Spring naar inhoud

Lekkers #VANRSL: Hummus

Wat? Keuken uit het Midden-Oosten.
Waar? Jules Lagaelaan 26, 8800 Roeselare.
Wie? Maysam Alazzawi.

LEKKERS#VANRSL logo

De stationsbuurt in Roeselare kreeg de afgelopen jaren een stevige make-over. Er werd een nieuw stationsgebouw neergepoot en ook het plein errond werd heropgewaardeerd. Het moet voor een hernieuwde aansluiting zorgen met de vaak verguisde buurt Krottegem, dat een multiculturele insteek heeft.

Hummus1

Pal tegenover het ietwat grauw en grijs ogende beton van het station en vlak naast tattooshop The Liner, vind je sinds deze zomer het warme, eenvoudige en kleurrijke Hummus. In Hummus word je er verwelkomd door Maysam Alazzawi (39) voor wie klanten eerder gasten zijn. Op bepaalde momenten hoor je er weinig Nederlands praten, maar een vriendelijke ‘Salaam‘ van aan de andere tafel heeft geen vertaling nodig.

Hummus3

“Ik had me de vraag gesteld op voorhand”, bekent Maysam. “Zouden hier wel mensen komen die géén roots hebben in het buitenland? Vandaag zie ik dat bijna 80 procent van hier afkomstig is. Dat zorgt voor een mooie en aangename mix, een bewijs dat we hier samen kunnen leven.”

Hummus5

Maysam heeft een warme glimlach, maar heeft het allerminst gemakkelijk gehad. Tien jaar geleden moest haar man vluchten uit Irak, uit vrees voor zijn leven. Er was geen andere optie. Maysam bleef achter met twee jonge kinderen in Bagdad, waar ze werkte als biologe aan de universiteit. Toen haar man, Mahmoud Nawfal, hier zijn papieren kreeg, reisden ze hem achterna. Blijven was geen optie meer.

Hummus8“De stempel van vluchteling willen we al lang niet meer”, klinkt het. “We zijn Belgen. Mijn oudste kinderen zijn intussen 15 en 16 jaar, lopen hier school, hebben hier vrienden en voelen zich soms meer Belg dan ‘echte’ Belgen. Onze twee jongste kinderen, nu 5 en 6 jaar, zijn overigens hier geboren.”

Hier van nul beginnen was allerminst simpel. Haar man had een cursus als loodgieter succesvol afgerond en kon aan de slag. “Ik wist dat ik met mijn diploma hier niet veel kon doen, zeker omdat ik het Nederlands nog niet machtig was.” Maysam geeft ook toe dat haar hoofddoek voor velen een probleem was. “Maar dat is een keuze die ik gemaakt heb vanuit mijn geloof en ik vind dat ik die vrijheid mag hebben.”

Het jaar alleen in Bagdad is ze bang geweest, maar ook hier lag Maysam ’s nachts wakker in het begin. “Ik vreesde dat de kinderen en wij niet aanvaard zouden worden. Maar op de eerste dag hier heb ik gezegd tegen mijn man: we zijn gezond, onze kinderen ook, laat er ons het beste van maken. Ik wilde ook meteen Nederlands leren en werken. Weet u, in ons land worden leeflonen gegeven aan mensen die een handicap hebben, die niet meer kunnen werken. Wij konden werken, wilden dat ook. We waren dan ook dankbaar voor de kansen die we kregen.”

Hummus4

Eén keer werd het idee geopperd om terug te keren, maar de kinderen veegden dat plan al snel van tafel. Zelf is ze nog maar een paar keer teruggekeerd, maar er wordt nog te veel puin geruimd om er comfortabel te kunnen wonen. “Mijn kinderen hebben ook een mooi beeld van het land en dat wil ik zo houden.”

Maysam bejubelt de begeleiding die de kinderen kregen op school, van leraren en vrijwilligers. Ook aan haar job in de Kringwinkel houdt ze fijne herinneringen over. Met de komst van twee kinderen enkele jaren geleden was vast werk vinden geen sinecure, maar wel een noodzaak.

Hummus7

“Op dat moment stelde ik vast dat veel mensen ongezond eten. Ik kook heel graag en mijn Vlaamse vriendinnen overtuigden mij om daar iets meer mee te doen. Mijn man en ik zijn op zoek gegaan naar een locatie en toen kwam dit hier vrij. Hij heeft samen met mijn schoonbroer zowat alles gedaan hier. De tekeningen aan de muur zijn van mij”, klinkt het trots.

Hummus6

In Hummus brengt Maysam de keuken uit het Midden-Oosten. “Niet zozeer de Irakese keuken, die is meer gebaseerd op rijst en vis. Haar specialiteiten zijn falafel, m’tabel (puree op basis van onder meer aubergine), foel (puree op basis van tuinbonen, tabouleh), lahmacun (een soort pizza), shoarma en uiteraard… hummus. Je kan ook gerechten meenemen. “Wat wel grappig is dat de buitenlanders hier op een ander tijdstip komen. Vlamingen zijn gewend om stipt om 12 uur te eten, terwijl anderen dat vaak rond 14 uur doen. Het gaat er hier open aan toe, we brengen al eens een bord extra naar de buren. We moeten tenslotte allemaal met elkaar samenleven en het zo aangenaam mogelijk maken.” Leuk detail: de zaak opende de deuren tijdens de… ramadan, waaraan ook Maysam deelnam. “Dat was best lastig, ja. Zeker als je al vroeg wakker bent.”

Hummus2

Maysam is verliefd op Roeselare, zegt ze onomwonden. “Zoveel groen! Ik zie de bomen, de bloemen… ik zou niet willen ruilen met Gent of Antwerpen, nee. Ik wil dit hier nog heel graag, heel lang doen. Want naast het eten is voor mij het sociale contact minstens even belangrijk!”

Alle praktische info vind je op de Facebookpagina van Hummus the original.

Tekst: ©BertnBreakfast / Foto’s: ©FotoFever

Categorieën

Lekkers #VANRSL

2 gedachten over “Lekkers #VANRSL: Hummus Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: