Spring naar inhoud

Het bizarre parkingprobleem in de VS

raban-haaijk-118657We foeteren allemaal als we naar een stad als Oostende, Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel of Luik moeten: parkeren in het centrum is strontvervelend. Zelf ben ik meer en meer voorstander van ondergrondse parkeergarages, zeker als ik op interview moet en snel/efficiënt/dichtbij wil zijn. Je hebt ruime parkings met groene en rode lichten bovenaan een parkeerplaats die aangeven of het bezet is, maar je hebt tegelijkertijd ook garages waar je maar beter een heel goeie chauffeur bent. Wie ooit parking Kursaal Oostende 2 geprobeerd heeft en daar heelhuids en zonder zweten buitengeraakt is… straf!

In de VS hebben ze het omgekeerde probleem: daar hebben ze te veel parking. Te véél?! Jawel, zo’n 800 miljoen parkeerplaatsen om precies te zijn. Gemiddeld zijn er acht parkeerplaatsen voor één auto beschikbaar, dus je ziet er in de meeste grootsteden maar zelden een lege parking. Sommige steden bestaan officieel zelfs voor één derde uit parking. Alles samen neemt het 4.400 km² ruimte in.

pexels-photo-512297Het probleem is al decennia oud, maar aangezien we in een tijdperk leven waar er steeds meer rekening moet gehouden worden met efficiëntie, natuur en overbevolking, begint het toch te wringen. Zoveel parking, hoe komt dat precies? Wel, in 1935 werden er parkeerautomaten ingevoerd. Het duurde maanden vooraleer die terugverdiend waren en aangezien het land nog rechtkrabbelde van de beurscrash, besloten de steden om eigenaars te verplichten om bij een nieuwbouw ruim parking te voorzien. Land was geen probleem… ruimte genoeg. Bovendien groeiden steden zo exponentieel. Mede dankzij die parking dus.

DCIM100MEDIADJI_0084.JPGMeerbepaald drie parkeerplaatsen tegenover 1.000 square feet ofte 93 m² winkelruimte. Aangezien er voor een gemiddelde parkeerplaats 330 square feet moet gerekend worden, komt het er dus op neer, dat je voor pakweg een gebouwtje van 100 m² nog eens zo’n ruimte moet voorzien voor parking. Dat leidt soms tot hallucinante toestanden. Sommige supermarkten hebben zoveel parkeerplaatsen dat ze zelfs op de meest drukke dagen van het jaar niet eens volledig vol staan. Per instelling of gebouw worden nog eens aparte maatregelen voorzien. Voor een ziekenhuis is dat gemiddeld 1,8 per ziekenhuisbed, voor een golfbaan zijn dat er drie per hole, gene zwans. Voor een zwembad berekenen ze dat zelfs per kubiek. Enfin, het zijn van die maatregelen waar een Joke Schauvliege al eens een natte droom aan overhoudt.

Maar het teveel aan parking brengt heel wat nadelen met zich mee, zo legde Vox uit in één van hun YouTube-video’s.

Het mag dan wel gratis zijn voor de chauffeurs, het is wel degelijk duur in aanleg en onderhoud maar levert niets op, waardoor bedrijven en/of supermarkten het doorrekenen aan al hun klanten, zelfs zij die niet met de auto komen.

parking-multi-storey-car-park

Voor bedrijven wordt het moeilijk om nieuwe zaken uit de grond te stampen, omdat de grond schaars is en (lege) parkingplaatsen zichzelf allesbehalve terugverdienen. Op die grote lege stukken kan je met gemak nieuwe woongelegenheden bouwen, ontmoetingscentra, speeltuinen, noem maar op. Om nog maar te zwijgen over eventuele groenzones. Als je een kwart van al die parking groen inkleurt, dan krijgt de VS er een groene zone bij de grootte van Jamaïca.

Bovendien liggen de winkels vaak ver uiteen, want ze worden afgescheiden door grote stukken parking. Dat is behoorlijk ontmoedigend als wandelaar, dus wordt het autoverkeer in de hand gewerkt. Efficiënt kan je het dus zeker niet noemen. En net omdat er veel parkeerplaats is, blijven veel chauffeurs maar rondrijden voor het dichtste plekje, wat dus nog meer verkeer met zich meebrengt. Met de moderne technologieën zou een app voor verbetering kunnen zorgen, maar fundamenteel lost het weinig op. Al is het probleem nog niet zo nijpend dat er op nationaal politiek niveau iets beweegt. Zonde.

Categorieën

Trivia

2 gedachten over “Het bizarre parkingprobleem in de VS Plaats een reactie

  1. Ik heb er toen niet echt op gelet, maar als ik terug denk aan onze reis naar de VS moet ik inderdaad toegeven dat parking nooit een issue was. Ik ben ervan overtuigd dat dit in ons land wel het geval zou zijn.
    Eén ding wat ik wel positief vond, was het parallel parkeren met parkeermeter per parkeerplaats. Ideaal voor iemand die veel plaats nodig heeft bij parallel parkeren (ja, alle clichés komen hier samen ;-)).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: