Spring naar inhoud

Wordt Netflix minder interessant?

Het antwoord is simpel: ja. Netflix heeft een ruim aanbod aan goeie series en minder recente films. Hun eigen producties maken langzaam maar zeker het verschil, maar een streaming service valt of staat met een breed aanbod. En net daar wringt nu het schoentje. Tijdens de bekendmaking van hun laatste kwartaalcijfers, heeft Disney aangekondigd dat ze van plan zijn om al hun films van Netflix te halen, inclusief die van Pixar. Dat komt als een verrassing, want er werd vooral gespeculeerd dat Disney zou aankondigen dat ze een bod zouden doen op de streaminggigant.

NetflixDisneyIn de plaats zouden ze in 2019 zélf iets gelijkaardigs op poten zetten, ook al wereldwijd. Daarvoor kochten ze een aandeel van anderhalf miljard dollar in een bedrijf dat zich daarin specialiseert. De CEO van Disney, Bob Iger, liet weten dat ze een goede verstandhouding hebben met Netflix, maar dat hun materiaal er eind 2018 wordt afgehaald. Reeksen zoals Jessica Jones, Daredevil, Iron Fist en The Defenders – die speciaal voor Netflix gemaakt werden – zouden wel nog te zien zijn.

marvel-defenders-tv-show-imagesEen stevige streep door de rekening van Netflix, want de populaire Marvel-films en de vele animatieadaptaties die in de pijplijn zitten, mogen de kijkers voortaan op hun buik schrijven. Bovendien verschenen die vrij snel na de release, gemiddeld ongeveer zo’n drie maand nadat een film op dvd verschijnt, zoals Vaiana deze week. Gemiddeld duurt het een kleine drie jaar voor die op televisie verschijnt, een eeuwigheid tegenwoordig. Ongetwijfeld zullen spelers als Telenet en Proximus, die dergelijke films gelijktijdig met de DVD-release opnemen, dat vanaf 2019 nog meer uitspelen.

NEJNjxuf6oKLNJ_1_aZeker als er films als Star Wars 8, Toy Story 4, Frozen 2 en de adaptatie van The Lion King zitten aan te komen in die periode. Disney maakte bovendien bekend dat ze bovendien flink wat zullen investeren in exclusieve films en televisieseries. Kwestie van twijfelende kijkers helemaal te overtuigen. Qua series hebben ze alvast een stevig palmares. Grey’s Anatomy, Scandal, Modern Family, Nashville, Lost… dat alleen al zit onder ABC, een televisietak van Disney.

Minder interessant voor ons, maar wel goed om meteen een stevige voet op Amerikaanse grond te zetten, is de lancering van een eigen ESPN streaming service begin 2018. Dat zal zo’n 10.000 sportwedstrijden per jaar omhelsen, inclusief de nationale baseball-, hockey- en voetbalcompetitie.

Toen het nieuws gisterenavond bekend gemaakt werd, zakte het aandeel van Netflix meer dan 5 procent. Dat stabiliseerde tot uiteindelijk -3 procent. Dat lijkt veel, maar Netflix kan al de hele tijd sterke beurscijfers voorleggen. Het is maar de vraag of dat zal blijven duren.

Smart-tv-online-streaming-movie-videoWant Netflix heeft niet de meest actuele films in hun aanbod, net als alle producties van HBO. Als straks ook nog eens Disney weg valt en wie weet Warner Bros geïnspireerd raakt, dan dreigen hun eigen producties de grote sterkhouder te worden. En als ze nergens anders een draagvlak hebben, moet je dus rekenen op de mond-aan-mondreclame. Slecht nieuws is het in elk geval ook voor de kijker, dat hun aanbod steeds meer gefragmenteerd ziet en zich bij wijze van spreken op vijf pakketten moet abonneren straks om een min of meer volledig aanbod te krijgen. En zolang er bij ons geen degelijk concurrentiebeleid is, zal dat hier ook stevig doorgerekend worden bij spelers als Telenet en Proximus…

 

 

Categorieën

Netflix, Televisie

One thought on “Wordt Netflix minder interessant? Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: