Spring naar inhoud

Google 3.0 komt er aan…

capgoogleOoit al Google Maps gebruikt en je afgevraagd hoe het komt dat ze de files zo correct kunnen meegeven? Satelietten, denk je? Nope. Google registreert het aantal gebruikers die Google op hun smartphone staan hebben. Staan die stil, wijst dat op file. Handig, maar het bewijst wel dat Google letterlijk elke stap volgt.

Meer nog: Google registreert elke zoekopdracht, hoe banaal ook. Kijk er gerust eens je geschiedenis op na. Als je je account gekoppeld hebt aan je smartphone, wat haast iedereen doet, zit dat allemaal in hetzelfde pakket. En dan? Is dat zo’n ramp? In principe niet, maar met al die data van jaren ver, kunnen ze een griezelig realistisch profiel samenstellen. Dat is, zoals intussen algemeen geweten, handig voor adverteerders.

mobile-phone-426559_1920Again: handig, als je zaken aangeboden krijgt die binnen je interesseveld liggen. Maar dat externen gaan beslissen wat interessant is voor jou of niet, balanceert op het randje. Je kan je afvragen of zoiets ethisch verantwoord is ook. Want Google is wel degelijk een bedrijf dat winst wil maken. Bij Facebook is dat ook zo. Wat wie advertentie neemt, heeft meer kans om binnen een bepaalde doelgroep hoger te komen in de zoekopdrachten.

Google schakelde al een versnelling hoger. Waar de oorspronkelijke zoekmachine zocht naar hetgeen wat het meest aansloot bij je zoekterm, evolueerde het de laatste jaren naar een soort optimalisatie.

markus-spiske-207946Het zoekt vandaag naar ‘logische’ resultaten, zaken die zich het dichtst in je buurt bevinden of gelijkaardig met eerdere zoekopdrachten. Vandaag krijg je bij een specifieke zoekopdracht, bijvoorbeeld (tandarts + naam + dorp) in een zijkolom het adres, telefoonnummer, de openingsuren en een foto waarbij je in één klik de buitenkant van het gebouw kan kijken én de route kan opzoeken.

Google wil nu wat Facebook al een tijdje doet: pagina’s voorstellen op basis van je interesses. Ze moeten het nu wel doen op deze manier, want Google+ was nooit een concurrentie voor dat onverslaanbaar Facebook-platform. Met veel intelligentere algoritmes kan Google heel binnenkort echt een zoekopdracht op maat aanbieden. Opvallend: daarin worden ook oude stukken info opgenomen, dus niet alleen de nieuwste informatie, wat bij Facebook en Twitter wel het geval is.

pexels-photo-476329

Een concreet voorbeeld? Stel: je plant een tripje naar Zuid-Frankrijk en gaat online op zoek naar logies en activiteiten. Als Google uit je geschiedenis en YouTube-video’s kan uitmaken dat je het liefst vanal logeert in bed & breakfasts, graag surft of van duurdere restaurants houdt, dan kunnen ze al routes, artikels of tips opdiepen die interessant en relevant zijn voor je reis. Hypergepersonaliseerd dus. Daarbij zoeken ze overigens vooral ‘brave’ content. Wie regelmatig naar porno surft, hoeft dus niet meteen schrik te krijgen dat Google een rosse buurt in Zuid-Frankrijk voorstelt.

browser-773216_1920Mensen realiseren het zich niet, maar dit valt onder de categorie artificiële intelligentie. En dat zal de komende jaren alleen maar aan belang winnen, op verschillende vlakken. Experts voorspellen dan ook dat de befaamde Google Search Box, het zoekvak en dus de basis van Google, altijd zal blijven bestaan, maar steeds meer naar de achtergrond zal verdrongen worden. Het is dus een kwestie van tijd vooraleer de huidige vorm van Google ophoudt te bestaan, net als Google Now, dat eigenlijk een voorloper was van deze gepersonaliseerde aanpak. Wie weet lanceert Google wel een soort Siri, waarbij het typen ook verleden tijd is. In elk geval: deze evolutie zal een verregaande impact hebben, of we het nu beseffen of niet. Voortaan gaan wij niet langer filteren, maar doet het iemand voor ons. En daar wachten heel wat uitdagingen, voor media, bedrijven, maar ook voor onszelf. Zeker niet omdat het systeem hoogstwaarschijnlijk nooit helemaal waterdicht zal zijn. En iets dat nooit foutloos is én waar we geen controle over hebben, is iets om in de gaten te houden.

Google 3.0 (zo omschrijf ik het zelf) werd onlangs geïntegreerd in de app en zou heel binnenkort ook standaard worden in de browserversies.

 

 

Categorieën

Trivia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: