten blijven. Niemand zit te wachten op alweer een afgelikte Instagramfoto van een hipstermeisje met één knie vooruit, blik naar beneden en één hand nonchalant in het haar. Echt, zijt ne keer uzelf, da’s al ingewikkeld genoeg soms. Maar terwijl ik hier zit te mekkeren, doet Heidi er ook effectief iets aan. Zo is ze volop bezig aan een ethische code, een soort richtlijn voor bloggers en gerelateerden, waarbij ik hoop dat er langzaam maar zeker een soort change of mind komt. Zodat bloggers zich alleen maar meer moeten bezig houden met leuke content, niets meer, niets minder.

Meer info over de blogacademie vind je hier. De volgende blogcocktail is trouwens op 20 oktober in ARhus in Roeselare! 

Categorieën

Persoonlijk

17 gedachten over “Wat kan bloggen opbrengen? Plaats een reactie

 1. De contacten die eruit vloeien zijn een grote meerwaarde vind ik. Niet alleen omdat het verhaal dat iemand brengt dan ook ineens een gezicht krijgt, maar ook omdat schrijven nu eenmaal soms een eenzame boel is hé daar alleen voor je laptop 🙂

 2. Ik onthou vooral hashtagmehoela en dat ik fijn in den omgang ben 😀
  You just made my day.
  En verder zat ik je hele bericht door te knikken en met mijn vuist in de lucht te zwaaien terwijl ik dacht JA! ‘T IS WAAR! DAAR ZEG JE ‘T! etcetera…
  De volgende keer gaan we een deftig kletsje doen hé (lees: een fijn en boeiend gesprek, hm hm). 🙂

 3. Ik ben het daar volledig mee eens, hoe meer commercieel sommige blogs worden, hoe minder goesting ik heb om daarin mee te gaan.
  Want daar draait het helemaal niet om, leuke samenwerkingen kunnen een aangenaam neveneffect zijn, dat wel.

  Ik sluit me aan bij Liese, dat de contacten die je via de blog legt, een grote meerwaarde zijn. De interactie is, denk ik, zelfs de reden dat ik blog.
  Bloggen heeft soms een negatieve blijklank, maar eerlijk … ik heb enkel nog maar goede ervaringen.

 4. Ik wil geen geld verdienen met mijn blog. Ik snap al niet hoe die influencers zomaar al die gratis spullen en uitnodigingen voor persevents toegestuurd krijgen 🙂 Ik blog al tien jaar omdat ik dat graag doe. Ik leerde in de blogwereld (net als jij) toffe mensen kennen. Het gaat mij om de interactie, om het bewaren van herinneringen, om het delen van dingen waarvan ik hoop dat heel af en toe een ander er toch eens wat aan zou kunnen hebben. En het schrijven zelf, natuurlijk. Ik kan me geen leven zonder bloggen voorstellen!

 5. Bert for president!

  ik volg je Bert. NIet alleen jouw blog, maar ook de redenering die je maakt en het aan de kaak stellen van de “makkelijke influencersmentaliteit” die de meeste PR bureau’s, maar ook merken zelf, de laatste jaren in de hand werkten. Hé, we linken ons merk aan een leuk gezicht met veel volgers en hoppa, de aanvragen voor ons product zullen niet te volgen zijn. Salesgalore!
  Alleen werd er niet nagedacht over het feit of hun product wel pastte bij de BV of BB (of hoe noem je een bekende blogger?). De relevantie verdween en de sceptisch bij de lezers nam alleen maar toe. Tot de frustratie dermate groot werd dat we het kind een naam gaven. Met negatieve bijklank evenwel. Influencers. Ik schreef er zelf enkele maanden geleden ook een blog over. Helaas zijn de vaatwasmerken niet actief bezig met influencers en was ik tegenwoordig nog altijd met de hand mijn vuile vaat. Marketing mensen van Dreft? Ik ben u man, ik kan verhalen vertellen over uw product, je houdt het niet voor mogelijk!

 6. Goed geschreven en to the point vind ik dit Bert.

  Ik had die lezing eigenlijk vanuit een ander idee geprogrammeerd. Namelijk, hoe kun je je blog promoten? Want er zijn veel fantastische schrijvers die nu amper gelezen worden en dat vind ik jammer.

  Het netwerkgedeelte wil ik volgende keer beter uitwerken, want ik heb dankzij BlogCocktail ook leuke blogposts kunnen lezen en vond het heerlijk om zoveel fijne bloggers in levende lijve te ontmoeten.

  En dat influencersgedoe en gesponsorde blogposts daar ben ik ook niet mee bezig zoals je weet.

  Ik zou al blij zijn mocht ik half zo goed kunnen schrijven als jij, Sofie, Kelly en mijn andere Blogvoorbeelden. Daarom dat ik ook Schrijfworkshops organiseer 😉.

  • Alle lof voor uw initiatief. Het is ergens logisch dat je dat wat commercieel moet aanpakken, maar ik vind het toch ergens een trieste evolutie. Maar ik ben wel blij dat er zoiets bestaat als De Blogacademie. Als het ook maar één leuke ontmoeting of ervaring oplevert voor een blogger, is dat al geslaagd. En bedankt voor het compliment. 🙂

 7. Ja, blogvrienden for the win!
  Ik vind het een klein beetje jammer dat de lezing zo commercieel-getint was, terwijl Nina vooral als bedoeling heeft om de authentieke bloggers samen te brengen, en minder te willen focussen op het ‘geld verdienen’ en ‘cijfers halen’. ’t Was tof om je vrijdag eens (een beetje van ver wel) te leren kennen! Ik kom hier (nog niet zo lang) graag lezen, en nu nog meer, nadat je dit hebt geschreven!

 8. Ik heb een hele tijd intensief geblogd, dat was nog voor de influencers hun intrede deden in België. Ik had vooral de behoefte om mijn creative hersenspinsels te delen met de buitenwereld, bedenk ik nu. Ik werkte toen thuis en het was ook een manier om contact te hebben met de buitenwereld., vermoed ik. Ik verkocht mijn creaties in die tijd op Etsy, een platform voor makers en creatievelingen , overal ter wereld. Etsy was toen nog jong en wild, dat was echt een fijne tijd. Ik blogde over mooie creaties die ik kocht bij collegas overal ter wereld. Ik werd daar niet voor betaald, ik kocht iets dat ik mooi vond en deelde mijn enthousiasme daarover op mijn blog. Influencing avant la lettre 😉 _____ en ja, ik heb heb het echt ook gehad met de instagram influencers. Voor mij is het allemaal zo fake! Ik weet welke bedragen je moet neertellen vooraleer zo’n influencer je product fijn en leuk en de max vindt. Alhoewel ik ook beroep zou moeten doen op hun diensten, om mijn label in de spotlights te krijgen, doe ik het niet. Geef mij maar authenticiteit. Ik denk dat dat het langst duurt 😉

 9. Bert, ik ben zo blij dit stukje te lezen. Want de ergernis leeft hier ook. Dat een blogger samenwerkt met een merk (of omgekeerd) en daar iets leuks en creatiefs mee doet, daar stoor ik me niet aan. Dan vind ik het fijn voor de blogger dat die die recognisie krijgt. Maar dat zogenaamde ‘influencing’ vind ik met momenten hilarisch. En zo voorspelbaar. En als je dan een rits bloggers in een bepaalde niche volgt, lijken ze plots allemaal zot van hetzelfde. Een vriendin van me die haar eerste stappen zet op Instagram om professionele doeleinden noemt dat de ‘soepe’. Om het niet in schapentermen uit te drukken. Oeps, did I just write that?! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: