Spring naar inhoud

De drie meest gestelde (kritische) vragen over Bullet Journal

Er zijn een pak mensen die het ongetwijfeld in Keulen horen donderen als de termen Bullet Journal, Leuchtturm1917 en The Future Log passeren. Het concept van de Bullet Journal is vrij simpel: een allesomvattende agenda, waar structuur het codewoord is. Of om het met de officiële baseline te benoemen: een analoog systeem in het digitale tijdperk.

Enfin, de eerste beelden die ik ervan zag, maakten me redelijk sceptisch. Ik zag veel kleurtjes, veel creatief gedoe en dus ook heel veel werk. Maar het fascineerde mij wel. Toen bleek dat Kelly een handleiding schreef, was mijn interesse helemaal gewekt. Onlangs zaten we samen voor een stuk in de krant het magazine. Eigenlijk wilde ik drie dingen weten:

1. Wat is het verschil met een agenda?

19121719_1910551885854251_4723977547539283968_nEen agenda hou ik in het beste geval een paar maanden vol, mijn to do-lijstjes krabbel ik neer in notitieboekjes, mijn lijst met opdrachten voor de komende weken belanden op kladbladen (die bijzonder slordig ogen na een paar dagen), ideeën hou ik bij via Evernote en een lijstje met te schrijven blogstukken staat in een Excel-formaat. The shit is dus all over the place. Gelukkig is mijn vrouw iets minder chaotisch en houdt ze de meeste activiteiten, feestjes of aanverwanten netjes bij op de kalender in huis. Bovendien heeft ze de gave om alles ook nog eens in haar hoofd te prenten, zodat ik altijd en overal op de hoogte ben. Het werkt enigszins wel, maar efficiënt zou ik het allesbehalve noemen. Er is nog te vaak iets dat binnenschiet op ambetante momenten zoals wanneer je net in bed ligt.

De Bullet Journal is een plek waar je alles op een overzichtelijke manier kunt combineren. Je zorgt zelf voor een index en giet alles gestructureerd na elkaar in een boekje. Is de pagina vol, dan begin je op het eerstvolgende lege blad. Je maakt dus zelf je agenda. De filosofie achter het systeem is dat je leert loslaten: die lijstjes in je hoofd en die chronologische volgorde voor lijstjes. En dat blijkt ook de grootste uitdaging te zijn voor beginnende Bullet Journalers.

2. Pff, daar kruipt toch precies veel tijd in?

19227880_500509076947725_4191404441808666624_n“Dat is het geheim van een goeie Bullet Journal: de bedoeling is dat het zo efficiënt mogelijk is voor jou en dus vooral voor jou moet werken”, aldus Kelly. “Daarom is er geen eenlijnige vorm van BuJo. Heb je tijd en goesting om alles vol te krabbelen met tekeningetjes en zelfs het aantal glazen water per dag bij te houden… go nuts. Maar bestaat je BuJo alleen maar uit to do-lijsten, is dat ook goed. Nog eens: het gaat erom wat goed is voor jou.” En gelijk heeft ze. Het doet me denken aan twee gelijkaardige opmerkingen. Iemand zei ooit dat Twitter compleet nutteloos was. “Dan moet je werk maken om de juiste personen te volgen”, antwoordde een ander. Hetzelfde met gin-tonic. Niet lekker? Heb je al eens een goeie GT geprobeerd?

3. Waarom moet een mens een Bullet Journal bijhouden?

Kelly legde haarfijn uit wat het nut was voor haar. And I can relate: twee kleine kinders, bloggen, journalistiek met lifestyle combineren – en dus altijd ogen en oren moeten openhouden voor ideeën en bijgevolg dus helemaal hooked on lijstjes. “Het brengt rust in mijn hoofd, orde in die chaos van elke dag”, zo zei ze.

19227076_235309750294451_6722920206873657344_n
Fans van het eerste uur op de workshop van miss Deriemaeker.

En wat ik niet meteen verwacht had: het is ook een vorm van reflectie en zelfcontrole. Zo noteert ze het aantal restaurantbezoeken en culturele voorstellingen die ze heeft bijgewoond. Als ze terugbladert, staat ze daar al eens bij stil dat het te lang geleden is, maakt ze daar werk van en plant ze dat meteen in (ze heeft immers haar ‘agenda’ bij de hand). Maar al te vaak dreigt dergelijke ‘persoonlijke verrijking’ te verzuipen in de rush van elke dag. ‘Ja, maar zoiets moet ge toch niet neerschrijven om te weten dat het een tijd is geleden?’, is dan het argument. Inderdaad, maar we hebben in onze situatie heel vaak – zoniet altijd – de neiging om voorrang te geven aan ons gezin, ons werk en vrienden/familie, maar zelfzorg schiet er maar al te vaak bij in, laat staan dat we er bij stilstaan.

Ik ben best wel overtuigd, ja, maar of het in de praktijk ook lukt… we’ll see. Kelly gaf gisteren nog een uitgebreide workshop in Boekenhuis Theoria. Op 1 juli organiseert ze een tweede, waarbij je opnieuw je Leuchtturm kan laten personaliseren. Inschrijven via de Facebook-pagina. De handleiding vind je nu in de boekenhandel of kan je bestellen via Kelly zelf.

 

2 gedachten over “De drie meest gestelde (kritische) vragen over Bullet Journal Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: