Spring naar inhoud

Gezocht: portefeuille/verstand

“Oui?”

De dame trok haar peignoir dicht aan haar hals en keek me bedenkelijk aan.

“Bonjour. Vous êtes Josiane?”

20170814_203047Het was half negen gepasseerd en de avond viel. Kinderen speelden verderop verstoppertje, vlakbij de haven van Calais waar een kermis stond opgesteld. Voor het huis van Josiane stond een statige vuurtoren die zelfs op een mooie zomeravond als deze dreigend oogde. Haar frank viel, ze sloot de ogen en zuchtte diep.

Ik gaf haar de portefeuille die ik een dag eerder had gevonden in het gangpad van een ondergrondse parking in Oostende. Ze nam die aan met bevende hand en ik vertelde dat ik ze persoonlijk wilde brengen. Dat het laat was, maar een drukke werkdag was geweest. Ik had Josiane aan de telefoon gekregen zondagavond, een paar uur nadat ik haar portemonnee had gevonden. Mijn vrouw werd ooit bestolen en ik herinnerde me dit mooie verhaal van Karin.

“Je suis très ambèté, hein.” Ze klonk ook zo aan de telefoon, een beetje kwaad bijna. Logisch dat ze gefrustreerd was: al je kaarten kwijt en iemand die in zijn schoolfrans uitlegt dat hij niet bepaald in de buurt moet zijn, aangezien het net geen anderhalf uur rijden is. Dan maar opsturen met de post? Alleen zaten we met een feestdag, dus zou het een paar dagen duren vooraleer ze het terughad. De volgende morgen belde ze me al voor acht uur op of ik het zeker vandaag op de bus wilde doen. Ik beloofde mijn best te doen, maar wie mij kent, weet dat ik op zo’n moment al domme dingen denk. Zeker als je er bij stilstaat dat je zonder bankkaart weinig kan doen dezer dagen.

20760009_2027794237448948_9106304259296591872_nDus zo reed ik gisterenavond zelf tot bij Josiane, die veel fragieler was dan ze aan de telefoon klonk. Ze had niet geslapen vannacht, zei ze met bevende stem terwijl ze nerveus en haastig wat geld uit haar portefeuille viste. Ik weigerde en zei haar dat ik ook niet zou willen dat mijn moeder of grootmoeder zoiets zou moeten meemaken. Ze gaf me twee dikke zoenen, zei dat ze me proberen te bellen had en steeds ongeruster aan het worden was. Ik kon met gemak flink wat geld van haar VISA halen of die 130 euro gehouden hebben, zei ze.

“Vous tremblez. Ca va, madame?”

Ze glimlachte flauwtjes, wist niet goed wat haar overkwam. Haar paspoort zat niet op de juiste plek. Ik wees haar waar die zat. Ze zuchtte opnieuw, zei dat zoiets een hele rompslomp met zich zou meebrengen en dat ze verbaasd was dat mensen nog zo eerlijk konden zijn. Ze bleef aandringen om wat geld te geven, maar ik weigerde evenzeer. Ik gaf ze drie zoenen, wenste haar veel geluk en een goeie nachtrust toe.

Mensen zullen me gek verklaren, dacht ik op voorhand. Wie rijdt nu godbetert naar Calais daarvoor? Toen ik terug in mijn auto stapte, waren al mijn twijfels weg. Ik wou dat meer mensen het gezicht van Josiane hadden gezien. Dat ze haar zouden herinneren als ze ooit een portefeuille vinden.

Het lijkt te stom voor woorden om iets te doen voor iemand die we niet kennen of nooit meer zullen ontmoeten. “Ik weet niet eens waar u woont om u te bedanken”, had Josiane gezegd. Dat hoeft ook niet, antwoordde ik. Haar gezicht was meer waard dan hetgeen ze in haar portefeuille had of wat dan ook. Ik schrijf dit nu om mezelf op te hemelen, integendeel. Het zou eigenlijk onze verdomde plicht moeten zijn, wat meer empathie tonen, moeite doen en het gedachtengoed eren waar de generatie van Josiane mee opgegroeid is: naastenliefde. Hoe oubollig het ook klinkt. Geloof me, het was de trip waard. Elke kilometer.

Update: de dame in kwestie belde me anderhalve dag later opnieuw op, om me nogmaals te bedanken en omdat ze het blijkbaar echt niet kon geloven. Ze vroeg ook nog eens of de kaarten er niet uitgehaald waren door iemand die het vóór mij had gevonden en dat ze zich toch wat zorgen maakte daarover. “Je suis vraiment étonné.” Grappig eigenlijk, maar ook een klein beetje triest, dat onze eerste logische reactie is om wantrouwig te zijn…

Categorieën

Persoonlijk

5 gedachten over “Gezocht: portefeuille/verstand Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: