Spring naar inhoud

Het belang van een burn-out

Of het druk was, vroeg ik hem. We warmden ons binnen even aan een koffie, terwijl buiten een typisch Belgische plensbui halstarrig probeerde onze zomerreportage te verstoren. Hij draait al 25 jaar mee in de media, was al overal in te zien en is eigenlijk een van de weinige mensen in dit vak waar ik echt naar opkijk. Niet in het minst omdat hij altijd zijn nuchtere, sympathieke zelve is gebleven. Je vindt echt niemand in de showbizz die een slecht woord over hem kan zeggen.

pexels-photo-134065‘Druk? Totaal niet, nee’, antwoordde hij vrolijk. ‘Tussen april en oktober heb ik niets aangenomen, drie grote opdrachten geweigerd zelfs.’ Het valt niet vaak voor, acteurs die zoiets doen, laat staan er bijna trots op zijn. De meeste hebben in het begin van het jaar altijd wel een klein paniekaanvalletje: of ze dit jaar wel genoeg opdrachten zullen hebben om hun gezin te onderhouden? Want vergis u daar nooit in: dat is voor heel wat televisiegezichten de belangrijkste zorg. Iederéén zet zijn ego al eens aan de kant als het kalm is qua werk en hun kinderen toch moeten eten en studeren. Maar toch, nu was het van moeten.

Burn-out. Hij kende de symptonen vanuit zijn omgeving en is meteen op de rem gaan staan, zonder enige twijfel. Het cliché-verhaal: ook hij dacht dat het hem nooit zou overkomen, wist niet goed hoe hij daar nu was terecht gekomen en vreesde dat er nogal wat onbegrip zou zijn. Het was onterecht.

pexels-photo-67101Hij heeft heel snel een versnelling of twee lager geschakeld en zo tijd genomen, voor een reisje met zijn vrouw, met een camper de natuur in, maar evenzeer een paar dagen er tussenuit met zijn broer en zelfs  een motortripje in zijn eentje naar Spanje om een oude vriendin op te zoeken. En hij genoot, zei hij. Zo hard. De goesting ontbrak voor zijn hoofdjob, maar die zou wel terugkomen, sprak hij vol vertrouwen. En hij schrijft alweer, broedt op fijne ideeën, zonder daar deadlines aan vast te hangen.

Drie maanden geleden bracht ik een barbier in een lifestylereportage. Hij heeft zijn leven een paar jaar geleden helemaal omgegooid, wilde zijn goesting doen maar had schrik. Zette toch door en is nu succesvoller én gelukkiger dan vroeger. De aanleiding? Juist, ja. Een gelijkaardig verhaal hoorde ik opeens een paar weken geleden toen we op bezoek waren bij iemand die ik vooral online ken. Waarom ook hij voor een nieuwe, ietwat ongewone hobby koos? Ook daar dreef een burn-out boven in het verhaal, een mentale mokerslag. Een tijd geleden leerde ik een fijne dame kennen, die haar leven óók heeft omgegooid en nu haar ding gevonden lijkt te hebben, nadat ze verplicht werd om weer even stil te staan.

keyhole-1209014_1920

‘Ik wilde alleen nog maar een koffietje drinken en heel dicht bij mijn vrouw aankruipen. Je kent het wel: (gespeeld jankend) ik kan het niet meer ááááán.’ Zijn brutale eerlijkheid en humor verraste mij – zelfs al was dit ons derde of vierde interview – net als bij al die andere verhalen de afgelopen maanden. Het lijkt wel alsof ze niet weten dat er vandaag nog vaak een taboesfeertje rond hangt. Het was iets dat ze bijna langs hun neus weg zeiden, een soort logisch onderdeel in het verhaal dat ze vandaag vertellen.

Al weet ik ook dat je daar niet te romantisch moet over doen. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik eind vorig jaar ook stevig geflirt heb met een burn-out en ik kan me perfect inbeelden dat alles even uitzichtloos lijkt. Bovendien wordt even tijd krijgen of nemen vaak aanzien als iets negatiefs, alsof kwetsbaarheid niet synoniem mag staan voor menselijkheid.

pexels-photo-301169Een burn-out – zo lijkt het wel – is niet meer dan een verzameling negatieve clichés, waarbij termen als zwakte, falen en stress het meeste voorkomen. We zijn het er allemaal over eens dat op veel vlakken de lat te hoog ligt, dat we dringend maar weer eens normaal moeten gaan doen. Tegenover elkaar en ook tegenover onszelf. Maar daar effectief iets aan doen… dat blijft moeilijk. Te moeilijk soms.

Maar naar mijn mening wordt er vandaag vooral te weinig belang gehecht aan het positieve van het verhaal, want dat is er wel degelijk. Het kan een verrijkend moment betekenen, zo’n burn-out, een hefboom naar iets nieuws, een kathalysator van geluk bijna. Het is niet het einde van een verhaal, laat ons daar duidelijk over wezen. Het is het einde van een hoofdstuk en het begin van een nieuw. Meer nog, elke belangrijke ontdekking of uitvinding vond plaats omdat ze ergens anders op hun bek gingen, rechtklauterden en iets nieuws aanpakten.

Ik vond het bemoedigend, haast mooi, hoe ze naar buiten kwamen met hun verhaal. Onomwonden. Ik hoop dat er meer mensen dergelijke verhalen te horen krijgen en daar hoop in vinden, in plaats van opgezadeld te worden met een schuld- of schaamtegevoel. Ik hoop dat ze naar buiten blijven komen, al die mensen en brandhout maken van de negatieve sfeer die rond de terminologie hangt. Dat opbranden geen ramp hoeft te zijn. Dat die vlam altijd wel weer kan opflakkeren. En misschien niet meer zo hoog als vroeger, maar dat het simpelweg wél heel fijn en gezellig warm kan aanvoelen.

Categorieën

Persoonlijk

3 gedachten over “Het belang van een burn-out Plaats een reactie

  1. Ik ken vele mensen die ermee te kampen hadden, sommigen kwamen er beter uit maar anderen belandden in een depressie die zware gevolgen had. Ik zou er mij graag meer in verdiepen maar moet nog eens de juiste vormingen uitzoeken.

  2. Mooi verhaal,zoiets zou ook eens in de krant mogen komen.En inderdaad het zou voor zovele mensen eens deugt doen om nog eens een gewone goede babbel te hebben .Of gewoonweg een welgemeende warme knuffel waarvan je weet dat er toch nog mensen zijn waar je terecht kan.

  3. Wat me opvalt is dat sommige mensen na een paar weken al de volledige mindswitch gemaakt hebben die blijkbaar nodig is, terwijl er anderen jaren mee sukkelen. Bij mij is het een verhaal van heel traag maar wel zeker. Kan iets te maken hebben met hoeveel en hoelang er chronische stress geweest is, neem ik aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: