Spring naar inhoud

Lekkers #VANRSL: Saladette

Wat? Salades en groenten.
Waar? Hugo Verrieststraat 2A, 8800 Roeselare.
Wie? Jozefien Verstraete.

LEKKERS#VANRSL logo

Elke hippe centrumstad heeft al een tijdje een groenten- en saladbar, dus kon ook Roeselare niet achterblijven. Begin juni opende Jozefien Verstraete (34) de zaak Saladette in de Hugo Verrieststraat, op een boogscheut van het Sint-Amandsplein.

20170909_SALADETTE_11

Voor Jozefien was haar eigen zaak een heuse carrièreswitch. Na haar studies Hotelmanagement was ze immers blijven plakken op haar stageplaats: hotel Martin’s Brugge, op amper 50 meter van het Belfort en de Basiliek van het Heilig Bloed. Daar begon ze in 2006 als receptioniste, maar klom ze op tot eventmanager en later housekeeping manager. Uiteindelijk had ze de leiding over een team van twintig kamermeisjes van verschillende culturele en religieuze achtergronden. “Ik was dus wel gewend aan een hectische job, met sociaal contact en administratie. Maar in de keuken had ik nog geen ervaring, nee.”

20170909_SALADETTE_49Althans niet in een professionele omgeving, want zelf kookt Jozefien sinds jaar en dag biologisch en gezond. “Iets wat ik had meegekregen van thuis, al moet ik bekennen dat ik vroeger ook wel eens sneller een roomsausje zou klaarmaken. ” Maar sinds de komst van haar kinderen is Jozefien zich meer gaan toespitsen op gezond en lekker eten. “Het is een megacliché, maar we zijn op dat vlak niet goed bezig. We moeten ons veel meer bewuster zijn van wat er in ons bord belandt. Het is vooral een kwestie van de juiste balans te vinden. In mijn koelkast zal je ook boter, eieren en een stukje vlees vinden. Ik wil vooral een eerlijke keuken brengen: gezond, voedzaam en vol vitaminen. Dat heeft een positief effect op hoe je je voelt, van je energiegehalte tot je darmflora. Maar over het algemeen kook ik thuis meestal met wat ik in de koelkast vind.”

20170909_SALADETTE_71

“Ik wilde daar al een hele tijd mee naar buiten komen. Op een gegeven moment zaten mijn man en ik samen en zeiden: het is nu of nooit. Ik deed mijn job erg graag, maar of ik het voor de rest van mijn leven wilde doen…” Jozefien nam de sprong in het diepe, volgde extra avondschool aan Syntra West en botste toevallig op de huidige locatie, waar vroeger bouwbedrijf en projectontwikkelaar Hectaar een tijdlang onderdak had. Het hele interieur werd gestript. “Enkel de vloer hebben we behouden. We wilden de zaak een soort ruwe, industriële look meegeven. Onafgewerkt ook. Terug naar de basis, net als bij de producten.”

20170909_SALADETTE_15

Opvallend: in de zaak staat niets nieuws. “Los van de keukentoestellen, al heb ik mijn tweedehands koeltoog wel gepimpt”, lacht Jozefien. Ver hoefde ze niet te zoeken voor inspiratie. C’est sa (Jozefien’s schoonzus en twee vriendinnen) ontwierp het logo, haar man Jonas (in een ver verleden nog barman in de Warehouse, bvb) runt Interieur Houwen en haar schoonouders doen in antiek.

20170909_SALADETTE_63

“We hebben overal rond oude serviezen gevonden. De lampen in de zaak zijn zelfgemaakt, met gerecupereerd labomateriaal uit Polen. Met ons interieur wilden we ons ook verzetten tegen al die hippe zaken.” Ironisch genoeg is Saladette vandaag een van de hipste adresjes van de binnenstad.

20170909_SALADETTE_4

Roeselare is overigens Gent niet, laat staan Antwerpen. Het was op voorhand niet duidelijk of er een markt voor was in de Rodenbachstad. Het was met een klein hartje, zo geeft ze toe. “Maar het viel veel beter mee dan ik aanvankelijk had gedacht. Er is wel vraag naar. Vooral omdat we focussen op een gezonde keuken, op basis van groenten. We strooien niet met stempels, zoals vegetarisch of veganistisch. Ik sluit bijvoorbeeld niet uit dat ik hier in de winter ook een lekkere witloof met hesp serveer. In het begin stond er ook vlees op het menu, maar dat is niet altijd goedkoop.”

De gerechten bedenkt Jozefien zelf. Inspiratie vindt ze in kookboeken. “Ik denk zelfs niet dat ik in die hele periode al twee keer hetzelfde heb klaargemaakt. Concreet werk ik met zes gerechtjes, waar de mensen kunnen uit kiezen. Zo voorzie ik altijd iets van granen, maar evengoed couscous, bulgur, quinoa of rijst, salade, peulvruchten en iets geroosterd. Die variatie maakt het boeiend, maar ook vrij arbeidsintensief. In de mise-en-place kruipt er dan ook behoorlijk wat werk.” Je kan bij Saladette overigens ook afhalen. En als er over is, doet ze een oproepje op Facebook.

20170909_SALADETTE_1

Voor de groenten werkt ze vooral met biologische producten. Uit principe. Zo koopt ze haar groenten bij een soort coöperatieve van boeren uit de buurt. “Ze leveren twee keer per week en daar kan ik al aardig mee weg. Bovendien worden ze ’s morgens geoogst en ’s avonds al verwerkt, verser kan niet. Ik sta echt op kwaliteit. Voor mijn appels en peren werk ik met een lokale fruitteler. Ook hier geldt de regel: gezond verstand.” Die lijn trekt ze ook door naar haar zelfgemaakte sapjes. Ze maakt die met haar slowjuicer, zo is de vitaminenwaarde nog een stuk hoger. Ik kijk wat goed samen past en dat levert vaak verrassend lekkere resultaten op. Ze serveert dan ook geen frisdranken. “Ik krijg de vraag veel minder dan gedacht. En als ze het dan vragen, excuseren ze zich bijna als ik zeg dat we geen hebben.” (lacht)

20170909_SALADETTE_67

Dat haar zaak op een boogscheut gelegen is van Lokaal Roeselare, de vrijdagse versmarkt in de voormalige Sint-Amandskerk, is uiteraard ook aardig meegenomen. “Idealiter heb ik daar ook een standje, waar ik pakketjes aanbied, maar dan moet ik Saladette zelf elke keer weer sluiten en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Maar als ik kan, spring ik er graag eens binnen.”

Want Jozefien heeft al meer dan de handen vol met Saladette én haar gezin, al zijn haar openingsuren zo ingesteld dat ze ook al eens de kinderen van school kan afhalen. Jozefien heeft drie dochters, van 4, 8 en 10 jaar, die helemaal mee zijn in haar verhaal. “Soms komen ze hier ook eens eten. De combinatie met het gezinsleven, is heftig, ja. Tijdens de week gaat mijn wekker al om 5.30 uur, maar op zondag probeer ik wat bij te slapen en mijn huishouden wat op orde te krijgen”, glimlacht ze. “En in de keuken probeer ik dan ook wat nieuws uit.”

20170909_SALADETTE_35

Hoe ze zichzelf ziet binnen een tijdje, heeft ze nog niet bij stilgestaan. Ze had er ook letterlijk geen tijd voor, aangezien het snel gaat de laatste maanden. Roeselare had er duidelijk nood aan. “Wat meer catering doen, zou wel leuk zijn. Maar voor de rest wil ik dat hier blijven uitbouwen. Het belangrijkste is dat ik het graag doe en graag blijf doen.”

Alle praktische info vind je op de Facebookpagina van Saladette.  

Tekst: ©BertnBreakfast / Foto’s: ©FotoFever

Categorieën

Lekkers #VANRSL

2 gedachten over “Lekkers #VANRSL: Saladette Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: