Spring naar inhoud

De nieuwe Spider-Man voor beginners

Vanaf woensdag 19 juli speelt Spider-Man: Homecoming in de bioscoopzalen, de zevende Spider-Manfilm in 15 jaar tijd en de eerste in het huidige Marvel Cinematic Universum. Dat roept dus wat vraagtekens op, zoals:

Zit er een volgorde in de films?

2038505_74802_st_sd-highNee. In 2002 verscheen de eerste Spider-Manfilm, met Toby Maguire. Daar kwam een succesvol vervolg op, maar de derde film stopte er te veel bad guys en special effects in, met ook een op hol geslagen Peter Parker. Zelfs de regisseur gaf nadien toe dat hij er niet in geloofde en dat het resultaat inderdaad bedroevend was. In plaats van de geplande vierde film besloot de studio te kiezen voor een reboot. Tien jaar na de eerste film kwamen ze voor de dag met The Amazing Spider-Man, met Andrew Garfield in de hoofdrol. Maar met het vervolg schoten ze zichzelf opnieuw – op dezelfde manier dan nog – in de voet: zwak verhaal en te veel makke slechterikken. Een derde deel werd dus geschrapt en dus keek Sony opnieuw in de richting van Marvel. Die besloten een nieuwe film te maken, alweer een reboot dus, maar Spidey meteen te integreren in hun andere superheldenfilms, die intussen 12 miljard (!) dollar opbrachten. Een stevige basis dus.

In wat verschilt het verhaal met de vorige?

spiderman-homecoming-image-4Le nouveau Spider-Man zagen we al opduiken in Captain America: Civil War en iedereen kent intussen wel het ontstaan, dus hoeven we geen lange intro te verwachten. We krijgen het pas na een halfuur bijna terloops te horen dat hij zo is geworden na een spinnenbeet. Marvel was ook zo slim om het dramagehalte te beperken: het gedoe met highschoolliefjes wordt tot een minimum beperkt.

2038505_74808_st_sd-high

In Homecoming zien we hoe Peter Parker na zijn ontmoeting met The Avengers droomt van een even grote superheldenstatus. Maar hij moet zich tevreden stellen met het imago van friendly neighbourhood hero.

Als hij op een dag het pad kruist met The Vulture, een verbitterde aannemer die met gestolen buitenaards materiaal wapens maakt, ziet hij zijn kans schoon om zich te bewijzen. Maar dat blijkt allesbehalve simpel, zeker als de verhoopte steun van Tony Stark uitblijft…

Hoezo, Spider-Man was al veel eerder te zien dan in Captain America: Civil War?

Screen-Shot-2016-01-20-at-11.42.04De studiobazen en Tom Holland hebben intussen bevestigd dat in de huidige verhaallijnen Peter Parker en Tony Stark elkaar eerder al tegen het lijf hebben gelopen. In Iron Man 2, als een drone een kind wil neerknallen met een masker van Iron Man, wordt dat verhinderd door Iron Man himself. Dat kind zou de kleine Peter Parker geweest zijn.

Wie is deze nieuwe Spider-Man?

tom-holland-announced-as-new-spider-man-1107151-TwoByOneTom Holland mag deze keer in de huid van Peter Parker kruipen. De Brit is 21 jaar jong en werd ontdekt op de dansschool, dat hem een rol opleverde in de musical Billy Elliot op West End. Hij speelde die rol, als beste vriend van het hoofdpersonage, twee jaar lang. In 2012 stal hij wereldwijd harten toen hij één van de verloren gewaande kinderen speelde in The Impossible, de film over de allesverwoestende tsunami in Phuket, naast Naomi Watts en Ewan McGregor. Twee jaar geleden was hij nog te zien in In the Heart of the Sea, de film over Moby Dick van regisseur Ron Howard. Kort nadien bleek hij in de running te zijn om de nieuwe Spider-Man te worden… Een kort maar krachtig CV dus.

Waarom is deze film wel de moeite?

spiderman-homecoming-image-9Spider-Man Homecoming mag dan wel niets nieuws toevoegen aan het universum: het blijft trouw aan de originele verhaallijn van Peter Parker. Het dorkygehalte overheerst zonder dat het onnozel wordt, de tragiek heeft plaats gemaakt voor wat meer spielerei en is in de eerste plaats vooral fun in plaats van technisch. Overbodige of te logische verhaallijnen worden overboord gegooid en de implementatie in het ‘nieuwe’ universum zit helemaal goed. Bovendien heb je nu voor het eerst het idee dat je naar Peter Parker zit te kijken. Sorry Maguire en Garfield, maar Holland is duidelijk de beste in de reeks.

Wat betekenen die extra scènes?

Marvel stak er twee after credits scenes in: eentje vlak na de film en nog een gimmick na de aftiteling. Deze vlak na de film vraagt wat verduidelijking, want daar duikt een onbekende man op die blijkbaar interesse heeft in Peter Parker. Dat is blijkbaar Mac Gargan, in de comics beter bekend als Scorpion, een slechterik die het leven van Spider-Man zuur maakt.

Photographer select; Tom Holland

Waar duikt Spider-Man straks nog op?

In Avengers: Infinity War, ofte The Avengers 3. Daar strijdt hij aan de zijde van de Avengers en de Guardians of the Galaxy tegen de ultieme slechterik Thanos. Deze verschijnt volgend jaar. In 2019 is Spidey te zien in het vervolg op Spider-Man: Homecoming. Die gebeurtenissen spelen zich af vlak na Infinity War.

En hoe zit het met die spin-offs?

maxresdefault (18)De twee vorige Spider-Manreeksen hoopten een soort universum op poten te zetten. Vooral de verhaallijn van The Sinister Six is populair, een verzameling van zes vijanden van Spider-Man. De meeste kennen we zelfs. The Sinister Six bestaat origineel uit Dr. Octopus (Spider-Man 2), Sandman (Spider-Man 3), Electro (The Amazing Spider-Man 2), Vulture (Spider-Man: Homecoming) en de voor ons nog onbekende Kraven the Hunter en Mysterio. Bad guys zoals The Rhino, The Lizard en Green Goblin, die we al zagen op het witte doek hebben er in de comics ook al deel van uitgemaakt.

venom_aSony wil nog steeds werk maken van The Sinister Six en een film rond Venom (de ‘zwarte’ slechte Spider-Man uit Spider-Man 3), alleen heeft Marvel nu de rechten van Spider-Man in handen. Toch wil Sony nog altijd een soort eigen universum op poten zetten. Voor Venom werd Tom Hardy aan boord gehaald, maar voor beide films is er nog geen startdatum bekend voor de productie, laat staan voor de release. Als die er al komen, overigens.

Wat is het leukste detail dat ik over het hoofd mis?

Donald Glover draait al meer dan tien jaar mee in Hollywood, scoorde dankzij Community en was de afgelopen jaren te zien in Magic Mike XXL en The Martian. Reken daarbij dat hij volgend jaar te zien is als de jonge Lando in de Star Wars-spinoff Han Solo én daarna de stem van Simba mag inspreken, is het ‘bizar’ dat Glover ‘maar’ een ordinaire straatdief speelt…

donald-glover-spider-man-homecoming

Ware het niet dat zijn naam Aaron Davis is, in de comics bekend als The Prowler. Het interessantste daaraan is dat hij de oom is van Miles Morales. In Homecoming maakt hij zelfs een referentie: hij wil die gevaarlijke wapens van de straat alleen al omdat zijn neefje in de buurt woont. Miles Morales raakt in de comics, door zijn oom overigens, ook besmet door een radioactieve spin. Later volgt hij Peter Parker op als Spider-Man, nadat die sterft. Dat is overigens nog geen garantie dat die verhaallijn gevolgd wordt in de films. In Civil War zou Captain America oorspronkelijk ook sterven en opgevolgd worden door Sam Wilson, aka The Falcon, maar dat gebeurde ook niet in de film. Maar in zo’n filmuniversum is het handig om opties te hebben…

Spider-Man Homecoming verschijnt vanaf woensdag 19 juli in de bioscoop. Voor wie helemaal wil verwateren, hieronder nog een trailer:

 

Categorieën

Film

2 gedachten over “De nieuwe Spider-Man voor beginners Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: