Spring naar inhoud

Wordt Netflix minder interessant? (bis)

Ik schreef hier dat het antwoord op de vraag op de titel simpel is, maar eigenlijk moet ik mijn woorden herzien. Het is intussen duidelijk dat de terugtrekking van het Disney-pakket de streamingservice Netflix pijn zal doen, maar in de eerste plaats ook de kijker die alweer een nieuw pakket ziet opduiken in een al versplinterd tv-aanbod. En het heeft er alle schijn van dat het niet zal beteren.

newsroom-hero_final-blue-11Want nu springt Facebook op de kar van televisie. Dat zit er al een hele tijd aan te komen overigens, want de plannen dateren niet van gisteren. Bovendien kunnen we er niet omheen dat video de gedoodverfde favoriet is bij (sociale) media. Een evolutie die ik niet altijd even hard bejubel, omdat het vooral succes heeft omdat het gemakkelijk is en je er geen moeite moet voor doen. Wie enkele jaren geleden door zijn feed scrollde, zag vooral verhalen en foto’s, vandaag komen er de hele tijd video’s bovendrijven.

image (2)Maar goed, televisie dus. Mark Zuckerberg kondigde dus Watch aan, een soort videokanaal waar er professionele content zal aangeboden worden, maar ook ‘gewone’ content. In ons land is vloggen bijlange nog niet zo ingeburgerd als bij de Amerikanen. Onze overburen zijn daar overigens wél al aardig in bedreven. Met korte vlogs hopen ze jongeren aan te trekken die zich eerder naar Snapchat begeven in plaats van Instagram Stories (dat onderdak vond bij Zuckerberg). En advertentie-inkomsten uiteraard. Het gaat heel breed: van een klassieke baseballwedstrijd tot Health Hacks, een programma waarin Jessica Alba een gezondere levensstijl aanleert tot zelfs miniseries.

Slecht nieuws alweer voor Netflix, want heel wat mensen raadplegen dagelijks meerdere keren hun Facebook-pagina, dus blijven ze daar ook hangen als ze even wat tijd over hebben.

21734223902_b41738992a_b

Bovendien zie je er meteen ook wat populair is en wat je vrienden aan het bekijken zijn, wat (nog) niet mogelijk is bij Netflix. Al heeft Netflix op korte tijd een heel stevige basis voor de toekomst neergezet, dus mogen we hen zeker niet ten dode opschrijven, integendeel. Meer nog, Netflix blijft niet bij de pakken zitten. Zo hebben ze net een deal afgesloten met Shonda Rhimes, die ze zo wegsnoepen van ABC, een televisietak van Disney. Rhimes is een serieuze naam: ze is verantwoordelijk voor reeksen als Grey’s Anatomy, Scandal en How To Get Away with Murder.

Selfie_Stick_(16040202797)It’s all about the money, uiteraard. Zuckerberg geeft aan klein te beginnen, maar iemand met zijn budget kan met gemak andere spelers aan boord halen. Ook voor YouTube is dit geen fijn nieuws. Op Watch zullen zogeheten internet celebrities een dagelijkse show krijgen, wat in se niet meer is dan wat ze delen via Instagram Stories of YouTube. Die laatste wordt zo minder interessant. Zeker omdat ze via Facebook beter, sneller en interactiever met hun fans kunnen communiceren én bovendien 55 procent van de reclameinkomsten mogen houden.

Maar dat is nog niet alles: naar verluidt staat Apple klaar om maar liefst 1 miljard dollar in eigen producties te pompen, een gelijkaardig budget waarmee Amazon vier jaar geleden is begonnen. Ter vergelijking: Netflix investeert straks zo’n 6 miljard dollar. HBO doet het met een derde minder, maar Game of Thrones is een grote slokop met tien miljoen dollar per aflevering. De reeks Carpool Karaoke, die exclusief via iTunes te zien is momenteel, is dus slechts een voorproefje.

mach-deinen-fernseher-kaputt-1243289En wie het nog het meest moet vrezen voor de toekomst, is lineaire televisie. We kijken nu al uitgesteld, moeten bepaalde series via extra betaalkanalen zien en we verkassen al massaal richting ‘mobiele’ tv. Klassieke zenders mogen zich stilaan zorgen maken. Het is maar een kwestie van tijd voor het ook bij ons terecht komt. Klinkt het te Amerikaans? Absoluut niet. Wat als Pascale Naessens, die geen kookprogramma heeft on air, elke dag een kookrubriek op Facebook krijgt? Niels Destadsbader een cameraman meeneemt en een soort weekly maakt met beelden achter de schermen van zijn optredens, televisie- en acteerwerk? Familie heeft nu al enkele jaren een soort spinoff in de zomer dat heel goed scoort, een daily van enkele minuten, dat eigenlijk gemaakt is voor een medium als Facebook.

pexels-photo-351265

Het ziet er naar uit dat wij de laatste generatie zijn die klassieke televisie hebben meegemaakt en dat het voor de volgende moeilijk wordt om een overzicht te krijgen in een shitload aan content.

Categorieën

Netflix, Televisie

One thought on “Wordt Netflix minder interessant? (bis) Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: