Spring naar inhoud

Disneyland Parijs krijgt Marvel-hotel

Afgelopen weekend vond in de VS de D23 Expo plaats. Dat is een beurs die volledig in het teken staat van Disney en aanverwanten. Over het algemeen valt er heel wat nieuws te rapen over Disney zelf, Pixar, Marvel en LucasFilm, gaande van aankondigingen tot trailers over films, series, merchandise, de pretparken… noem maar op.

DISNEYLAND_PARIS_25_ANS_4Het was ook uitkijken naar nieuws over Disneyland Parijs. Het park viert momenteel haar 25ste verjaardag en is Europa’s meest toeristische attractie met elk jaar meer dan tien miljoen bezoekers. Het park werd recent opgefrist, zowel qua attracties als hotels en is populairder dan ooit. Maar financieel vallen er een paar grote kanttekeningen te maken. Het is geen geheim dat het park al sinds de start het bijzonder moeilijk heeft en nauwelijks winst maakt. Integendeel, de lastige start (duurder dan gepland en minder bezoekers dan verwacht) kon nooit echt bijgebeend worden. Meer nog: het park werd drie keer van het faillissement gered. In 2014 stelden ze nog 420 miljoen euro ter beschikking en saneerden ze 600 miljoen euro. De financiële constructies maakten de werking er bovendien niet gemakkelijker op. Bovendien zorgden de recente aanslagen voor een knauw in het bezoekersaantal. Vorig jaar sloten ze het boekjaar af met een nettoverlies van maar liefst 858 miljoen euro.

DISNEYLAND_PARIS_25_ANS_17Het ziet er naar uit dat het moederbedrijf nu voor eens en voor altijd komaf wil maken met hun zorgenkind, door heel wat aandelen terug te kopen. Exact een maand geleden kwam het park opnieuw volledig in Amerikaanse handen terecht. Daarbij voorzien ze de komende jaren een budget van 1,6 miljard (!) dollar.

Alles financieel op orde krijgen is dus prioriteit nummer één, maar eigenlijk zou dat de bouw van een nieuwe attractie moeten zijn. Zo bouwen ze over de plas het indrukwekkende Star Wars Land, dat 1 miljard dollar kost. In Parijs kunnen ze alleen maar van zoiets dromen. Al hoeven ze niet te wanhopen: er is zelfs plaats genoeg voor een extra park en aan franchises geen gebrek.

Maar het heeft weinig zin om nu meteen weer bokkesprongen te maken, dus beginnen ze eerder klein aan dit nieuw hoofdstuk. De allereerste verandering is de ombouw van het Hotel New York, waar al lang sprake van was.

DLPHNYL678473896

Op D23 werd duidelijk dat het art decodesign strakker wordt en het hele hotel in het thema van Marvel wordt ondergedompeld. Het moet een soort museum worden waar allerlei kostuums en props uit het Marvel Cinematic Universum te zien zullen zijn. Een hotel waar Tony Stark trots op kan zijn, zo werd het omschreven door de grote baas. Het hotel zal ook omgedoopt worden tot Disney’s Hotel New York – The Art of Marvel.

RH5_4678

Wanneer de renovatie precies van start gaat is nog niet duidelijk. En voor de criticasters die het zien als een laatste stuiptrekking, think again: als ze het wat slim aanpakken, zijn er nog belachelijk veel groeimogelijkheden voor Disneyland Parijs. Nog tot 2030 kan er een onderzoek plaatsvinden voor de mogelijkheid van een derde park en make no mistakes: als de omstandigheden juist zitten, dan komt dat park er gegarandeerd. Reken daarbij de opening van Villages Nature (waar ik anderhalf jaar geleden al over schreef) en Disneyland Parijs mag dan stilaan meespelen met de grote jongens qua oppervlakte…

(Foto’s Disney en WalkieTalkie)

Categorieën

Trivia

One thought on “Disneyland Parijs krijgt Marvel-hotel Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: