Spring naar inhoud

Nieuw in Antwerpen: Manhattn’s

Net als herenkappers die zich vandaag te snel barbiers noemen, amateurs die een bieretiket kopen zichzelf beschouwen als brouwers, zijn er maar al te vaak hamburgerrestaurants die zwaaien met allerlei Amerikaanse emblemen om hun geveinsde authenticiteit aan te tonen.

IMG_72655Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Manhattn’s in Antwerpen, dat vandaag de deuren opent, behoort niet in dat rijtje. Meer nog: het is EINDELIJK een premium quality burger restaurant dat door heeft dat het geheim van een good old fashioned burger niet alleen het vlees en de saus is, maar óók het broodje.

Maar first things first: Manhattn’s is het geweldige verhaal van twee broers uit Sint-Truiden: Jerome en Philippe Vandermeulen, die zich helemaal in de stijl van hun restaurant, als Jerry en Phil profileren. Philippe volgde een opleiding als kok aan Spermalie in Brugge, Jerome pakte het iets avontuurlijker aan en trok naar New York.  “Die energie en dynamiek trok mij aan om ginder mijn eerste werkervaring op te doen”, aldus Jerome. Twee jaar lang werkte hij bij Wafels & Dinges, waar de klassieke Belgische wafels geserveerd worden. New York is ook op culinair vlak een bijzonder gevarieerde stad: je vindt er alle mogelijke keukens, van de Chinese tot die uit Tadzjikistan. Ik wilde de omgekeerde beweging maken: een stukje Manhattan mee terugnemen naar België. Ik kreeg daar de smaak te pakken om hier op zijn Amerikaans een soort experience te verkopen.”

IMG_72535

Een hamburgerrestaurant openen? Zijn er niet genoeg? De vraag van hun vader was terecht, maar toch kregen de twee hun financiering rond, nadat Jerome eerder al zijn broer kon overtuigen, en openden ze hun eerste zaak in Brussel. Een tijd later volgde een tweede filiaal.

IMG_72455Deze derde zaak, drie jaar na de start, wordt hun flagshipstore, aldus Jerome. Met 120 plaatsen en een toplocatie op de Groenplaats in Antwerpen, schakelen ze alvast een versnelling hoger. Manhattn’s is gelegen op de hoek met de Groenkerkhofstraat, waar jarenlang een Irish Pub zat. De zaak werd in 2011 gesloten en stond leeg. De eigenaar zocht naar een gepaste commerciële invulling en wil op termijn de hele hoek heropwaarderen. Vandaag is het verschil groot: geen grauwe muren en donkere ruimtes meer, maar twee grote open ruimtes, beneden en boven, met veel natuurlijk lichtinval.

Hoe de zaak er uit ging zien, was van groot belang. Philippe en Jerome schakelden opnieuw designbureau Pinkeye in en het moet gezegd – de zaak werd tot in de puntjes afgewerkt en het totaalplaatje klopt. Er werd zelfs in een dure muziekinstallatie geïnvesteerd om het geluid zo optimaal mogelijk te houden.

IMG_72585Maar alles valt of staat met de kwaliteit van de producten, beseffen de broers. “Daarom houden we de kaart ook bewust klein. Het vlees komt van koeien die op gras stonden, een diepvries hebben we enkel voor het ijs en we hebben ook werk gemaakt van ons burgerbroodje.”

Again, veel gourmetburgerrestaurants beseffen te weinig dat zo’n broodje een derde is van je totale burger en een droge of afgebakken koek eigenlijk afbreuk doet aan je totaalproduct. “De laatste maanden van mijn periode in New York ben ik op verschillende plekken gaan werken om mij te verdiepen in de burgers. Het bracht mij bij een chef in Little Italy, die zijn geheime recept voor briochebroodjes wilde delen. Dat wordt hier gemaakt door een Brusselse patissier, die echt elke dag een verse lading komt brengen.” Dat de zaak zeven op zeven open is, vereist dus een zeker engagement.

IMG_72615En het moet gezegd: dat broodje zorgt ervoor dat de burger een regelrechte smaakbom is. Want vettig of niet: dit is hoe een New Yorkse hamburger smaakt. Geen wonder dat Jerome – die elk jaar teruggaat naar de VS om vrienden te bezoeken en inspiratie op te doen – als favoriete hamburgertent de Burger Joint heeft. Kort uitgelegd: de Burger Joint is een piepklein groezelig hamburgerplekje, verborgen achter de lobby van het poepsjieke Le Parker Meridien-hotel, op een boogscheut van Central Park. Ik ben er zelf al een paar keer geweest en het klopt: ze zijn steengoed. Lekker en zonder franjes. De flame grill waarop ze gebakken worden voor die extra smoky touch, wilde Jerome absoluut ook integreren in Manhattn’s.

Weinig franjes: dat is ook duidelijk aan de kaart te merken. Je vindt er Amerikaanse bieren, maar uiteraard ook enkele toppers van bij ons. Ze maken ook hun eigen ice tea en die smaakte zeker niet te zoet. Ook al heel Amerikaans: cola gevuld tot aan de rand van het glas. Ook de extra spice mix (rozemarijn en zeezout) voor hun frietjes staat overal op tafel. Dít zijn de details die het hem doen.

IMG_73265Ik heb mij gewaagd aan de Rockefeller Burger, een persoonlijke favoriet overigens van Jerome. Naast zes ‘gewone’ burgers, inclusief een kinderburger, staan er nog twee chicken burgers en een falafelburger op het menu. De frieten zijn handgesneden en ook de coleslaw is on point. De hamburger zelf? Holy mother of baby Jesus. Niets op aan te merken: zowel het broodje, de burger en de barbecuesaus waren zoals het hoort te zijn. Persoonlijk werd ik niet warm van hun ‘secret sauce’, maar je kan ook mayonaise of barbecuesaus vragen om je frieten in te dippen. Prijs/kwaliteit zit het zeker goed, zeker als je de locatie bekijkt. Twee minpuntjes misschien: in de VS melden ze overal het aantal calorieën en ik vond ook geen wi-fi terug. Maar dat is eigenlijk geen argument om niet langs te gaan. En terwijl ik eerlijk ben: ik kreeg er geen dessert meer bij – want het menu is al behoorlijk stevig – maar als ik me aan eentje waag, is het de Ice Cream Sandwich.

Knappe locatie, veel gevoel voor afwerking, sterke kaart en lekkere producten: Manhattn’s is zonder meer een topadres!


Disclaimer
: dit is geen gesponsorde post. Integendeel, ik raad niets aan waar ik zelf niet honderd procent achter sta. In West-Vlaanderen is Ben’s Bar uit Ieper dan weer belachelijk lekker als het over burgers gaat. Dat verhaal lees je hier.

Categorieën

Lekker, Uncategorized

3 gedachten over “Nieuw in Antwerpen: Manhattn’s Plaats een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: